Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:58:39

Жителі Линовиці прагнуть долучитися до вирішення екологічних проблем громади

05.12.2020   12:14Агенцiя

Линовицька громада належить до бюджетних донорів, тобто економічно успішних громад. Але наявне виробництво створює суттєве навантаження на навколишнє середовище, – така думка прозвучала під час семінару «Як громадськість може брати участь у формуванні екологічної політики громади та її реалізації», проведеного Сіверським інститутом.

Парадоксальна ситуація: Линовиця та громада в цілому мають прекрасні можливості для розвитку туризму та активного відпочинку –ставки, два старовинні парки (Якова де Бальмена, Жевахівщина), пов’язані  з іменами видатних українських діячів, починаючи з Т.Г. Шевченка. Однак через господарську діяльність цей напрямок майже не розвинений. Отже як мінімізувати її шкідливий вплив, підняти туризм, рекреацію і одночасно не втратити виробництво.

Можливості для розв’язання цього подвійного ребусу привернули увагу 25 учасників зазначеного семінару, серед яких – місцеві підприємці, представники цукрового заводу та інші жителі с. Линовиці.

Відкрив семінар селищний голова Віталій Нестерко, який наголосив на важливості залучення мешканців громади до активної участі в її житті із залученням відповідних форм організації такої діяльності.

Далі мова про йшла громадянське суспільство, форми та механізми його участі (партисипації) в місцевому самоврядуванні. В інтерактивній формі учасники семінару спробували з’ясувати, які об’єднання з охорони навколишнього середовища можна створити, існуючі для цього законодавчі підстави та яку допомогу можуть надати органи місцевого самоврядування. На їхню думку, для громадських організації нема нічого неможливого в реалізації місцевих ініціатив, наприклад, у збереженні чистоти, відновленні привабливості природних об’єктів. Звернули увагу нас досвід сусідньої Польщі, де такі формі дуже розвинені.

Були розглянуті форми участі громадськості в розробці, реалізації місцевої екологічної політиці та проведенні громадського екологічного моніторингу.

За допомогою неформального опитування визначили найбільш хвилюючі мешканців громади проблеми:
1. Стан каскаду ставків на теренах громади.
2. Сезонні проблеми, повязані з виробництвом цукру на заводі.
3. Стан питної води та системи водогону в цілому.
4. Забруднення території побутовим сміттям.

Учасники семінару відзначили актуальність нової для них інформації, зокрема щодо впливу громадськості на вирішення екологічних проблем та міжнародний досвід. Вони виявили бажання на практиці спробувати нові методи, але водночас існує необхідність кращого інформування про стан екологічної ситуації, пошуку механізмів вирішення проблем зі сміттям, очищення ставків та залучення необхідних ресурсів.

НГО Сіверський Інститут Регіональних Досліджень

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини