Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 10:20:47

Що таке адресна правова допомога та як її отримати

21.10.2019   09:46Агенцiя

Адресна правова допомога є одним з інструментів розширення доступу до правової допомоги. Надання адресної безоплатної правової допомоги значно полегшує доступ незахищеним верствам населення до правової допомоги.

Громадяни України мають право на фахову, безкоштовну правову допомогу. Забезпечення рівності доступу до неї є одним із основних напрямів роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівщини.

Зокрема, особам, які перебувають в складних соціальних умовах: знаходяться в соціальних, соціально-медичних установах, чи проходять тривале лікування без можливості покидати лікувальний заклад, які стикаються з порушенням їх прав, губляться в даній ситуації не знаючи до кого звернутись за допомогою, адже  розраховувати на те, що до вас безкоштовно навідається юрист з  інших установ – не доводиться. Окрему категорію громадян складають  особи з обмеженими фізичними можливостями чи особи з особливими потребами, що проживають без сторонньої допомоги.

В чому полягає особливість адресної правової допомоги, надання якої забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги?

Особа, яка не має змоги самостійно звернутись за правовою допомогою до центру чи бюро правової допомоги, зателефонувавши, або передавши прохання про надання адресної правової допомоги через знайомого, інформує працівників центру про те, що вона перебуває в складній життєвій ситуації та потребує консультації юриста чи іншу правову допомогу, вказавши адресу та засоби зв’язку. Після чого працівник навідується додому до особи та надає необхідну правову допомогу.

Так, в ІІІ кварталі 2019 року  адресну правову допомогу отримали четверо осіб. Начальник Семенівського бюро правової допомоги Тетяна Мотора, з метою полегшення доступу до правової допомоги людей з особливими потребами, похилого віку, або інших категорій соціально незахищених осіб, які з об’єктивних причин не в змозі відвідати місцевий центр, надала адресну безоплатну правову допомогу жительці села Карповичі, яка є особою з особливими потребами. Під час надання правової допомоги за місцем проживання громадянки, працівник бюро з’ясувала, що у даної особи після смерті чоловіка залишилась неоформлена спадщина, яку громадянка  планує оформити. Тетяна Мотора, переглянувши документи, розповіла особі хто ще з родичів має право претендувати на майно та надала консультацію щодо подальшого вирішення даного питання.

Заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Федорченко здійснила виїзд в с. Феськівка, що на Менщині, до громадянки з обмеженими можливостями. Працівник Менського МЦ прийняла звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та пакет документів, що підтверджують право суб’єкта на БВПД .

Фахівчиня Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Воронецька з метою забезпечення рівного доступу та реалізації права осіб на безоплатну правову допомогу, провела виїзний прийом громадянина з особливими потребами за місцем його проживання. Чоловік є ветераном війни, учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на даний час за станом здоров'я не має можливості особисто звернутися до місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та потребує юридичної консультації з питання оскарження дій державного органу. Під час виїзного прийому працівниця Центру окреслила подальші перспективи вирішення цього питання та порядок визнання протиправними дій суб’єкта владних повноважень шляхом подання позову до суду.

Дізнатись адресу найближчої точки доступу до безоплатної вторинної правової допомоги можна за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини