Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:14:51

Новий в.о. Генерального директора Чернігівської обласної дитячої лікарні розповів про плани на посаді

19.05.2022   11:37Агенцiя

Планує ремонт бомбосховища, а головна мета – зробити Чернігівську обласну дитячу лікарню найкращою в Україні.

Про такі плани на посаді розповів Суспільному в.о. директора медзакладу, провідний ортопед- травматолог Микола Люткевич.

Миколу Люткевича призначили на нову посаду в середині березня, до цього він був завідувачем травматології. Він замінив посаді директора лікарні Олександра Карету, який був головлікарем останні 35 років.

Сам він про ці події розповідає так:

"Ніхто не чекав війни. З першого дня війни і я, і Олександр Панасович Карета набирали пісок у мішки, були у підвалі, допомагали діткам. Але за станом здоров’я Олександр Карета чи 17, чи 18 березня пішов з посади. Тоді якраз був обстріл касетними снарядами в центрі. Якраз теж було сонечко, всі виходили гуляти з холодних підвалів. Добре, що діти і мамочки встигли поховатися. Олександр Панасович проходив повз і все це бачив. Коли ти гендиректор – це як батько в сім’ї. Всі твої як діти, за всіх переживаєш та несеш відповідальність. Звичайно, мабуть, коли він усвідомив, скільки могло бути жертв під час обстрілу, йому стало зле. Я зрозумів, що він покинув лікарню по стану здоров’я, бо вже не міг знаходитися тут".

Про свої плани на новій посаді каже так:

"Моя місія – об’єднати всіх лікарів, медсестер, персонал. Ми згадуємо часто і адміністративний корпус, і головного бухгалтера, і тих людей, які були поруч – заступників, водіїв, працівників харчоблоку. Ми всіх цінуємо та любимо. Також хочемо, щоб наша дитяча лікарня стала найкращою в Україні. І плани дуже серйозні".

За його словами, ще до війни були зроблені певні кроки:

"За програмою "Велике будівництво" мали виділити близько 500 мільйонів на все – ремонт, реконструкції, обладнання. Щоб рівень був достойний. І наші керівники підрозділів вже думали, як краще зробити травматологію, хірургію, реанімаційне відділення, гематологію".

За сприяння меценатів на сьогодні лікарня вже отримала нове обладнання:

"Нам попривозили багато апаратури. 17 травня ми забрали обладнання, імплантати з Канади. Фонд із Франції забезпечив певним обладнанням реанімацію та відділення патології новонароджених. Зі Швейцарії привезли центральну стерилізаційну установку, яка є в кращих клініках Європи. По старим технологіям стерилізували по 3-4 години, зараз за новітніми технологіями – за 45 хвилин. З США фонд хоче виділити гроші на придбання новітнього біполярного коагулятора. В планах ще багато закупок по обладнанню в операційну".

Незабаром в планах ремонт в бомбосховищі:

"Треба робити. До останнього не вірилося, що буде війна. Були робочі комісії, які дивилися, що треба робити, які витяжки ставити, встановлювати автономне водо та електрозабезпечення. Плануємо реалізувати найближчим часом, а не через рік".

Як зараз працює дитяча обласна лікарня

На сьогоднішній день, обласна дитяча лікарня надає ургентну медичну допомогу. Це означає, що медзаклад тимчасово зосереджується на терміновій і невідкладній допомозі – кровотечі, переломи, травми чи тяжкі захворювання.

"Війна продовжується, тому лікарня аж ніяк не може працювати повноцінно. Станом на 17 травня у нас 67 дітей і 19 мам разом з ними. У нас гарна шестиповерхова лікарня, але навіть зараз пацієнти знаходяться у підвалі. Ми не можемо ризикувати дітками та не можемо по два-три рази за ніч під час повітряної тривоги підіймати та переносити їх. Серед них є тяжкі хворі, травматологічні, які не можуть ходити", – говорить Микола Люткевич.

За його словами, зараз оперують там, де під час бойових дій облаштували операційні:

"Там вікна закладені мішками з піском, чорна плівка, щоб можна і вночі оперувати. І реанімація, і операційний блок, все на першому поверсі. Тому звичайно, ми не можемо собі дозволити планові госпіталізації, тільки урагентна допомога".

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лікарні працювали близько 700 людей медперсоналу. Під час бойових дій залишилися 40. Нині до роботи вже повернулися орієнтовно 400 медиків.

"Війна внесла свої корективи. Коли були сильні обстріли, тоді у кого є дітки, евакуювалися. Хто був в Михайло-Коцюбинському і далі в тих селищах (на той час під окупацією росіян, – ред.) вони не могли фізично дістатися на роботу. Зараз до роботи повернулися близько 400 працівників з 700. Але це не означає, що вони всі одразу на одному чергуванні, наприклад на зміні може бути 55 медпрацівників. Лікарів, медсестер вистачає", – каже Микола Люткевич.

З його слів, наразі дефіциту медикаментів в лікарні немає:

"Зараз фонди, волонтери, організації завезли дуже багато медикаментів, шовних матеріалів. І ще їде. Нині ми все повністю покриваємо. Єдине, що ми просимо у фондів, це обладнання, воно потрібне".

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини