Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:37:52

До роковин Голодомору

22.11.2018   09:18Агенцiя

Цієї суботи українці вшановуватимуть пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років – однієї з найстрашніших трагедій в історії двадцятого століття, коли тоталітарний радянський молох поставив за мету ліквідувати українців як націю, заморивши голодом селянство.

Роковинам Голодомору присвячена книжкова виставка «Жнива скорботи», розгорнута в читальному залі бібліотеки. В експозиції – дослідження науковців, присвячені цій темі.

А напередодні роковин трагедії в обласній бібліотеці для дітей юні читачі зустрілися з відомим чернігівським істориком, співробітником Українського інституту національної пам’яті Сергієм Горобцем. Науковець говорив про те, що голод в Україні в 1932-33 роках був абсолютно штучним, це була трагедія народу, який втратив власну державність. В українців, які годували країну, відняли все. Перед цим їх зігнали в колгоспи, позбавивши власного господарства. Давалися плани по хлібозаготівлях, які виконати було неможливо, а потім «боржників» ізолювали, забираючи в них хліб, худобу, майно...

Люди вимирали цілими селами. Тільки офіційні дані кажуть про чотири мільйони загиблих в Україні. Чернігівщина в нинішніх її кордонах в мирний час втратила 260 тисяч мешканців – приблизно стільки ж, скільки за роки Другої світової війни.

Пам'ять про трагедію живе в українських родинах. Школярі – учасники зустрічі – говорили, що в їх сім’ях згадують рідних, які не пережили те радянське лихо. Пам’ятають читачі обласної бібліотеки для дітей і про те, що 24 листопада вся Україна згадуватиме жертв Голодомору 1932-33 років. І о 16-й годині вони також запалять свічку пам'яті – символ незабуття жертв геноциду українства.


Чернігівська обласна бібліотека для дітей

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.