Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:43:16

Новгород-Сіверська та Мезінськая археологічна експедиції продовжують дослідження Новгород-Сіверської землі

24.07.2017   12:41Агенцiя

В рамках виконання «Цільової програми археологічних ДОСЛІДЖЕНЬ в Чернігівській області на 2013 - 2018 рр.» Новгород-Сіверська та Мезінськая археологічна експедиції продовжують дослідження Новгород-Сіверської землі.

Роботи цього року стали продовженням розкопок попереднього сезону. У Новгороді-Сіверському дослідження проходять в центрі сучасного міста, на території стародавнього посада (для тих, кому знаком цей чудовий і своєрідне місто можу уточнити: за торговими рядами, у водонапірної башти). З 2016 року тут вдалося виявити залишки міської забудови, що існувала безперервно протягом Х-ХVІІ ст. Серед найбільш цікавих знахідок - хрест-енколпіон (релікварій) ХV ст. Ну і ще безліч різних речей. У цьому сезоні знахідки теж радують, хоча підводити підсумки ще рано.

Мезинська експедиція продовжує вивчення городища літописних сіверян, розташованого на високому березі Десни між сс. Деснянське і Мезин. Це зовсім невелике поселення (укріплена площа - 0,3 га) в минулому було оточене потужними оборонними спорудами, а в попередньому сезоні нам вдалося відкрити тут залишки споруди, в якій трудився металург-універсал. Тисячу років тому він займався обробкою заліза і кольорових металів. Цікаво, що для виготовлення ливарної форми цей майстер використав місцевий матеріал - мел.Насколько знаю, з крейди виготовляли ювелірні форми тільки на Чернігово-Сіверщині.

Судячи з результатів дослідження біохозяйственной діяльності населення городища, ця багата земля давала їм все необхідне для життя, але потім вони кинули місце свого проживання і пішли ... Може бути в Новгород-Сіверський, який якраз в цей час ставати "справжнім" містом? ... Дослідження оборонних споруд і забудови городища ми продовжуємо і в цьому році, сподіваємося на не менш цікаві результати.

У роботах експедицій беруть участь співробітники, аспіранти та студенти Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченко, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Інституту археології НАН України, Мезинського національного природного парку та Державного історико-культурного заповідника "Слово о полку Ігоревім".


Олена Черненко

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини