Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:35:52

Допомогли захистити порушені права молодої матері

03.11.2020   11:45Агенцiя

До Талалаївського бюро правової допомоги Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за допомогою щодо визнання батьківства у судовому порядку звернулася неповнолітня жителька Талалаївського району.

З її слів стало відомо, що вона певний час зустрічалась із батьком дитини, після чого завагітніла. Після народження дитини, батько дитини ще певний час підтримував з нею зв’язок, хоча визнавати дитину своєю відмовлявся, але потім спілкування з ними припинив повністю. Відповідно до частини 2 статті 128 Сімейного кодексу України підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Після вивчення всіх обставин справи, начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревськапідготувала позовну заяву щодо визнання батьківства та подала до суду. Окрім цього, в ході судового розгляду справи неодноразово подавались клопотання про призначення генетичної експертизи, які були задоволені судом, але відповідач ухилявся від її проходження. В результаті відповідач все ж пройшов генетичну експертизу, яка підтвердила той факт, що він є біологічним батьком дитини.

Враховуючи результати експертизи, суд повністю задовільнив позовні вимоги, а саме визнав відповідача батьком дитини; зобов’язав відповідача відшкодувати витрати клієнтки бюро, які вона понесла у зв’язку з оплатою проведення генетичної експертизи.

Рішенням Талалаївського районного суду у травні 2020 року задоволено в повному обсязі позовну заяву про визнання батьківства. Вказане рішення набуло законної сили у серпні 2020 року.Батько дитини в добровільному порядку не допомагає в вихованні та утриманні дитини.

Начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревськавивчивши матеріали справи склала до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Відповідно до ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року №789-XII і набула чинності для України 27 вересня 1991 року), в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно з ч.1 ст. 27 цієї Конвенції, держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.
Відповідно до ч.ч. 1-5 ст. 150 СК України, батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов’язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов’язку батьківського піклування щодо неї.

Таким чином, дитині, повинен бути забезпечений належний рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Такий належний рівень у будь-якому разі не повинен бути меншим, ніж прожитковий мінімум.

Частина 2 ст..182 Сімейного кодексу України затверджує мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно з ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Відповідно до ч.1ст.191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

21 вересня судовим наказомТалалаївського районного суду (справа №747/364/20, провадження №2-н/747/27/20) вирішено вимоги задовольнити в повному обсязі, та стягнути аліменти з батька дитини в розмірі однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, і не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.