Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:12:21

Чекають тижнями на свідоцтво про смерть: як ховають людей у Чернігові?

19.04.2022   08:30Агенцiя

Ситуацію ускладнює те, що людей, які помирали у мікрорайонах, де велися активні бойові дії, ховали просто у дворах.

У Чернігові люди тижнями стоять у черзі, щоб отримати свідоцтво про смерть. Щоб опрацювати всі заявки, не вистачає працівників. Адже нині за місяць ховають у чотири рази більше людей, ніж у мирний час. Загалом за період ведення бойових дій у Чернігові поховали більше тисячі людей, повідомляє Суспільне Чернігів.

Лариса Степанівна близько місяця не може отримати свідоцтво про смерть матері. Сьогодні стала у чергу в чернігівському РАЦСі о сьомій ранку – сподівається, цього разу вийде.

«Вже ходжу з 22 березня. Скоро буде місяць. То дві людини не вистачає, не дійду, то три, п’ять».

За словами жінки, такі черги тут щодня. Заклад приймає біля 15 людей, приходить – більше 50.

«То два дні взагалі вони не працювали, потім генератор був – працювали з 10:00 до 12:00, потім з 10:00 до 15:00, а зараз – з 09:00 до 13:00. Ну і ніяк не потрапляємо».

207 цивільних та 232 військових загинули у Чернігові з 24 лютого. В області – 397 цивільних та 304 військових. Про це повідомляє Чернігівська обласна прокуратура. Велика кількість померлих і нестача людей для опрацювання заявок – так пояснює черги начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

    «Ми знаємо цю проблему, там кілька питань, і по системах, які там працювали певний час. Найближчим часом ми вирівняємо цю всю ситуацію. Будемо працювати з органами місцевого самоврядування».

Ситуацію ускладнює те, що людей, які помирали у мікрорайонах, де велися активні бойові дії, ховали просто у дворах. Так, 17 березня сусіди поховали Андрія Романенка на вулиці Малиновського. 39-річного чоловіка знайшли надворі уже мертвим. Ховав його Руслан Веремієнко.

«Ми подзвонили в 102, нам сказали, що ніхто не приїде. Тому що тут бомблять. А тут бомбили тоді регулярно. Єдине правильне рішення я прийняв – поховати його тут, під його вікном», - розповів Руслан Веремієнко.

Неподалік – ще одна могила. Василю Шкурату було 85 років. Йому стало зле у бомбосховищі, де він ховався від обстрілів, на території фабрики «Сіверянка». Пройшло більше місяця, обидві могили – досі на місці. Чернігівка Тетяна Руденок розповідає:

«Звернулася, що в нас тут похований сусід під вікнами, похований на невелику глибину, з тим, щоб його перепоховали. Мені сказали, що кол-центр цим не займається, а займається спецкомбінат, який на Яцево, і дали мені телефон начальника. Я телефонувала багато разів, але був поза зоною, і я не змогла додзвонитися».

Похованнями у Чернігові займається КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування». Як сказав у коментарі Суспільному його начальник Володимир Куліш, нині кількість поховань за місяць виросла в чотири рази. З початку війни поховали 956 цивільних та 42 військових.

За його словами, для того, щоб поховати людину, потрібно звернутися до служби «0034» - вони займаються доставкою покійних. Потім у морзі померлу людину кладуть у труну, везуть до Ялівщини. Саме там зараз ховають людей – на міському кладовищі «Яцево» це робити поки що небезпечно, потрібно провести розмінування.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.