Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:02:32

Чернігівці не пишаються своїми жінками?

13.03.2014   12:40Агенцiя

На такі думки наштовхнув другий випуск історичного проекту “Слава Чернігова”. У ньому кандидат педагогічних наук Лариса Юда та заступник головного редактора тижневика “7 Дней” Віра Єдемська дискутували щодо місця жінок в історії Чернігова.

Прикро, але у сучасному Чернігові немає жодного пам'ятника жінці.

“Мы идем по городу и мы не видим ни одного памятника женщине, - обурюється Віра Єдемська. На подсознании у горожан откладывается “заслуживает ли женщина какой-то отметки?”. У нас стоит памятник князю Игорю, Шевченко, Пушкину, чернобыльцам, героям-афганцам, целая Аллея героев. Где женщинам? Где баланс  мужского архетипа и женского? Его нет. Мы считаем, что это нужно исправлять.”

Внесок чернігівського жіноцтва в історію досі недооціненний. Нам є ким пишатися. Городяни мають захоплюватися незламністю духу княжни Чорної, працелюбністю ініціаторки створення чернігівської “Просвіти” Віри Дейші-Коцюбинської та ігумені Амвросії, талантом поетеси Лади Могилянської, художниці Ольги Дела-Вос-Кардовської, співачки Любов Андрєєвої-Дельмас, актрис Інни Бурдученко, Ганни Затиркевич-Карпинської, Любові Ліницької та Марії Дейші-Сіоницької. Всі озвучені під час ефіру імена ініціатори проекту включили до відкритого списку “Слави Чернігова”. До ефіру в цьому переліку перебувало 10 жінок: кохана Івана Мазепи Мотря Кочубеївна, письменниця Марія Грінченко, актриса Марія Заньковецька, педагогиня Софія Русова, підпільниця Олена Білевич, революціонерка Софія Соколовська, співачка Алла Кудлай, поетеса Надія Галковська, співачка Камалія, лікар-травник Наталія Земна.

Наступні ефіри проекту “Слава Чернігова” заплановано на 18 та 25 березня. Вони будуть присвячені поглядам поколінь на історію міста та чернігівським святим. Третього квітня організатори оприлюднять кінцевий список з сотнею прізвищ, які затвердить наглядова рада проекту.

Довідково:
Прем’єра історичного проекту «Слава Чернігова» відбулася 4 березня. У ньому містянам пропонують обрати своїх героїв та визначити постать, яка найбільше прославила наш край. Проект має на меті показати тисячолітню історію краю на прикладі відомих особистостей і наблизити історичні події до людей.

Героїв обиратимуть у кілька етапів. Телеканал «Дитинець» вже оприлюднив свій список осіб, які прославили наш край. Кожен може доповнити цей перелік іменами людей, яких вважають гідними, але не знайшли у списку. Для цього можна заповнити форму на сайті webtv.net.ua (функція у стадії розробки), надіслати лист на адресу slava@osnova.tv, зателефонувати (624-862)  або надіслати смс (093 265 08 87).

Цей етап триватиме кілька тижнів і наприкінці березня Наглядова рада телепроекту підведе риску - глядачі дізнаються сотню претендентів. Про кожного з них розкажуть в ефірі телеканалу, відбудеться кілька обговорень цих людей та їх ролі в історії нашого краю. До кінця травня триватиме народне голосування, в результаті якого чернігівці оберуть з сотні дванадцять достойників, які стануть фіналістами проекту.

Про кожного з них буде знято фільм і восени розпочнеться другий етап проекту. В результаті обговорення та голосування чернігівці визначать ОДНОГО переможця телепроекту «Слава Чернігова».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини