Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:47:28

Виконком схвалив Програму щодо встановлення приладів обліку води у квартирах чернігівців за кошти міського бюджету

16.02.2017   14:01

Вчора виконком Чернігівської міської ради на своєму засіданні вцілому схвалив Програму щодо встановлення приладів обліку води у квартирах чернігівців за кошти міського бюджету. Тепер цю програму розглядатимуть депутатські комісії та сесія міської ради.

Відповідно до проекту, програма охоплює чернігівців, які перебувають у скрутному матеріальному становищі. Коло таких осіб визначається за фактом виникнення права на житлову субсидію та її оформлення.

Додаткова необхідність у прийнятті такої програми на місцевому рівні пов’язана з очікуваними змінами в законодавстві, через які встановити абонентам лічильники навіть бюджетним коштом для міста буде вигідніше, ніж залишити все як є. Адже тоді місту доведеться за тих отримувачів субсидій, споживання якими води розраховується по нормах, щомісячно сплачувати підприємству-постачальнику дуже значні суми.

Схваливши програму вцілому, виконком міської ради визнав за необхідне доповнити цей проект пунктом про те, що встановлені комунальним підприємством лічильники, відповідно до законодавства, залишаються його власністю. А з власником квартири має підписуватися типова угода щодо відповідального збереження приладу.

При обговоренні програми міський голова та всі члени виконкому були одностайні в думці, що при закупівлі та встановленні лічильників за бюджетний кошт надзвичайно важливо, щоби ціни були об’єктивними, а всі закупівлі відбувалися абсолютно прозоро.

Докладніше про проект цієї програми:

На програму з міського бюджету планується виділити понад 19 млн грн. За ці кошти в квартирах жителів міста передбачається встановити майже 23 тис. лічильників холодної та гарячої води. Програма розрахована на чотири роки і буде завершена в 2020 році.

Сьогодні установка тільки двох приладів обліку (включаючи сам прилад і комплект деталей для установки) обходиться до 2000 грн. Звичайно, така сума далеко не завжди по кишені пенсіонерам або людям з низькими доходами, які є одержувачами субсидій.

З іншого боку, в Чернігові встановлені норми споживання холодної та гарячої води для квартир і будинків з різним ступенем впорядкованості. Норми розраховані спеціалізованим інститутом і не можуть бути зменшені до соціальних норм, встановлених для отримання субсидій. У результаті виходить різниця сум між нормами, встановленими виконкомом міської ради, та соціальними нормами, встановленими урядом для отримання субсидій. Ситуацію можна врегулювати, встановивши лічильники води.

Фактично, в Чернігові на одного абонента, який споживає послугу холодного водопостачання, за діючими в місті нормами, нараховується плата за холодну воду і водовідведення (з урахуванням 350 днів / рік гарячого водопостачання) в сумі 121,35 грн / міс. Але субсидія нараховується тільки на суму, нараховану за соціальною нормою - 53,72 грн / міс. Тобто, на різницю в сумі 67,63 грн / міс. субсидія не нараховується.

З гарячого водопостачання субсидія не нараховується на 2,05 м3 гарячої води, або на суму близько 152 грн (при середньому тарифі на гаряче водопостачання по місту в 74 грн/м3).

Загалом щомісяця люди з невисоким достатком недоотримують субсидій на суму нарахувань у 220 грн. Якщо в сім'ї проживає не одна, а дві або більше людини, сума, на яку не нараховується субсидія, становить сотні, а то й тисячі гривень на місяць. Так, за даними обліку, чимало сімей недоотримують субсидію на суму від 1500 до 2000 тис. грн щомісяця.

Особливо гостро стоїть питання по одиноким пенсіонерам. На жаль, і вони потрапили в розряд боржників. У Чернігівську міськраду приходять десятки листів з проханням допомогти встановити прилади обліку, щоб знизити комунальне навантаження на отримувачів субсидій.
                                                       Хто потрапляє під Програму

За даними обліку КП «Чернігівводоканал» на сьогодні в місті Чернігові зареєстровано 122 655 особових рахунків споживачів холодного і гарячого водопостачання. Станом на січень 2017 у місті прилади обліку встановлені у 82 903 абонентів. Без приладів обліку залишається 39752 абонента.

З цієї кількості одержувачами субсидій є 14720 абонентів, але нормативи споживання вище соціальної норми тільки у 13105 абонентів. З них централізоване гаряче водопостачання отримують 7123 абонента. При цьому 855 абонентів (коефіцієнт 0,12) вимагає установки двох приладів обліку холодної та двох приладів обліку гарячої води.

Таким чином, загальна кількість приладів обліку, які повинні бути встановлені за кошти міського бюджету складе 22793 шт. (Виходячи з такого розрахунку: 855 абонентів по 4 приладів обліку - 3420 приладів обліку; 7123 абонентів по 2 прилади обліку це - 14246 приладів обліку; 5127 абонентів по 1 приладу обліку - 5127 приладів обліку відповідно).

Програма торкнеться більш, ніж 13 тис. абонентів, які отримують субсидії на комунальні послуги. Для вирішення проблеми з урахуванням води буде встановлено 22,8 тис. приладів обліку за чотири роки.

Скільки коштує програма

Для виконання Програми розрахунок вартості установки приладів обліку проводився на підставі комерційних пропозицій, отриманих із заводів-виготовлювачів приладів обліку і підприємств, що поставляють комплектуючі та матеріали. На відміну від звичайного комплекту, використовуваного при установці приладів обліку в Чернігові, в Програмі передбачені і додаткові комплектуючі.

Так, наприклад, досвід установки приладів обліку показує, що кран на вводі холодної і гарячої води в квартиру вимагає заміни. Як правило, необхідна заміна шланга на зливний бачок в квартирах з окремим підключенням санвузла. Програма має соціальну спрямованість, тож установка приладів обліку здійснюватиметься за рахунок міського бюджету.

Таким чином, гранична розрахункова вартість установки одного вузла обліку холодного або гарячого водопостачання складає 840 грн 75 коп. Остаточна вартість буде визначатися актом виконаних робіт і буде істотно меншою від граничної вартості, оскільки при установці двох чи чотирьох приладів обліку з'явиться економія по транспортних витратах.
                                                       Як стати учасником Програми

Програма орієнтована на жителів міста Чернігова, які отримують субсидії на оплату вартості отриманих комунальних послуг.

Витрати на установку приладів обліку жителям міста Чернігова, яким відповідно до законодавства призначено субсидію, здійснюються за рахунок міського бюджету міста Чернігова.

Установка приладів обліку здійснюється одноразово при умовах:
- відсутності відповідних приладів обліку води в житловому приміщенні;
- заявник є власником або співвласником житлового приміщення (власність придбана в порядку не забороненому законодавством України), користувачем житла житлового фонду комунальної власності;
- проживає за місцем реєстрації;
- отримує субсидію на оплату комунальних послуг.

Відповідно до Програми, установка приладів обліку здійснюється на підставі заяви, яка подається в КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради (абонентський відділ) від особи, яка отримує субсидію на оплату комунальних послуг та переліку документів, визначених для встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання за рахунок коштів бюджету міста Чернігова .

Разом із заявою абонент подаватиме:
• копію паспорта громадянина України;
• копію довідки реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта );
• правовстановлюючі документи на житло, або документи, що підтверджують право користування житлом житлового фонду комунальної власності.

Копії всіх документів надаються з пред'явленням оригіналів.

Заяви на установку приладів обліку прийматимуться комунальним підприємством «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради.

На підставі поданих заяв формується Реєстр осіб на установку приладів обліку гарячої та холодної води (далі Реєстр).

 Рішення про встановлення приладів обліку прийматиме комунальне підприємство «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради за результатами узгодження Реєстру з управліннями праці та соціального захисту населення районних в місті Чернігові рад.

Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради забезпечуватиме фінансування робіт зі встановлення приладів обліку за рахунок коштів міського бюджету міста Чернігова в межах затвердженого розпису бюджетних асигнувань на відповідний рік.


Коли почнеться виконання Програми

Що ж стосується подачі документів на установку лічильників, то в разі затвердження програми міською радою, цим питанням КП «Чернігівводоканал» почне займатися вже в перші дні березня.

Можливо, протягом 2017-2018 років кількість квартирних приладів обліку холодної та гарячої води стрімко зросте. А поки в цьому питанні наше місто «пасе задніх». Так, за наявною інформацією в Чернігові встановлено 67,6% приладів обліку води. У той же час, наприклад, в Тернополі - 87%, Сумах - 80%, Кропивницького - 90%, а в Білій Церкві - 93%.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини