Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:18:45

"Чернігів бароковий" у музеї Михайла Коцюбинського

11.02.2015   13:06Агенцiя

Чергова «Мистецька зустріч у музеї» відбулась 10 лютого у музеї Михайла Коцюбинського. Цей спільний проект музею та філармонійного центру розпочався у листопаді і триватиме до травня.

Він присвячений пам’яті колишнього директора музею, онука Михайла Коцюбинського Юлія Романовича Коцюбинського. Тож цілком доречним був виступ письменника і журналіста Сергія Дзюби, який від імені оргкомітету міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша вручив дипломи лауреатів премії імені Пантелеймона Куліша за 2015 рік Юлію Коцюбинському і Михайлині Коцюбинській (посмертно). Ці дипломи передані у фонди музею.

А далі було свято музики. Тема лютневої програми «Чернігів бароковий». У виконанні камерного хору імені Д.Бортнянського вперше через 350 років після створення прозвучали музичні твори Симеона Пекалицького. Пекалицький Семен (Симеон) Авдійович (1630- ?) – церковний композитор другої половини ХVІІ ст., регент хору Чернігівського архієпископа Лазаря Барановича, капели Й. Шумлянського у Львові, згодом – Придворної капели у Москві та Новгороді-Сіверському.

Відомості про музичну освіту С. Пекалицького відсутні. Перші згадки про хормейстера і композитора відносяться до 60-х років ХVІІ ст., коли він став регентом капели Чернігівського архієпископа Л. Барановича, відомого церковного, політичного і літературного діяча України, який обстоював незалежність Української Церкви від юрисдикції московського патріарха. У капелі Л. Барановича завдяки сумлінній праці С. Пекалицького церковні співи було доведено до високого професійного рівня, кращих півчих запрошували до Москви.

Разом із Л. Барановичем у 1666 р. С. Пекалицький приїхав до Москви з хором із восьми співаків і перебував там близько року. У 1667 р. композитор переїхав до Львова на службу до Й. Шумлянського. С. Пекалицький також викладав хоровий спів та теорію музики в Унівському та Словінському монастирях. У 1673 р. музикант знов їде до Москви, де очолює Придворну капелу. Про наступні роки його життя відомо дуже мало: очолював хор у Новгороді-Сіверському, був священиком Стрітенського собору Московського Кремля, який призначався царським дітям для служб. Останні роки життя С. Пекалицького на сьогодні ще залишаються нез’ясованими.

До наших днів дійшли церковні твори композитора: 8-голосні “Служби Божі”, хорові концерти “Дух Твій благий”, “Веселяться і радіють”.

“Літургії” С. Пекалицького – твори високої мистецької ваги, перші зразки українського музичного бароко. “Дух Твій благий” – художньо довершений, емоційно виразний зразок жанру партесного концерту, один з перших українських концертів доби бароко. Саме ці твори і прозвучали у виконанні камерного хору імені Д.Бортнянського. Глядачі були просто зачаровані високопрофесійним співом. Здавалось, ніби самі небесні ангели співають у музеї Михайла Коцюбинського.   

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.