Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:27:26

"Litania океану" - поезія і імпровізація

22.07.2019   10:00Агенцiя

Якщо почати з кінця, то варто процитувати Олександра Лаптія: "Для нас це був дуже цікавий творчий експеримент. І варто подякувати музикантам, які згодилися на мою божевільну ідею".

Це – про проект під назвою "Litania Океану", що 20 липня зібрав у глядацькій залі під відкритим небом, що стає одним з найцікавіших творчих майданчиків Чернігова, - затишному дворику обласного філармонійного центру, чимало глядачів, яких зацікавила ідея поєднання у перформансі символічної поезії і джазової імпровізації.

Litania Океану — це своєрідне звернення у вигляді обрядового дійства до вищих сил, що уособлює Океан, володар водної стихії. Цинічний Демон, що боїться і ненавидить  Океан і людство – це «феноменологічний опис Зла», це виклик, прокляття і насмішка над своїм божеством.

За поетичну основу проекту автори взяли Першу пісню з “Пісень Мальдорора” Графа де Лотреамо́на (Ізидора-Люсьєна Дюкасса)— французького поета часів пізнього романтизму, передвісника символізму та сюрреалізму, для якого характерні парадоксальність поетичного мислення, стихійність образів, незвичність метафор.

Автор ідеї та координатор проекту — актор та режисер Олександр Лаптій, який став голосом, що звертається до Океану. Втім, не тільки голосом: насправді здавалося, що Олександр не грав демонічну істоту – він нею став.
Музична основа "Litania Океану" — багатогранна джазова імпровізація у виконанні відомих чернігівських музикантів Дмитра Теребуна (контрабас, бас-гітара), Нікіти Гірні (кларнет, бас-кларнет, тенор-саксофон), Володимира Балаби (труба, клавішні) і Богдана Ярошенка (ударні). Всі музиканти стали співавторами музичні канви цього творчого експерименту. Музична і текстова складові в "Litania Океану" нерозділимі: можливо, джазова психоделіка – чи не єдиний спосіб передати в музиці божевільний настрій поетичної прози Графа де Лотреамона.

Автором концепції сценічного простору для реалізації мистецької акції став художник та конструктор Артем Сиворакша, а виконавчим продюсером – Дмитро Янчук.

Автори зазначають: “У цьому творчому експерименті поєднані два канали передачі емоційного сприйняття інформації: музичний та вербальний. Це тонке номадичне сплетіння символічно-екзистенціального тексту та авторської і ситуативної імпровізації”.

Кожен глядач міг визначити для себе — наскільки глибокий саме його Океан, повідомив прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.