Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:30:55

На Чернігівщині впроваджується новий інструмент фінансування агросектору

18.01.2018   08:01Агенцiя

Проект «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією, готується до поширення на всю територію України.

Основні аспекти впровадження цього механізму фінансування агровиробництва – тема круглого столу, який відбувся 17 січня в Чернігові.

У заході взяли участь в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, в.о. директора Департаменту АПР ОДА Олег Крапивний, фацівці IFC, представники банківських установ та сільгосппідприємці області.

Як зазначила Юлія Свириденко, аграрний сектор є передовою галуззю економіки Чернігівщини. За підсумками десяти місяців минулого року область є першою в Україні за обсягами залучених іноземних інвестицій, другою за темпами зростання експорту. При цьому, 60 % експорту складає сільськогосподарська продукція.

– Нам є чим пишатися, область має великий потенціал, проте для розвитку виробництва існує потреба в фінансових ресурсах. Тому наші підприємці зацікавлені у впровадженні нових інструментів і механізмів кредитування. Особливо цього потребують представники малого і середнього бізнесу. Сподіваюся, що проект «Аграрні розписки в Україні» сприятиме збільшенню агроінвестицій і допоможе сільгоспвиробникам Чернігівщини отримати необхідний фінансовий капітал для нарощування виробничих потужностей, – зауважила в.о. першого заступника голови ОДА.

Запровадження аграрних розписок має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих і середніх агровиробників. Уперше випробування цього новітнього інструменту кредитування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в 7 областях – Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Після введення в дію Реєстру аграрних розписок за межами пілотних проектів планується поширення проекту на територію всієї України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 року цей механізм працюватиме в кожній області.

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 192 аграрні розписки. Об’єм залученого фінансування перевищив мільярд гривень. Успішно виконано та закрито 95. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

 
Довідково:
Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного врожаю. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Міністерства юстиції України. Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини