Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:14:45

Будівельник за освітою, кухар за покликанням

02.09.2020   11:45Агенцiя

Знайти своє покликання – одна з найважливіших цілей у житті кожного. Комусь вдається зробити це у шкільному віці, комусь пізніше.

Перебуваючи в пошуку, чернігівець Володмир Лузан спробував себе в різних ролях, але зупинився саме на тому, що найбільше до душі. Улюблену професію він здобув за сприяння служби зайнятості в Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Після цього вирішив з поліського краю перебратися до чорноморського курорту. Адже в Одесі на нього чекає нова робота.

За освітою Володимир будівельник. Здобув цю професію, бо вважав її перспективною, та й брат був будівельником. Деякий час юнак навіть працював за фахом, але його ніколи не покидало відчуття, що будівництво – це не те, чим він має займатися. Роботу врешті-решт покинув, але не заради здійснення давньої мрії, а за станом здоров’я. Після тривалого лікування, роздумів та вагань він все ж таки вирішив, що буде кулінаром. Хлопець з дитинства любив готувати. Без відповідної освіти йому вдалося працевлаштуватися в київський ресторан. Потім працював у Чернігові - на мангалі, в піцерії.

«Робота кухаря не з легких, - говорить Володимир Лузан. – Щоб стати справжнім професіоналом, потрібно знати чимало кулінарних секретів, постійно вчитися, набиратися досвіду, удосконалювати майстерність. А в мене навіть освіти відповідної не було, і тому я вирішив її здобути».

 В черговий раз залишившись без роботи, Володимир Лузан звернувся до Чернігівського міського центру зайнятості. Дізнавшись про мрії безробітного, кар’єрний радник запропонувала йому професійне навчання в одному з найкращих для дорослого населення навчальних закладів України – Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Безробітний сприйняв цю пропозицію з неабияким ентузіазмом.

Із захоплення Володимир розповідає про умови навчання і проживання. Адже і справді Одеському ЦПТО ДСЗ є чим пишатись. В кабінетах та лабораторіях – сучасна комп’ютерна техніка, інтерактивні дошки, мультимедійні проектори, зручні меблі. Теоретичний матеріал слухачі закріплюють на практичних заняттях. Для цього в навчальному закладі створена потужна виробнича база. Навчально-виробничі майстерні обладнані сучасними приладами та пристроями, з потрібною кількістю інструментів та витратних матеріалів. Наприклад, навчальна майстерня для кухарів оснащена сучасними плитами, духовими шафами, холодильними камерами, мийками, витяжками, мікрохвильовою пічкою, вагами, посудом тощо. Поруч з навчальним корпусом та будівлею майстерень розташований гуртожиток готельного типу. До послуг слухачів усі побутові зручності: кухні, затишні кімнати із сучасним ремонтом і новими меблями, санвузли з душовими кабінами. Є в гуртожитку кімната для прання та прасування, камери схову, спортивна зала.

Володимир каже, що йому сподобалося все: і навчальний процес, і матеріально-технічне оснащення центру, і ставлення викладачів, і відносини в групі. «І хоча азами кулінарії я вже володів, проте, навчаючись в Одесі, справді дізнався багато нового як з теорії, так і практики, - говорить він. - Дуже вдячний службі зайнятості за можливість освоїти нову професію безкоштовно та швидко, а викладачам – за те, що з радістю навчали нас, ділилися досвідом та нюансами рецептур. Приємно було працювати в таких умовах, на новому обладнанні. Комфорт у цій професії дуже важливий. Під час роботи ніщо тебе не має відволікати та дратувати».

До речі, всі витрати, пов'язані з організацією профнавчання безробітних, здійснюються за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, тобто для людини таке навчання є безкоштовним. Крім того, за безробітним, який проходить професійне навчання за направленням служби зайнятості, зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства, і при потребі компенсуються витрати на проїзд.

Професію кухаря Володимир мав освоїти за 5,5 місяців, але через введені навесні карантинні обмеження навчання затягнулося. Навчальний заклад тимчасово закрився, а всі слухачі вимушені були роз’їхатися по домівках. І лише влітку навчальний процес було відновлено. Виробничу практику Володимир проходив в одеському ресторані. Молодий, амбітний, старанний, відповідальний та талановитий кухар так сподобався одеському роботодавцю, що той, запропонував йому залишитися. Згадуючи період навчання, колишній безробітний розповідає, що саме в Одесі навчився готувати чимало делікатесів, наприклад устриці та мідії. Але найбільше все ж таки любить варити український борщ, запікати курку, робити печінковий торт і курячі рулети.

Отже, якщо і ви бажаєте здобути затребувану на ринку працю професію і працювати, звертайтеся до будь-якого структурного підрозділу обласної служби зайнятості.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.