Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:38:04

Чернігів: відновилися ремонтні роботи на Валу. Завершити їх планують до червня

15.04.2021   12:01Агенцiя

У Чернігові днями відновилися роботи на території нижньої частини Валу (на ділянці від вул. Серьожнікова до вул. Музейної).

Це продовження розпочатого ще позаминулого року капітального ремонту цієї території. Про заплановані на цей рік роботи на Валу сьогодні, 14 квітня, журналістам розповів начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Ярослав Куц.

Він акцентував: тут будуть зроблені такі ж види робіт, як і в іншій вже відремонтованій частині Дитинця. Все буде оновлено, але при цьому старовинний вигляд історичного місця - збережений.

- Ідея така ж сама, всі роботи продовжують виконувати згідно з проєктом. Змін практично не відбулося. Хоча дещо змінився напрямок доріжок, у зв’язку з тим, що демонтували Дворянське зібрання. Також не буде дитячого майданчику на тому місці, де планувалося. Саме на місці Дворянського зібрання ми плануємо розмістити не просто дитмайданчик, а велике дитяче містечко. Ці роботи - на перспективу, тобто їх виконуватимуть не в цьому році, оскільки необхідний час для ущільнення ґрунту. Але відповідний проєкт вже розробляють, - сказав Ярослав Куц.

Він також додав, що якби вносилися якісь кардинальні зміни, то, оскільки це історична частина міста, їх потрібно було б узгоджувати, як мінімум, з місцевими істориками, керівниками Департаменту культури та Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». А взагалі всі подібні роботи завжди погоджуються з Міністерством культури України.

Наразі працівники підрядної організації вже проклали електромережі для ліхтарів, комунікації для автополиву газонів, встановлюють бортовий камінь. Паралельно облаштовують пішохідні доріжки: спочатку укладають бетонну подушку, яка має кілька шарів, а вже потім - тротуарну плитку.

На окремих ділянках проводяться роботи з обрізки засохлих гілок на деревах, облаштування газонів.

Плануються роботи з відновлення існуючого фонтану, який буде з персонажами однієї з дитячих казок відомого письменника Михайла Коцюбинського про двох цапків. Адже парк на Валу названий саме на його честь.

Усі заплановані роботи на цьому об’єкті планується завершити на початку червня. Загальна їх вартість майже не збільшилася. Хоча, за словами Ярослава Куца, треба враховувати інфляційні процеси, адже за два роки кілька разів підвищувалася мінімальна заробітна плата й зросла вартість матеріалів.

Керівник міського управління житлово-комунального господарства також додав, що про оновлення верхньої частини Валу говорити поки зарано.

- Доки не буде прийняте відповідне рішення Міністерством культури України. Тому що Чернігів стародавній – це територія державного заповідника. Ми дуже хочемо, щоб у рамках програми «Велика реставрація» відбулися ці роботи. Тому що, все ж таки, рівнозначної пам'ятки в Україні, якщо не брати до уваги Київ, складно знайти. Адже Дитинець – це 1300 років нашої історії. Ми сподіваємось, що держава дозволить реконструкцію і цієї частини Валу також, - уточнив він.

Нагадаємо, що першу ділянку нижньої частини Валу почали реконструювати навесні 2019-го року. Зокрема, там оновили доріжки, лави, газони, зробили автополив, а також два види освітлення – звичайне і ґрунтове. Минулого ж року на майданчику при вході на Вал з’явилися скульптурні групи. Це великий бронзовий макет історичного Дитинця - Чернігівської фортеці початку XVIII століття, фігури чернігівського князя Мстислава Хороброго і Нестора літописця, а також фігури полковника Мартина Небаби та архієпископа Лазаря Барановича. Крім того, було знесено багаторічну недобудову готельно-туристичного комплексу «Дворянське зібрання», яка на Валу стояла з 2006 року.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини