Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:07:09

Звітний концерт Міського Палацу культури "Музика єднає всіх"

27.03.2018   09:50Агенцiя

24 березня в Чернігові відбувся звітний концерт Міського Палацу культури «Музика єднає всіх». Усі присутні мали змогу насолодитись співом вокалістів та видовищними хореографічними постановками.

У концерті взяли участь творчі колективи Палацу.

Муніципальний духовий оркестр «Чернігів BAND» створений у 2016 році при Міському Палаці культури. З 2017 року художній керівник – Ігор Кішман. В репертуарі оркестру гармонійно поєднується традиційна музика духового оркестру з фрагментами світової класики, творами українських композиторів та зразками класичного джазу.

Балет Міського Палацу культури створений у 2016 році. Головний балетмейстер – Наталія Шарапова, Відмінник освіти України, лауреат премії імені Софії Русової. У репертуарі колективу поєднуються як окремі хореографічні композиції, так і постановки з солістами Міського Палацу культури. Гордістю МПК є аматорські колективи, які вже багато років носять звання «Народний» та «Зразковий».

Народний художній колектив театр танцю «Слов’яни» заснований відмінниками освіти України Мариною та Володимиром Дядечками у 1995 році на базі середньої школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 1. З 2008 року працює при Міському Палаці культури. Колектив постійно бере участь у святкових концертах, обласних та Всеукраїнських фестивалях. На високому рівні представляє хореографічну культуру Чернігівщини на Міжнародних фестивалях народної творчості. Оригінальні й неповторні постановки «Слов’ян» завжди різної тематики та жанру. У 2001 році «Слов’янам» присвоєно звання «зразковий», у 2012 – «Народний».

 Заслужений аматорський народний хор «Десна» заснований у 1951 році при фабриці первинної обробки вовни. Засновник і перший керівник – заслужений артист України Леонід Пашин, який працював з хором протягом 25 років. За час його роботи у 1961 році хор отримав звання «народний», у 1968 – «заслужений народний». Вподовж наступних років хором керували: заслужений працівник культури Григорій Драгинець, заслужений працівник культури Леонід Хатун, заслужений працівник культури Микола Борщ. З 2010 року хор очолює Заслужений працівник культури України Микола Олексієнко. «Десна» – хор аматорський, його учасники різні за віком та професією. У його складі 40 акторів, більша половина яких займається музикою в колективі понад 20 років. Репертуар колективу складає понад 100 обробок українських народних пісень та близько 50 творів місцевих авторів. За роки існування хор здійснив понад п’ять тисяч виступів і відомий не лише на Чернігівщині, але й далеко за її межами (Білорусія, Польща, Чехія, Росія).

Народний аматорський хор ветеранів війни та праці створений в 1960 році. Засновник та перший керівник – Михайло Главецький. З 1998 року хор працює при Міському Палаці культури. Понад десять років керівник хору – Микола Красножон. До складу колективу входять ветерани та діти війни, ветерани праці віком від 55 до 86 років. Всі 30 учасників хору складають при хорі окрему жіночу та чоловічу вокальні групи, дуети, тріо і квартет. Артисти виконують твори на військово-патріотичну тематику, українські народні пісні, сучасні композиції та пісні зарубіжних авторів. Також у виконанні хору звучить музика керівника колективу Миколи Красножона («Марш ветеранів Чернігівщини», «Чернігів – місто золоте», «Каштан» та інші).

Хореографічний колектив «Десняночка» створений у 1976 році Наталією Єлаго, випускницею першого випуску хореографів Київського державного інституту культури. У 1998 році ансамблю присвоєно звання «зразковий». Нині ансамбль танцю функціонує при Міському Палаці культури. Під керівництвом Наталії Євгенівни колектив працював 35 років, наразі його очолює Вікторія Горбачук. У складі колективу близько 40 юних танцюристів віком від 4 до 12 років. Всі постановки мають елементи дитячих тем та створені на основі українських танцювальних традицій. Колектив є лауреатом фестивалю-конкурсу ім. Павла Вірського, лауреатом міжнародних фестивалів у Польщі, Чехії, Словакії, Болгарії.

Народний аматорський ансамбль танцю «Дружба» створено у 1969 році. Вже через шість років колективу присвоєно почесне звання «Народний». Майже 40 років ансамбль очолює заслужений працівник культури України Григорій Горбачук. Склад колективу, разом з підготовчою групою, налічує 60 чоловік. У репертуарі ансамблю танці різних регіонів країни, танці національних меншин, проживаючих в Україні, танці народів світу та сучасні хореографічні композиції. Кожна постановка – це неповторний художній твір, в якому органічно поєднані хореографія, музика та костюми. Народний аматорський ансамбль танцю активний учасник культурно-мистецького життя міста та області. Також колектив добре знаний і за межами України. Вони з успіхом представляли свою творчість у Чехії, Словакії, Польщі, Болгарії, Франції, Іспанії, Італії, Перу, Кіпрі та інших країнах світу.

Народний аматорський фольклорний колектив «Сіверяни» ставить на меті популяризацію кращих фольклорно-автентичних творів саме нашої Чернігівської області. Керівником колективу Ольгою Коцур постійно провадиться пошуково-дослідницька робота по вивченню, розшифровці, відтворенню та випуску збірників пісень з районів нашої області. Велику увагу в роботі ансамблю приділяється вивченню манери співу фольклорного жанру, співацьких традицій Чернігівщини, а також пропагування пісень Сіверського краю. В складі ансамблю є група супроводу, де використовуються шумові народні інструменти (бубон, трещітки, хлопавка, бухало та ін.), баян, гармошка, скрипка і сопілка. Саме народні музики є своєрідною фішкою колективу, бо в народі на всіх гуляннях не обходилося без вище вказаних інструментів, котрі додають настрій, запал на будь-якому святі.

Всі вони завзято й віддано працюють, щоб розширювати і збагачувати культуру міста, зберігати, розвивати та поширювати українські традиції. Колективи Палацу прославляють Чернігівщину та її культуру по всій країні та за її межами.

 
За інформацією КП «Міський Палац культури»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини