Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:45:11

Класика та сучасність оркестру “Філармонія” і Володимира Гаркуши

07.06.2019   08:19Агенцiя

Поему для валторни з оркестром Олександра Петрова, Симфонію №4 до мажор "Героям України" Юрія Захожого-Катренка та Симфонію № 7 ля мажор Людвіга ван Бетховена представив глядачам Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” під орудою відомого українського диригента, народного артиста України Володимира Гаркуши у новій програмі, яка прозвучала зі сцени обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм 4 червня.

“Я б назвав цей концерт своєрідним мистецьким місточком між Дніпром і Черніговом, - каже художній керівник та головний диригент оркестру “Філармонія”, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. - В нашій програмі представлені диригент, композитор та соліст із Дніпра і композитор та оркестр з Чернігова”.

Чому так? Володимир Гаркуша — один з найвідоміших українських диригентів, який працював з оркестрами Дніпровського академічного театру опери та балету, Харківського національного академічного театру опери та балету. В його творчому доробку — постановки “Паяців” Леонкавалло, “Сільфіди” Левенскольда, “Набукко” Верді, “Ромео і Джульєтти” Прокоф’єва, “Кармен” Бізе, “Турандот” Пуччіні... Микола Сукач зазначає: “Як диригент Володимир Гаркуша належить не тільки Дніпру, а й Чернігову, де він народився і вчився. Мені дуже приємно казати, що саме я був його першим учителем, коли він прийшов до мене студентом музичного училище в студію педагогічної практики. І саме в Чернігові почалося його становлення як музиканта”.

Мистецтвознавці відзначають, для творчої манери Володимира Гаркуші характерне глибоке проникнення в особливості кожної оперної або балетної партитури. Це повною мірою стосується і програми, яку Володимир Гаркуша презентував разом з музикантами АСО “Філармонія”.
Поема для валторни з оркестром Олександра Петрова та Симфонія №4 до мажор "Героям України" Юрія Захожого-Катренка — новітні твори. Олександр Петров — сучасний дніпровський музикант і композитор.

Виконувати власний твір він вийшов на сцену разом з оркестром “Філармонія”. В свою чергу солістом у виконанні його Поеми для валторни став знаний дніпровський музикант Дмитро Дрозач, з яким Академічний симфонічний оркестр пов’язаний тісною творчою дружбою.
Юрій Захожий-Катренко — відомий чернігівський композитор, виконавець і художник. “Все життя він свою творчу свічу спалював з трьох сторін — спів, композиторська діяльність і живопис”, - каже Микола Сукач.
 
Публіка добре знає Юрія Захожого-Катренка як провідника “гарного співу” - belcanto, стилю, характерного для оперного мистецтва XVII-XIX століть. Як автор він відомий і малими формами, зокрема, альбомами фортепіанних п’єс, і великими: наприклад, Юрій Захожий-Катренко — автор “Української меси”, створеної до річниці Чорнобильської трагедії. У виконанні Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” цього вечора прозвучала його Симфонія №4 до мажор "Героям України” - потужний твір, присвячений патріотам, чий подвиг в ім’я рідної землі і дав творчий поштовх композитору.

У другому відділенні концерту прозвучала бетховенівська Симфонія ля мажор, яка була в числі найулюбленіших творів великого композитора. Сам Бетховен називав її одним з кращих своїх творів. А дослідник його творчості Ромен Роллан писав: “Симфонія ля мажор — сама щиросердність, вільність, міць. Це безумне марнотратство могутніх, надлюдських сил... Це веселощі річки, що розлилася — вирвалася з берегів і затопляє все навкруги”. Святом всього людства називають сучасні критики Симфонію №7 ля мажор, у фіналі якої, до речі, звучать і ритми українського гопака, інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини