Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:51:11

Секретарів ОТГ Чернігівщини вчили ефективно організовувати роботу ради та виконкому

23.02.2018   19:17Агенцiя

Протягом двох днів 21 та 22 лютого Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, провів дводенний семінар «Організація роботи ради та виконкому ОТГ» для керуючих справами виконавчих комітетів та секретарів рад.

Секретар ради, як і керуючий справами – це люди особливих здібностей та навичок. Вони мають бути обізнаним в законодавстві, діловодстві, розумітися у бюджетних процесах, орієнтуватися у кадрових питаннях та питаннях охорони праці, ефективно взаємодіяти з депутатами ради та громадськістю, готувати рішення, протоколи засідань і вчиняти багато інших важливих дій.

Під час навчання основна увага приділялася юридичним, нотаріальним та кадровим питанням, організації бюджетного процесу в об’єднаних громадах, важливості навчання з цивільного захисту та пожежної безпеки, а також комунікаціям та інформаційній діяльності.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, розповіла про регламент роботи органів місцевого самоврядування, підготовку та проведення засідань сесії, налагодження взаємодії з депутатами місцевих рад.

Людмила Чабак, радник з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС, провела аналіз типових помилок у рішеннях сесій та розповіла яким чином працювати над їх виправленням. 

Леся Федченко, експерт Аналітично-правової групи Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, Програма «U-LEAD з Європою», розповіла про особливості організації кадрової роботи в об’єднаних територіальних громадах.

Щодо правил прийняття на роботу та вступу на службу в органи місцевого самоврядування учасників семінару поінформувала Ірина Галайко, заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях.

Про антикорупційне законодавство в роботі посадових осіб місцевого самоврядування розповів Дмитро Шумар, юрисконсульт Чернігівського ЦРМС. Йому мало не щодня доводиться консультувати з юридичних питань представників громад (об’єднаних і необ’єднаних), а тому під час семінару він надав відповіді на найбільш типові та актуальні питання.

Олеся Пирковська, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, поінформувала учасників семінару про їх право на захист відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», про основні положення цивільного процесу.

В’ячеслав Хардіков, заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, роз’яснив процедуру державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу щодо представницьких органів місцевого самоврядування, зокрема і комунальних підприємств, засновниками яких є місцеві ради, у зв’язку зі створенням об’єднаних територіальних громад. Він та його колеги у своїх доповідях приділили увагу особливостям державної реєстрації актів цивільного стану посадовими особами органів місцевого самоврядування та вчинення нотаріальних дій в органах місцевого самоврядування.

Також учасники семінару отримали інформацію від фахових експертів. З питань архівної справи у громадах вони спілкувалися з Наталією Лобановою, заступником директора Державного архіву Чернігівської області. Про необхідність проведення навчань з питань охорони праці та пожежної безпеки розповів Олег Лопатько, заступник директора КП «Чернігівський обласний навчально-курсовий комбінат» Чернігівської обласної ради.

Роз’яснення стосовно реєстрації громадян за місцем проживання в об’єднаних територіальних громадах надала Ксенія Лук’янець, керівник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області.

Олександр Мельник, радник з питань фінансів Чернігівського ЦРМС, надав рекомендації стосовно організації бюджетного процесу та пояснив чому секретар ради та керуючий справами має бути обізнаним у фінансових питаннях громади.

Про важливість налагодження комунікацій та співпрацю з представниками громадськості ініціативними групами та ЗМІ поінформувала Оксана Стельмах, радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС.

Семінар – це не лише можливість почути експертну думку або отримати теоретичні знання. Це можливість поспілкуватися з колегами, почути про досвід сусідів і, можливо, навіть, задумати спільний проект.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради, презентував «Електронну систему документообігу та звітності», якою користується в своїх роботі Менська громада. За його словами така система дозволяє налагодити взаємодію між підрозділами та відділами ради, посилити комунікацію та підвищити самодисципліну працівників. Ця система проста у користуванні та не вимагає значних фінансових ресурсів.

Сосницька селищна рада не один рік використовує програмний комплекс “Погосподарський облік для сільських, селищних рад”, розроблений на основі “Інструкції з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах”. Як пояснив Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької ОТГ, за допомогою цієї системи можна вести облік населення, житлового фонду, худоби, сільськогосподарської техніки, земельних наділів, формувати реєстр виборців, формувати та видавати документи, довідки, аналітичні таблиці.  

Обидва дні навчання були інформативними та корисними для учасників. Вони отримали не лише методичні та практичні рекомендації, коментарі та відповіді експертів стосовно найбільш актуальних питань їх діяльності, а також мали змогу поспілкуватися з колегами та налагодити комунікації.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини