Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:52:10

Чернігівський мандрівник написав книгу про українців у Парагваї

18.01.2022   12:24Агенцiя

Відомий чернігівський мандрівник, журналіст і письменник Олександр Волощук написав і видав книгу "Парагвайське щастя", в якій розповів про життя українців у Парагваї в період з 1937 по 2017 рік.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли я був у Парагваї, то мав понад 30 зустрічей із нащадками українських переселенців, які перебралися в цю країну в 1937 році. Почуті від них історії я переніс на головних героїв свого роману - членів родини Семенюків (це - чоловік, дружина і двоє дітей), які емігрували з Волині в Парагвай. Там у них народилася третя дитина, потім онуки і правнуки. Я прослідкував життя кількох поколінь родини за період з 1937 до 2017 року, коли я там побував", - розповів Волощук.
За його словами, дія роману починається в 1936 році на Волині, яка на той час перебувала під владою Польщі. Селянам тоді жилося несолодко, вони не мали землі, їх намагалися окатоличити. Парагвай же, після війни з Болівією, потребував людських ресурсів, мав багато землі і звернувся до європейських країн з проханням допомогти з переселенням людей. Коли у волинських селах з’явилися вербувальники, для багатьох селян переїзд у Парагвай став виходом зі скрутного становища. На іншому континенті вони знайшли те, чого потребували.
"Назва твору - "Парагвайське щастя" - відображає сенс переселення і те, що українці там здобули", - зауважив письменник.
Він додав, що цей роман - його другий художній твір. Перший, автобіографічний, під назвою "44 дні" побачив світ 2012 року.
Обсяг нової книги - понад 200 сторінок. Зараз Волощук знайомить із нею потенційних читачів. Одна з презентацій відбулася на Волині в селі Лудин Володимир-Волинського району, де автор "поселив" героїв свого роману. Також він має запрошення представити книгу в Луцькому краєзнавчому музеї.
Зі слів Волощука, його роман - друга в Україні книжка про життя української діаспори в Парагваї. Першу - "Іларія. Ілюзія" - свого часу написав Ігор Чуб, проте вона розповідає про українців, які повернулися з Парагваю додому.
Олександр Волощук народився 23 січня 1972 року на Дніпропетровщині. З 1976 року мешкає в Чернігові. Майже 20 років він подорожує, переважно, автостопом та пішки. За цей час проїхав і пройшов 368 тис. км, відвідав 60 країн світу. Майже в кожній подорожі Волощук вивчав життя української діаспори, досліджував тему масових репресій 1930-1950-х років. За результатами своїх мандрівок Олександр написав і видав 11 книжок.

Фото: Віктор Кошмал
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини