Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:02:48

Дієві кроки на шляху до інклюзивної освіти

27.03.2014   11:56Агенцiя

«Ми хочемо всім розкрити очі на цю проблему» — так розпочалось розширене засідання колегії обласного управління освіти і науки. Ця проблема – навчання і виховання дітей з особливими потребами.

Від 2010 року й Україна долучилася до світової практики інклюзивної освіти. Наразі в області є вже власний напрацьований досвід, створюються відповідні умови в навчальних закладах. Долати ж складнощі, які виникають, освітяни своїх колег мотивують так: «Пройміться тривогою батьків, у яких є хворі діти».

Розумові вади; затримка психічного розвитку; порушення мовлення, опорно-рухового апарату; зниження слуху і зору – в області 462 дітей з такими вадами навчаються за індивідуальною формою.

В обласному управлінні освіти і науки говорять: «У нас є індивідуальна форма навчання – дітки сидять вдома, і до них приїздить вчитель».

Отримуючи освіту, разом з тим ці діти залишаються обмеженими в спілкуванні і в більшості випадків соціально дезадаптованими. Саме ці проблеми і має «зняти» інклюзивне навчання.

Сьогодні одна із перепон у впровадженні інклюзивного навчання – брак адекватної інформації в суспільстві.

За словами начальника управління Анатолія Заліського дехто не розуміє і каже: це додаткові кошти. Насправді – зовсім навпаки, це економія. Бо індивідуальне навчання однієї дитини – 10-14 годин на тиждень, це дві третини педагогічної ставки. У класі ж вводиться півставки асистента вчителя інклюзивного навчання. Крім того, і коефіцієнт розрахунку бюджетних коштів на учня інший.

Втім, фінансове питання тут далеко не на першому місці. Головний «плюс» — для самої дитини і її батьків.

«Морально суспільство переважно готове до того, що «звичайні» і «особливі» діти навчатимуться разом» — констатує Анатолій Заліський. Наразі освітяни «підтягують» технічне забезпечення – від спеціальних підручників та транспорту і до відповідного облаштування навчальних закладів.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.