Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:12:45

Вони відбудовували зруйноване місто

06.03.2015   08:21Агенцiя

Відбувся тематичний захід - Вони відбудовували зруйноване місто 4 Березня в Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського у рамках традиційних музейних зустрічей відбувся тематичний захід “Вони відбудовували зруйноване місто”, який був приурочений до святкування міжнародного жіночого дня 8 Березня.

Зруйнований на 70 відсотків у роки Другої Світової війни Чернігів, у перші роки після вигнання нацистів 21 вересня 1943 року, відбудовували жінки та підлітки, поки їхні чоловіки та батьки перебували на фронті.

Перетворене на суцільну руїну місто треба було очистити від уламків зруйнованих будинків та фундаментів, будівельного сміття та бруду, розчистити та прокласти нові вулиці, алеї, сквери, підготувати майданчики для нового будівництва. “Неменше 25 годин щомісячно працювати на відбудові міста поверх основної роботи” – під таким гаслом виходили жінки на вулиці рідного міста. У лютому 1944 року міська влада визначила 44 об’єкти першочергової відбудови. Зокрема, електростанцію, ТЕЦ, водонасосну станцію, водогін, завод “Жовтневий молот”, фабрику первинної обробки вовни, кінотеатр імені Щорса, адміністративні та житлові будинки. Робітниці та службовці підприємств та установ, домогосподарки, студенти, школярі підготовляли ці зруйновані споруди до відбудови, багато з них освоювали професії мулярів, штукатурів, теслярів, малярів.

Постановою РНК УРСР і ЦК КП(б)У від 22 лютого 1946 року “Про відбудову Чернігова” затвердили план відбудови та реконструкції міста на 1946–1950 роки, але робота на деяких об’єктах тривала до початку 60-х років.

На зустріч зі студентами Інституту історії етнології та правознавства імені О.Лазаревського та Чернігівського кооперативного технікуму до музею завітали ветерани-будівельники, учасники відбудови Чернігова: Ганна Федорівна Мельниченко, кавалер орденів Жовтневої революції та “Знак пошани”, яка після закінчення у 1945 році школи ФЗО все життя пропрацювала на відбудові та будівництві Чернігова, Лідія Олександрівна Лаєвська, бригадир ПМК-82, яка на відбудові та будівництві Чернігова засвоїла всі будівельні професії – маляра, штукатура, муляра, плиточника, Ольга Никифорівна Кугмерова, кавалер орденів Трудового Червоного Прапора, “Знак пошани”, ще ученицею чернігівської школи № 7 брала участь у розчистці вулиць, парків та скверів рідного міста.

Тамуючи подих присутні дивились хроніку воєнних часів – боїв за Чернігів у вересні 1941 та 1943 років, фотографії часів окупації, страшних руйнувань та поступової відбудови міста у повоєнні часи.


Світлана Сергєєва, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини