Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:25:58

Керівництво облради і лікарі Чернігівщини обговорили з Національною службою здоров’я України нагальні проблеми реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення

05.05.2020   08:30Агенцiя

Логічним підсумком кількатижневих обговорень та засідань робочої групи щодо підготовки пропозицій стосовно удосконалення надання населенню області медичних послуг, передбачених програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, в обласній раді стало проведення онлайн-конференції із експертами Національної служби здоров’я України, що відбулася 4 травня.

Минулого тижня було остаточно узгоджено перелік проблемних питань сфери охорони здоров’я регіону, відповіді і роз’яснення стосовно яких члени робочої групи та медична спільнота області загалом мають намір отримати від представників НСЗУ.

До участі в дискусії щодо впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я вторинного рівня (спеціалізованої медичної допомоги) та третинного рівня високоспеціалізованої медичної допомоги в залі засідань президії обласної ради долучилися голова обласної ради Ігор Вдовенко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, члени згаданої вище робочої групи, серед яких голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун, заступник голови згаданої постійної комісії обласної ради Сергій Пивовар, головні лікарі низки комунальних некомерційних підприємств обласної ради, фахівці сфери охорони здоров’я, працівники виконавчого апарату обласної ради.

Від НСЗУ участь в заході взяли директорка Північного міжрегіонального департаменту Вікторія Малютіна, директор департаменту договірної роботи Андрій Віленський, начальниця управління у м. Харкові та у Харківській області Юлія Сєдая та заступник начальник управління у м. Харкові та у Харківській області Дмитро Кущ.

В режимі відеоконференції до розмови приєдналися керівники опорних закладів охорони здоров’я Чернігівщини.

На початку заходу Вікторія Малютіна коротко проаналізувала ситуацію із укладенням договорів зі спеціалізованими закладами охорони здоров’я області. Наразі такі «дорожні карти» вже підписали 49 комунальних та 1 приватний заклад Придесення. За словами директорки Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ, найбільша кількість пакетів у договорі про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій укладена з КНП «Чернігівська обласна лікарня» (16 пакетів), КНП «Менська центральна районна лікарня» (13 пакетів), КНП «Чернігівська міська лікарня №1» (13 пакетів), КНП «Чернігівська міська лікарня №2» (13 пакетів), КНП «Прилуцька центральна міська лікарня №1» (11 пакетів). Поряд із тим, НСЗУ відмовлено у наданні деяких пакетів послуг 18 закладам області.

Водночас фахівці НСЗУ наголошували на важливості комунікації з регіонами, запевнили у відкритості до пропозицій та рекомендацій, які закликали надсилати до відповідних регіональних представництв служби.

Ігор Вдовенко зазначив, що попри оптимістичні заяви столичних експертів щодо результатів впровадження нової моделі діяльності медичних закладів, в реальному житті все виглядає не так райдужно.

Навіть перші кілька тижнів діяльності лікарень у новому форматі свідчать про те, що непорозумінь, невизначеності і проблем, які потребують термінового вирішення, ще вистачає вдосталь.

Надзвичайна ситуація, яка виникла зараз в системі охорони здоров’я через пандемію коронавірусу та карантин, дещо змінила акценти та одночасно загострила багаторічні проблеми медичної галузі, які накопичувалися тривалий час.

-Безумовно COVID-19 – страшна хвороба і її катастрофічні наслідки ми ще довго будемо відчувати. Однак думаю, що масові скорочення лікарів та медперсоналу, закриття лікарень, які не витримають випробування реформою, можуть спричинити не менш складні виклики та загрозу для життя і здоров’я людей, - підкреслив Ігор Вдовенко.

За словами керівника, в умовах нинішньої невизначеної ситуації виробити алгоритм ефективної роботи чи точніше забезпечити виживання медичного закладу, якщо «гроші не одразу йдуть за пацієнтом», дуже важко. Натомість допомогу, належне лікування та забезпечення медичними препаратами потрібно надавати пацієнту вже сьогодні.

-Сьогодні органи місцевого самоврядування штучно усунули від будь-якого впливу та участі у реформуванні закладів охорони здоров’я. Проте коли виникає гостра нестача коштів для їх повноцінного фінансування та загроза масового звільнення медпрацівників, про нас чомусь раптово згадують і відповідальність за відустність достатнього обсягу  коштів перекладають чомусь на місцеві бюджети, - зауважив Ігор Вдовенко.

Після виступів головних спікерів, фахівці НСЖУ надали відповіді і роз’яснення на майже два десятки питань від головних лікарів низки медичних закладів стосовно особливостей фінансового забезпечення, практичних аспектів надання медичних послуг та лікування пацієнтів, законодавчого врегулювання діяльності окремих типів закладів охорони здоров’я тощо.

Підсумовуючи результати відеоконференції, Арсен Дідур зазначив, що всі напрацювання робочої групи, пропозиції медиків будуть оформлені у звернення до керівництва держави, яке депутати планують прийняти під час чергової сесії обласної ради, що відбудеться наступного тижня.

Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини