Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:50:12

Зашморг на шию кожного чернігівця

11.11.2016   11:28Агенцiя

У середу разом зі своїм колегою, теж громадським активістом, відвідали так званий брифінг представників Світового банку та фірми «ТехНова» для депутатів міськради, де Чернігову було, фактично, оголошено ультиматум (фактично, в останню хвилину) — або до 30 листопада ви продовжуєте оренду нашої ТЕЦ до 2034 року або ця приватна структура не отримає кредит у 35 мільйонів доларів на масштабне оновлення підприємства. Чернігівці! У перерахунку на гривні ці майже мільярд гривень!

Чернігівська ТЕЦ

Чернігівська ТЕЦ

Банкіри та керівники ТЕЦ намагалися довести переваги від цього для мешканців нашого міста — завдяки цьому проекту досягнемо економію ресурсів, води, знизиться собівартість, а з ними і тарифи. Й економити будемо 90 мільйонів гривень на рік — і цих грошей з головою хватить на виплату як відсотків так і тіла кредиту.

Хочу зразу ж поставити всі крапки над «і» — це нахабна брехня! Й найбільш масштабна афера у Чернігові! Значно більша, ніж свого часу з «Водоканалом»! Й подається вона нам під соусом з назвою «благі наміри»! Як, певно, відомо кожній людині — благими намірами вимощена дорога до пекла! І якщо на черговій сесії депутати проголосують це ганебне рішення — подовження терміну оренди до 2034 року — не ми, а наші діти та онуки — отримають грошовий зашморг на шию кожного мешканця!

Поясню громаді Чернігова коротко нашу — громадських активістів — позицію.

На згаданій презентації про цифри взагалі не говорили. Не було показано жодних розрахунків за рахунок орендар зможе повернути кредит. Звучали лише гучні фрази і гасла. Та фантастичні обіцянки знизити тариф на 15-20% буквально за кілька років.

Кредит начебто дається під сміхотворний 1% річних. Як можна у це повірити? Навіть у докризові часи (коли долар був ще по п’ять гривень) той же «Чернігівводоканал» отримав кредит під 4%, але зі зростанням валютного курсу — не зміг його обслуговувати. Нині (а кризу ще ніхто не відміняв) — ставка за таким кредитом може складати не менше 8% річних.

На нашу думку, «ТехНова» немає коштів для обслуговування і погашення такого кредиту. Навіть, якщо нинішній курс збережеться — обіцяних фантастичних мільйонів економії стане лише на сплату річних відсотків! А тіло кредиту чим сплачувати будемо? Лише значним збільшенням (в рази) тарифів на тепло. І ніяк інакше.

Судячи з розпочатої інформаційної кампанії в усіх засобах масової інформації Чернігова (навіть під час виборів стільки не платили), це свідчить лише про одне — прагнення власників «ТехНови» швидко збагатитися через механізм освоєння кредитних грошей без ризиків втратити підприємство. Адже «ТехНова» є не власником Чернігівської ТЕЦ, а лише її орендарем. Ця фірма є приватною структурою і поручителем за кредитом ніхто не виступає! В якості застави по кредиту виступає виручка від наданих послуг (електроенергія та тепло). Що означає лише одне — кредитний тягар ляже лише на одержувачів послуг — нас з вами! Наших дітей та онуків. При цьому, міська влада залишається поза рамками цього зашморгу! А рішення ж на сесії буде приймати саме вона!

На цей брифінг заледве прийшло аж три (з 42-х) депутати міськради. Та й ті, практично, нічого в цій царині не тямили — один з них навіть не знав, що таке індивідуальний тепловий пункт! Хоча це знає вже кожний пенсіонер нашого міста! Це означає лише одне — ніякого бажання розібратися в суті проблеми депутати не мають!

Адже за майже 20 років оренди ТЕЦ цією доволі «дивною» компанією (склад засновників компанії вельми цікавий — це п'ять кіпрських офшорних компаній), яка має мільярдні обороти (при цьому, зареєстрована на київській квартирі й має статутний фонд всього 30 мільйонів гривень) — жодний депутат не поцікавився — а куди ділася
інвестиційна складова, яка щорічно закладалась в тариф для чернігівців? А це не багато не мало — майже півмільйона доларів щорічно (коли курс був 1:5)! Зрозуміло, з 2009 року — на третину менше. Але все-рівно доволі солідна сума!

Вони витрачались куди завгодно — але точно не на модернізацію систем теплопостачання Чернігова! Тобто, йшли прямісінько у широкі кишені власників!

Зауважу, що як вдало було обрано час для проведення цього брифінгу — коли міський голова поїхав у відрядження! Ми його багато критикуємо, але єдине в чому йому не відмовиш — він прагне у всьому досконально розібратися! І доволі раціонально зважує всі ризики, пов’язані з розвитком міста.

До чергової сесії є ще трохи часу. На нашу думку, такими коштами слід розпоряджатись місцевій владі! Є ще час створити комунальне підприємство (чи щось подібне), яке могло б взяти на себе цей кредитний тягар і нести за це повну відповідальність! Або укласти з «ТехНова» нову дуже жорстку угоду з величезними штрафними санкціями за будь-який крок «наліво» чи «направо»!
 
Нам вистачить кредиту «Водоканалу» — де гроші поділись? Які й до сих пір не знайшли! При цьому вода (якість) стала значно гіршою й тарифи постійно зростають!
Тому, заявляємо депутатському корпусу відверто й наперед — у зашморг ми (громада міста) добровільно не поліземо! Й будемо дуже серйозно боротися!
Ми не жартуємо!


ГО «Спілка громад Сильна Чернігівщина» Олег СКВАРСЬКИЙ


P.R.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.