Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:46:29

"За півроку - жодних змін": адвокати й батьки убитого на Чернігівщині 14-річного підлітка обурені ходом справи

28.04.2020   16:47Агенцiя

14-річного Дениса Чаленка виявили мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області ввечері 29 жовтня 2019 року. За даними поліції, підлітка збив потяг, однак батьки та захисники не вірять у цю версію і заявляють про численні фальсифікації матеріалів кримінального провадження.

За півроку з моменту вбивства 14-річного жителя міста Прилуки Чернігівської області Дениса Чаленка у справі немає жодного підозрюваного. Про це батьки підлітка Віктор та Світлана Чаленки, а також адвокати, які представляють інтереси потерпілих у цій справі, заявили на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив адвокат Володимир Білик, завтра буде півроку з моменту смерті Чаленка, якого знайшли вбитим 29 жовтня на залізничній колії у Прилуках. Проте за 6 місяців у справі немає жодного підозрюваного. "Я спілкувався з багатьма людьми у Прилуках. Багато з них говорять, що справа гальмується прилуцькою поліцією, якій відомо, хто є вбивцею цієї дитини. За ці півроку ані Головне слідче управління поліції, ані ДБР не вчинили жодних дій, щоб встановити істину в цій справі", - сказав адвокат. Читайте також"Не було половини черепа": спливли моторошні подробиці загибелі підлітка у Прилуках

Також він повідомив, що Державного бюро розслідувань після звернення батьків вбитого хлопця відкрило 5 кримінальних проваджень, в рамках яких розслідує можливу причетність місцевих правоохоронців до вбивства підлітка. Однак впродовж півроку немає жодних результатів розслідувань. За словами Білика, батьки й адвокати зверталися до ДБР з проханням надати можливість ознайомитися з матеріалами цих справ та щодо проведення слідчих дій, але бюро не пішло їм назустріч.

Своєю чергою інший адвокат родини Чаленків Сергій Нестеренко заявив, що місцева поліція та судмедексперт з самого початку фальшували матеріали справи про вбивство підлітка. За словами захисника, біля знайденого тіла Чаленка лежали навушники, але у протоколі огляду місця, де було знайдено тіло, слідчий записав, що навушники були у нього в кишені, що нібито він ішов залізничними коліями у навушниках і не почув потяга, який наближався. Пізніше у морзі навушники нібито знайшли під курткою підлітка. Все це, переконаний адвокат, фальсифікації для того, щоб підігнати матеріали слідства під версію про те, що Чаленко нібито загинув внаслідок нещасного випадку.

"Працівники місцевої поліції знищують усі докази з місця події і створюють штучні докази під нещасний випадок. У нас є маніпуляції з навушниками: на фотографіях з місця події навушники лежать збоку, а в протоколі огляду слідчий написав, що вони у кишені, а в морзі хтось із поліцейських поклав навушники під куртку. Всі ці службові підроблення встановлені, відкрито кримінальне провадження в ДБР, але ДБР чомусь нічого не робить", - сказав захисник. Також він додав, що знайдені навушники взагалі не належали Чаленку. «Це були дешеві навушники, в той час як у потерпілого вдома було декілька пар навушників набагато кращої якості, якими він користувався», - зауважив Нестеренко.

Окрім того, він повідомив, що на місце події приїжджав кінолог, але собаку так і не пустили за слідом, а це допомогло б встановити, звідки потерпілий прийшов, зібрати докази. Водночас адвокат наголосив, що матеріали справи фальсифікував також і місцевий судмедексперт, який у висновках написав, що не виключає, що дитину збив потяг, хоча наступна експертиза, проведена в Києві, виключила це.

Також він додав, що з тіла загиблої дитини судмедексперт видалив у шістьох місцях шматки шкіри, зокрема і на лопатці, яка була зламана невстановленим експертами предметом. Адвокат вважає, що таким чином експерт приховав докази того, що потерпілий мав прижиттєве вогнепальне поранення у лопатку. В цілому, за словами Нестеренка, місцевий судмедексперт зробив усе, щоб приховати докази та ускладнити роботу інших експертів, які проводили експертизу тіла Чаленка у Києві.

Також адвокат повідомив, що минулого тижня був проведений слідчий експеримент, під час якого на рейки 6 разів клали три манекени людини, і жодного разу потяг, задіяний в експерименті, не зачепив ці манекени. Як заявив Нестеренко, це стовідсотково свідчить, що не може бути мови про нещасний випадок, а насправді потерпілого принесли непритомним на рейки, зімітувавши наїзд потяга.

Він додав, що зловмисники розраховували, що над тілом проїде пасажирський потяг, який просто його розшматує, але не врахували, що того дня перевели годинники, і потяг в зазначений час не пройшов, натомість прийшов лише вантажний, який їхав з малою швидкістю і який, як показав слідчий експеримент, не міг стати причиною смерті потерпілого. Разом з тим адвокат підкреслив, що, згідно з висновками експерта, на момент проходження вантажного потягу Чаленко вже декілька годин був мертвим.

Захисники родини Чаленків і самі батьки вбитого хлопця заявляють, що прилуцька поліція всіляко прикриває вбивць, залякує свідків та знущається над потерпілими, говорячи, що коли вони врешті-решт заспокояться, і справу можна буде кваліфікувати за статтею Кримінального кодексу про нещасний випадок. На прес-конференції батьки підлітка закликали президента Володимира Зеленського та генерального прокурора Ірину Венедіктову звернути увагу на справу про вбивство Чаленка і щоб Венедіктова взяла розслідування цієї справи під особистий прокурорський контроль. У коментарі кореспонденту УНІАН Нестеренко також повідомив, що слідчі з Прилук дізнались пароль мобільного телефона підлітка і здійснювали з ним якісь маніпуляції, які не зафіксовані документально. Він припустив, що пароль слідчі могли дізнатися у близьких друзів потерпілого.

Ввечері 29 жовтня 2019 року 14-річного Дениса Чаленка виявили мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області. За інформацією обласного главку поліції, підліток переходив залізничну колію у невстановленому місці, і його збив дизель-потяг сполученням «Ніжин-Гребінка». Поліція відкрила провадження за ч. 3 ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення експлуатації залізничного транспорту, що спричинило загибель людей). Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. Батьки не вірять в офіційну версію слідства, говорять про убивство і вимагають всебічного розслідування цієї справи. Є інформація про погрози підлітку старшими хлопцями. У місті відбулися масові акції протесту з вимогами розслідувати цю справу. Слідство передали до Головного слідчого управління Нацполіції, а також змінили керівника Прилуцького відділу поліції.
 
https://www.unian.ua/incidents/vbivstvo-14-richnogo-denisa-chalenka-advokati-y-batki-obureni-hodom-spravi-novini-ukrajina-10976339.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини