Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:55:10

Підвищення пенсій, відкриття ринку землі та податкова амністія: що чекає українців з 1 липня

01.07.2021   07:00Агенцiя

З 1 липня Пенсійний фонд України проведе перерахунок пенсій для декількох категорій українців у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. Також в країні відкриється ринок землі, завдяки чому можна буде законно продати або купити земельну ділянку.

Підвищення прожиткового мінімуму

З 1 липня в Україні встановлено новий прожитковий мінімум. Для працездатних осіб він становитиме 2379 гривень, для дітей до шести років - 2013 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років - 2510 гривень. Прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність становитиме 1854 гривні.

Підвищення пенсій

Відштовхуючись від підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, з 1 липня відбувається перерахунок пенсій. Так, розмір мінімальної пенсії становитиме 1854 гривень, що на 85 гривень більше, максимальні виплати (дорівнюють десятьом мінімальним пенсіям за віком) зростуть на 850 гривень - до 18 540 гривень. До 1 липня максимальна пенсія була в розмірі 17690 гривень.

Для українців віком 75+ щомісячні виплати з надбавкою до 400 гривень до досягнення 80-річного віку переносяться з липня на жовтень.

Мінімальні виплати підвищуються для осіб з інвалідністю через війну. Для першої групи розмір становитиме 650% прожиткового мінімуму, для другої - 525%, для третьої - 360%.

Для учасників бойових дій мінімальні виплати становитимуть 165% від прожиткового мінімуму, підвищення буде на 140 гривень.

Виплати особам, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи, також зростуть. Залежно від групи інвалідності підвищення для ліквідаторів складе від 225 до 285% від прожиткового мінімуму. Таким чином, особи з першою групою отримають на 242 гривень більше, з третьої - на 191 гривню більше.

Щомісячну доплату в розмірі 100 гривень отримають пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок у 2019-2020 роках. Доплата встановлена ​​через те, що такі пенсіонери не підпадають під планову щорічну індексацію.

Чоловіки з понад 35 роками стажу можуть отримати надбавку до пенсії в розмірі 1% прожиткового мінімуму за кожні додаткові 12 місяців. Після 1 липня це складе 18,54 гривні. Для жінок діють такі ж правила, тільки стажу має бути 30 років.

Відкриття ринку землі


З 1 липня набирає чинності закон "Про внесення змін до окремих законодавчих актів України щодо умов обігу сільськогосподарських земель". Таким чином фізичні особи зможуть придбати до 100 га землі в одні руки. При цьому нотаріус повинен перевірити інформацію про покупця: встановити особу, мета придбання, загальну площу землі у власності, кінцевого бенефіціарного власника юрособи, наявність санкцій щодо покупця і його зв'язок з терористичною діяльністю. Після нотаріус складає протокол, куди вносить всі отримані відомості.

Купити можна буде тільки землі сільськогосподарського призначення, такі як пасовища, рілля, сінокоси, багаторічні насадження.

Всі виплати будуть проводитися в безготівковій формі.

Податкова амністія

Верховна Рада 15 червня 2021 прийняла законопроєкт про добровільне декларування доходів, з яких потрібно буде заплатити податки. З 1 липня 2021 до 1 липня 2022 року українці можуть добровільно і одноразово вказати в декларації все активи, за які були сплачені податки. Як вважає глава комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, це дозволить українцям вивести з тіні реальні активи і доходи, і при цьому уникнути відповідальності за ухилення від сплати податків.

Декретні виплати

Для матерів, які працюють, розмір виплат прив'язаний до ставки. Отримати гроші з прив'язкою до стипендії може студентка. Також допомогу, яка вже прив'язана до розміру прожиткового мінімуму, можуть оформити жінки, які не працюють, ті, які оформлені, як підприємці, а також студентки і інші категорії - навіть ті, хто не робить внески до Фонду соціального страхування.

Розмір допомоги вираховується як 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць. З 1 липня він становитиме 594,75 гривні. Гроші виплачують за дні декрету - 70 днів до пологів і 56 днів після них. Період виплат становить 126-140 днів.

Допомога матерям-одиначкам

Максимальна сума відповідає рівню прожиткового мінімуму на кожну дитину в залежності від її віку. Для дітей до шести років максимальні виплати зростають до 2013 гривень, дітям від 6 до 18 років - до 2510 гривень. Дохід оцінюють за останні пів року, потім його підсумовують, ділять на шість місяців і на кількість членів сім'ї.

Допомога малозабезпеченим сім'ям


Залежно від категорії перерахують і виплати малозабезпеченим сім'ям. Для працездатних осіб з 1 липня він складе 35% від прожиткового мінімуму - 832,65 гривні.

Для тих, які втратили працездатність - 100% розміру прожиткового мінімуму, що складе з 1 липня 1854 гривні.

Для дітей - 130% показника в залежності від вікової категорії. Дітям до 6 років - 3263 гривні, дітям від 6 до 18 років -3092,7 гривні.

Допомога дітям, над якими встановлено опіку чи піклування

Ця допомога становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму в залежності від вікової категорії. Дітям до 6 років розмір допомоги становитиме 5032,5 гривні, дітям від 6 до 18 років - 6275 гривень.

Виплати дітям з інвалідністю складають 3,5 прожиткових мінімумів залежно вікової категорії. Діти до 6 років з 1 липня отримуватимуть 7045,5 гривень, діти від 6 до 18 років - 8785 гривень.

Аліменти


Мінімальний розмір аліментів встановлюється в розмірі половини прожиткового мінімум в залежності від віку дитини.

Для дітей до 6 років цей показник стане 1006,5 гривень, від 6 до 18 років - 1 255 гривень, студентам - 1189,5 гривень.

Подорожі


У зв'язку з пандемією COVID-19 у світі й збільшенням кількості нових випадків захворювання Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України утриматися від поїздок за межі країни без термінової необхідності, а також відстежувати зміни правил перетину кордонів і карантинних обмежень.

Як повідомляли Українські Новини, індексацію пенсій кожного 1 березня хочуть закріпити на законодавчому рівні в Україні.

При цьому частина українцем може взагалі залишитися без пенсій, і на те є законні підстави.

Своєю чергою, Національний банк прогнозує зменшення інфляції вже до осені, яке буде залежати від пандемії коронавірусу.

https://ukranews.com/ua/news/785010-shho-zminytsya-1-lypnya-dlya-ukrayintsiv

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини