В Чернігові відбувся ярмарок сала
В рамках святкування в Чернігові свята Масляної – одного з найстаріших свят слов'янських народів, що символізує завершення зими та прихід весни і пробудження природи, 25 лютого відбувся смачний і неймовірно ситний ярмарок сала.

Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Витоки такого шанобливого ставлення до сала слід шукати в історії нашого народу.
Сало сьогодні використовується не лише як цінний висококалорійний продукт, але й як незамінний харчовий дорожній запас, що не псується навіть за високої температури повітря. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником і тмином. Свіже сало, часник (цибуля чи огірок) і хліб завжди були найкращим підвечірком і дорожнім запасом.
Отже, на передодні Великого Посту чернігівці та гості міста під веселі гуляння лакомились салом всіляких видів – від соленого до копченого, млинцями з різноманітними начинками, ковбасами, шашликами, соліннями, молочними продуктами, медком та, звісно ж, гарячими напоями.
Під час ярмарку сала всіма різновидами головного українського делікатесу та іншими продуктами забезпечили 22 виробники аграрної продукції: сільгосппідприємства, фермери, підприємства харчової галузі, приватні особи, навчальні заклади.
Як продукт і страва, сало й сьогодні посідає досить значне місце у системі кулінарних цінностей і виступає виразником українського характеру. Про це свідчать і численні фольклорні приклади, які, до речі, звучали зі святкової сцени. Весела і запальна концертно-розважальна програма, організована кращими творчими колективами міста та області, додавала всім присутнім гарного настрою і допомагала відчути національний колорит свята.
Діяло і "Містечко майстрів", де кожен бажаючий міг придбати сувеніри та вироби народних промислів. Також відбулися спортивні змагання, у яких прийняли участь сильні духом та козацьким здоров’ям учасники, за що отримали смачні призи.
Здавна мало хто знав, та і зараз напевно також, що сало дуже корисне для організму людини. Це калорійний продукт, що дуже важливо взимку. Воно забезпечує відчуття ситості, додає енергії, тонізує. Один-два шматочки сала медики рекомендують з'їдати щодня. Звідси висновок - їжте сало і будете здоровими. А ще й тому, що воно смачне і з нього можна зробити багато страв.
Департамент агропромислового розвитку Чернігівської ОДА
Останні новини Чернігівщини
Чернігівська лучниця — серед призерів чемпіонату України U21 у Львові 11:36
З 12 до 16 червня у місті Львів відбувся чемпіонат України серед юніорів (U21) зі стрільби з лука, у якому взяли участь 184 спортсмени з 11 областей України та міста Києва.
Понад 350 тисяч нових підручників – для шкіл Чернігівщини 11:34
У переліку отриманого – видання, за якими навчатимуться учні 1-2 класів. Оновлені підручники з інформатики, української мови, зарубіжної та української літератур отримали п’ятикласники. З мистецтва – шестикласники.
Презентація збірки Ганни Демиденко "Вони писали книгу про війну" 11:31
Державна установа "Український інститут книги" анонсує Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку тематичну акцію "Національний тиждень читання", що триватиме з 16 до 22 червня 2025 року.

У січні-травні 2025 року на Чернігівщині сплачено 16,8 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 11:30
До бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області у січні-травні 2025 року сплачено 10,8 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 27,8 відс. (на 2,3 млрд грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2024 року. Єдиного соціального внеску надійшло 6 млрд гривень (зростання на 20,6 відс.).