Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:32:57

Провели акцію "У рідному краї серце співає – одна Україна і двох не буває"

28.08.2018   09:57Агенцiя

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка провели акцію, присвячену 27-й річниці Незалежності України – "У рідному краї серце співає – одна Україна і двох не буває".

Розпочалося свято чудовими піснями про Україну, які виконала Софія Копачова, лауреат Новгород-Сіверського районного конкурсу "Золота зіронька".

Ведуча заходу, завідувач відділу документів із гуманітарних наук Валентина Куценко, привітала всіх присутніх з Днем Незалежності: "Шлях державотворення України був довгим і тернистим. Саме внутрішній розлад 100 років тому став причиною втрати державності. І тому головні висновки минулого століття варто знати сьогодні. Ми маємо бути сильними, мужніми, єдиними, адже давно відомо, що мужність творить переможців, єдність творить непереможених. Україна – це національна родина, іншої в нас немає. І буде вона такою, якою ми її зробимо".

З вітальним словом до гостей свята звернулася директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Вона щиро привітала присутніх з Днем Незалежності України, побажала всім любові, добробуту, мирного неба над головою. Також Інна Михайлівна зазначила: "За роки незалежності вдалося багато чого зробити для громади у сфері покращення бібліотечного обслуговування. В обласній бібліотеці створені й успішно функціонують електронний каталог, низка баз даних. Оновлений бібліотечний сайт стає більш комфортним для користування нашими читачами. Свою роботу бібліотекарі висвітлюють через численні блоги, сторінки у соцмережах. Створюється електронна бібліотека. Оцифровується фонд рідкісних і цінних видань. У тісній співпраці з авторами, редакціями створюється електронна бібліотека сучасних видань".

Завдяки партнерським стосункам бібліотеки з Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області на заході працював куточок правової інформації, де всі охочі мали змогу отримати соціально-правову допомогу. Долучилася до привітань з Днем Незалежності й начальник управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного управління юстиції у Чернігівській області Людмила Кузьмина.

Після привітань розпочалося захопливе знайомство з книгою. Адже саме книга має ті три великі сили – знання, розуміння, настрій, – які навчають, спонукають, мотивують. Кожний відділ ОУНБ ім. В. Г. Короленка цікаво і креативно представив свої книжкові виставки.

Працівники відділу краєзнавства підготували книжкову експозицію "Індекс людської свободи: і книги бувають в'язнями". Головний меседж виставки – ознайомити чернігівців з поняттям "спецфонд у бібліотеці" та книгами, що протягом тривалого часу були "в'язнями" радянських "спецхранов".

Зацікавленій публіці представлені видання, автори яких були репресовані в 1930–1950-х рр., дисиденти 1970–1980-х рр., емігрантська література тощо. Бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова прокоментувала експозицію й особливу увагу звернула на книги Івана Бовкуна "Солдати другого фронту", Петра Шелеста "Україна наша радянська", Юрія Шереха "Всеволод Ганцов", які безпосередньо пов'язані з історією та культурою Чернігівщини. Всі ці видання і ще багато інших "підлягали вилученню з бібліотек громадського користування" і тільки у 90-х рр. ХХ ст. змогли повернутись у відкриті фонди аби стати доступними широкому загалу читачів.

Головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Наталія Утиро прокоментувала книжкову виставку "Україна на шляху незалежності і суверенітету".

Відділ документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук представив книжкову експозицію "Незабуті реформи в Україні (1991 – 2018)", де вміщено добірку літератури найбільш вагомих досягнень незалежної України в техніці, науці, економіці та сільському господарстві. Огляд виставки здійснила головний бібліотекар Людмила Бердак.

Відділ документів іноземними мовами та центр "Вікно в Америку" не лише підготували виставку, а й залучили глядачів до участі в лотереї "Спробуй удачу – виграй книгу!", де розіграли 3 книги. Крім того, завідувач відділу Вікторія Кашнікова розповіла про міжнародну співпрацю та досягнення, які вплинули не тільки на розвиток відділу документів іноземними мовами та центру "Вікно в Америку", але й безпосередньо на бібліотеку.

Нотну виставку-інсталяцію "Пісня – то душа народу" підготував відділ мистецтв. Цікаво представила інсталяцію Катерина Скрипка, провідний бібліотекар відділу: "Українці без пісні, як квіти без бджіл. Коли сумують – співають, коли радіють – співають ще голосніше. В інсталяції присутня валіза, в якій знаходиться програвач для платівок. Ця апаратура добросовісно відслужила понад 30 років, допомагала багатьом студентам і викладачам, але зараз замінена більш сучасними технологіями і займає почесне місце в музейній експозиції відділу. Валіза в цьому випадку символізує наше минуле: ми не завжди беремо його з собою; ми його закриваємо, відкладаємо, але ніколи не забуваємо. З іншого боку викладки розташувалися сучасні ноти, пісні, створені вже новими українськими авторами – нашим майбутнім".

Головний бібліограф відділу наукової інформації і бібліографії Оксана Плаунова провела бібліографічний огляд літератури "Герої України на захисті Вітчизни". Гостям заходу були представлені книги про сучасних воїнів, які захищають кордони Україну.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини