Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:28:48

Школярів Чернігівщини навчили правилам онлайн-безпеки

16.05.2014   16:20Агенцiя

15 травня «Київстар» у партнерстві з Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т.Г. Шевченка реалізував проект «Безпечний Інтернет від «Київстар» в рамках соціальної програми оператора «Безпека дітей в Інтернеті».

Захід відбувся у форматі відео-конференції між студентами університету та учнями школи м. Чернігова. Завершальним етапом проекту став круглий стіл «Студенти за безпечний Інтернет дітям», учасники якого обговорили шляхи формування у школярів навичок онлайн-безпеки.

За сприяння компанії «Київстар» у квітні цього року студенти Чернігівського педагогічного університету провели соціальне опитування на тему «Моніторинг загроз та ризиків безпеки дитячої та підліткової Інтернет-аудиторії», в якому взяли участь 1004 учня 6-7 класів шкіл №1, 9, 12, 20, 22, 27, 28, 29, 30, 31 віком від 11 до 13 років. Результати опитування школярів міста вразили майбутніх педагогів:
-    48% респондентів вважають Інтернет безпечним онлайн-простором, що не несе жодних загроз;
-    хоч 47% опитаних дітей стають жертвами приниження в Мережі, 14% з них – частіше 2 разів на місяць;
-    а 67% опитаних спілкуються в Мережі з особами, з якими вони не знайомі в реальному житті. 18% з них ходили на зустрічі з незнайомцями;
-    50% дітей взагалі не обговорюють з батьками те, чим вони займаються в Інтернеті.

Під час круглого столу була обговорена актуальність проблематики безпеки дітей в Інтернеті. Cтуденти презентували результати соціального опитування та провели відео-конференцію з учнями однієї із шкіл, підключеної до високошвидкісного Інтернету «Київстар». В рамках прямого включення відбувся онлайн-квест – в ігровій формі школярів навчили правилам безпеки в Інтернет.

Необхідність активізації просвітницької діяльності серед юних мешканців міста стала особливо актуальною саме напередодні літніх канікул, коли діти більше вільного часу витрачають на перебування в Мережі без нагляду дорослих.

Наталія Дадівєріна, менеджер зі зв'язків із громадськістю у Центральному регіоні компанії «Київстар»: «Компанія з 2009 року системно реалізовує соціальну програму «Безпека дітей в Інтернеті». З цією метою, ми проводимо в школах та бібліотеках уроки для дітей, семінари для батьків і вчителів на тему «Безпека дітей в Інтернеті». З усіма напрацюваннями програми можна ознайомитись на www.online-bezpeka.kyivstar.ua».

Анатолій Тимошенко, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка: «Інтернет стає невід’ємною частиною нашого життя, актуалізуючи проблематику безпеки у віртуальному просторі, особливо серед школярів. Інформаційна культура повинна формуватись зі школи, а навички інформаційної безпеки та інформаційної гігієни повинні стати повсякденними практиками. Саме тому проект, присвячений безпеці дітей в Інтернеті, став для нас актуальним та важливим. Проект «Київстар» демонструє  зразок справжньої соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством. А реалізація його у співпраці з університетом є гарним взірцем інноваційної освітньої практики, яку можуть підхоплювати інші педагогічні заклади в інших областях».

Національний оператор телекомунікації встановив на кожному з комп’ютерів власний програмний продукт - «Батьківський контроль», тематичні заставки та килимки з правилами онлайн-безпеки та подарував Чернігівському педуніверситету та Ліцею № 15 сучасне обладнання для проведення відео-конференцій і спеціалізовану навчально-методичну літературу.

Олена Жовтопляс, директор Чернігівського Ліцею № 15: «Примітно, що гостро стоїть питання безпеки дітей в Інтернеті нашого регіону. Особливо важливо звернути увагу на це напередодні літніх канікул, коли у дітей з’являється багато вільного часу, і, часто, вони проводять його в мережі без нагляду дорослих. Ми вдячні компанії «Київстар» за створення таких корисних програмних забезпечень, як «Центр сімейної безпеки» та «Безпека дітей в Інтернеті», які допоможуть батькам вберегти своїх дітей від онлайн-загроз».
«Київстар» в рамках своєї соціальної відповідальності системно реалізує програму «Безпека дітей в Інтернет» з 2009 року.

Довідка про соціальну програму «Київстар» «Безпека дітей в Інтернеті»

Соціальну програму «Безпека дітей в Інтернеті» спрямовано на формування культури безпечного використання Інтернету. Ініціатива реалізується «Київстар» з 2009 року. В партнерстві з Інститутом психології ім. Г.С. Костюка НАПН України «Київстар» видав перший в Україні посібник для батьків «Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі» та створив «білий список» рекомендованих дитячих сайтів. На основі «білого списку» фахівцями компанії впроваджено унікальну на телеком-ринку України соціальну послугу «Батьківський контроль» для мобільного телефону. Співробітники-волонтери «Київстар» постійно проводять семінари з онлайн-безпеки для школярів, їх батьків і вчителів по всій країні. У квітні 2012 року «Київстар» провів першу всеукраїнську соціальну кампанію «Розкажіть дітям про безпеку в Інтернеті». Заклик компанії не залишив байдужим кожного третього українця, кожен четвертий батько поговорив з дитиною про правила онлайн-безпеки. У листопаді 2012 року стартувала нова всеукраїнська соціальна кампанія «Київстар» «За безпеку дітей в Інтернеті».  «Батьківський контроль» - новий соціальний сервіс для захисту від онлайн-загроз інтернет-користувачів персональних комп'ютерів, розроблений у співпраці з «Майкрософт».

За допомогою Інституту соціології Національної Академії Наук України компанія провела перше в Україні дослідження «Знання та ставлення українців до питання безпеки дітей в Інтернеті». Також було проведено соціальну рекламну кампанію щодо безпеки дітей в Інтернеті. «Київстар» приділяє значну увагу питанню протидії поширенню в мобільній мережі нелегального контенту. Компанія співпрацює з профільним департаментом МВС України. Розроблена та діє спеціальна процедура взаємодії щодо виявлення та запобігання розповсюдженню нелегального контенту (порнографії).
Більше інформації про програму – на тематичному сайті http://online-bezpeka.kyivstar.ua/

Вікторія Сидорова

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини