Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:47:44

Про ситуацію довкола "Ліків України" у студії UA: Чернігів говорили в спецефірі "Теми дня"

01.03.2019   16:36Агенцiя

Що очікує на "Ліки України" після передачі цілісного майнового комплексу в оренду приватній фірмі, чи скликатимуть позачергову сесію облради через це, та як позначиться регоранізаця підприємства на цінах в аптеках мережі?

Про це говорили в спецефірі «Теми дня» на  UA: Чернігів. Надаємо повну розшифровку розмови в студії.



Ведуча: «Сьогодні ми будемо говорити про ситуацію, яка склалася з підприємством «Ліки України». 12 лютого цього року майновий комплекс підприємства «Ліки України» переданий в оренду приватній фірмі ТОВ з однойменною назвою «Ліки України». Якою є ситуація з підприємством «Ліки України»?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської обласної ради: «Для того, аби пояснити, що відбулося, потрібно трохи передісторії. Той юридично-економічний механізм, який був застосований в даному випадку, не характерний для цивільного права, для господарського права. Звичайним юристам, які не працюють в сфері комунального чи державного майна, доволі складно одразу зрозуміти, що відбувається при передачі в оренду майнового цілісного комплексу. Коли комунальне підприємство «Ліки України» почало свою роботу, то обласна рада передала їм у власність нерухомість – 70-60 об’єктів нерухомого майна. В основному в селах. Також наділила незначною кількістю оборотних коштів (грошей), аби вони могли закупити товар. Цих коштів було недостатньо. Брали кредити, заборгованість росла. Що вийшло на момент аналізу цього підприємства? 30 жовтня 2018 року у підприємства є ряд переданого у власність обласною радою майна. Що має підприємство у своїх активах? Це майно, яке передала обласна рада. А також товар на суму трохи більше 70 мільйонів. З них було 50 мільйонів заборгованості за цей товар. Тому здатність підприємства швидко погасити свої борги була дуже низька. Якщо б кредитори заявили про сплату всіх боргів, які існували на той час, то підприємство не мало б змоги розрахуватися. Теоретично існувала можливість, що все наше нерухоме майно могло піти з молотка. Другий фактор – у  нас викликала сумнів фінансова ефективність цієї роботи.  Це – що власник отримує від цього підприємства. За останні 8 років це було приблизно 300 тисяч на рік. Орендна плата, про яку йдеться, усереднено за ці роки буде близько 3 мільйонів. Ми це питання обговорювали неодноразово. Розглядалися питання і приватизації, і оренди.  Умови передачі і що це таке за своєю юридичною природою, ми пояснювали на цих нарадах. Мова йде про наради, які здійснювались для заслуховування комунальних підприємств. Вони проводилися у квітні та травні 2018 року. Це проводила депутатська комісія по управлінню комунальним майном. Голова Мельник Анатолій Іванович. Рішення стосовно передачі в оренду цілісного майнового комплексу ми приймали за клопотанням трудового колективу підприємства. Виходить, що ми з підприємства забрали все майно в обласну раду. Тоді воно приєдналося до підприємства, яке буде орендарем. Підприємство нерухомість отримує в оренду, але вона залишається нашою. Я з собою взяв 4 витяги з реєстру нерухомого майна. Дата сьогоднішня. Ці документи підтверджують, що власність на нерухомість залишилася за обласною радою.»

Запитання  по телефону від глядачки: «Чи враховані не тільки прибутки цього підприємства, а й соціальний аспект. Це виготовлення ліків, забезпечення сільського населення, забезпечення психотропними, наркотичними речовинами. На жаль, на сьогодні це все не враховується.»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської обласної ради: «Форма оренди дає можливість зобов’язати підприємство, при використанні нашого майна, забезпечувати всі соціальні проекти, які прописані в договорі.»

Ведуча: «На сьогоднішній день  чи існує комунальне підприємство «Ліки України»? В якому воно стані юридичному?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської обласної ради: «На сьогоднішній день комунальне підприємство «Ліки України» на даний момент ще існує. Але здійснюються процедури по його реорганізації шляхом приєднання до новоствореного підприємства.»

Ведуча: «Ви мені казали, що підприємство має необоротні активи, до яких належить нерухоме майно і оборотні. Оборотні активи обласна рада продала. За яку вартість і чи надійшли вже кошти до обласного бюджету?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської обласної ради: «Так, ці оборотні активи (ліки) були продані, згідно з договором купівлі-продажу. 30% цієї вартості, а це 26,9 мільйона. 30% цієї суми має поступити в перший місяць, решта – протягом 12 місяців. За цей товар вже сплачено один мільйон. На початку березня це нам підтвердить казначейство.»

 Ведуча: «Якою є загальна вартість підприємства «Ліки України»?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна  Чернігівської обласної ради: «Загальна вартість за незалежним оцінюванням 147 мільйонів. Проводив її суб’єкт незалежної оціночної діяльності. Він був обраний на відкритому конкурсі. Нерухомість – 86 мільйонів.»

Ведуча: «Житлова нерухомість для працівників підприємства?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Так. Вона просто передається на утримання орендарю.»

Ведуча: «Останнє запитання. Як формувалася орендна плата?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Орендна плата формується математично. Є орендна ставка, затверджена нашою обласною радою. В методиці розрахунку цієї орендної плати. І ця ставка застосовується до вартості цієї нерухомості, майнового комплексу, для того щоб вийти на абсолютні цифри. Якщо у нас передбачено ставка 3% річних, то в цьому випадку, якщо мова йде про 86 мільйонів, то базова орендна плата в абсолютних цифрах – це 2,5 мільйони, яка індексується кожного місяця на індекс, передбачений Мінстатом.»

Ведуча: «За рік обласна рада від оренди майнового комплексу «Ліки України» отримує 2,75 мільйони?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Так, це я взяв інфляцію  в розміри 10%, яка закладена в бюджеті. Якщо вона буде 15%, то це вже близько 3 мільйонів.»

Ведуча: «Угодою про оренду передбачено, що ті кошти мають надходити кожного місяця, чи в кінці року?»


Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Кожного місяця.»

Ведуча: «Вже якісь кошти надійшли на рахунок?»


Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради6 «Подвійний платіж надійшов. Так званий, заставний платіж. Тому що, що оренда платиться по результатам місяця, не наперед. Авансом сплачується, так званий, заставний платіж.»

Ведуча: «Десь 500 тисяч надійшли на рахунки обласної ради?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради6 «Мали б надійти. Сподіваємось побачити їх на початку наступного місяця. Нам відзвітує бухгалтерія про надходження цих коштів.»

Ведуча: «Що сьогодні представляє підприємство «Ліки України», яке сьогодні знаходиться в приватній власності, нам розповіла заступник директора ТОВ «Ліки України» Лариса Мартиненко.»

 Лариса Мартиненко, заступник директора ТОВ «Ліки України»: «На сьогодні «Ліки України» мають 114 міст впровадження діяльності, тобто мають структурні підрозділи в усіх районах області тільки в двох – це аптечні пункти. На сьогодні це – 52 аптеки. З них 14 аптек у сільській місцевості. 61 аптечний пункт та аптечний склад. На сьогодні підприємство продовжує свою діяльність, бере участь у всіх державних і соціальних програмах. Беремо участь по відпуску інсулінів. Беремо участь в «Доступних ліках». В районах відпускаємо ліки хворим інвалідам Другої Світової війни, психоневрологічним хворим, а також в Чернігові і районах проводимо відпуск ліків для людей, які постраждали від Чорнобильської АЕС. На сьогодні з усіх аптечних закладів 3 аптечні заклади мають ліцензію на виготовлення, це 2 аптеки в Чернігові і аптека в м. Прилуки. Також ми проводимо відпуск підконтрольної групи речовин.»

Ведуча: «Продовжуємо розмову з директором ТОВ «Ліки України» Ігорем Назаренком. Скажіть як давно створилося приватне підприємство ТОВ «Ліки України»?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «ТОВ «Ліки України» було створено 27 вересня 2018 року якраз з метою оренди цілісного майнового комплексу «Ліки України» що і записано в статуті товариства. Це не яке не нове і не невідоме підприємство, це створене саме з такою метою членами трудового колективу, де члени трудового колективу мають 58% статутного фонду і 42 – це інші юридичні особи.»

Ведуча: «Пане Ігорю, до того як ви очолили приватне підприємство, ви працювали в комунальному підприємстві – як довго і на якій посаді?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Я працював в комунальному підприємстві «Ліки України» біля трьох років. Спочатку на посаді заступника генерального директора, а потім на посаді генерального директора.»

Ведуча: «Як ви оцінюєте роботу комунального підприємства за часів вашого перебування на посаді?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Треба визначити, що в комунальному підприємстві «Ліки України» станом на 31 грудня 2018 року працювало 548 людей. За останні 2 роки кількість працівників збільшилась на 86, тобто ми забезпечили 86 нових робочих місць. Товарообіг у підприємства щороку збільшувався. За 2018 рік він складав 518 мільйонів 922 тисячі гривень.»

Ведуча: «Який прибуток отримувало підприємство. Чи було воно прибутковим, чи збитковим?»


Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «За всі роки підприємство, за моєї участі, було прибутковим. Прибуток за 2018 рік склав 4 мільйони 424 тисячі гривень. Важливо зауважити, що зі всього товарообігу фонд заробітної плати склав більше 59 мільйонів гривень за рік. Це більше 76% всіх витрат.»

Ведуча: «Звідки взялося рішення і чому виникла потреба з комунального підприємства перейти в ТОВ?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Ми вже дивились інтерв’ю, де я казав про перспективи розвитку і деякі обмеження, які існують у комунального підприємства, але треба дивитися наперед. Ми оцінювали ті чи інші ризики для підприємства. Основними ризиками були – не збереження цілісності підприємства. І саме збереження цілісності підприємства було головною метою оренди цілісно майнового комплексу.»

Ведуча: «А чого не могло зберегтися цілісність підприємства?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Минулого року неодноразово від деяких  голів об’єднаних територіальних громад були запити щодо передачі того чи іншого майна під інше призначення, незважаючи на те що там працюють аптеки, що там працюють люди. Виконують всі соціальні програми. Були запити – передайте те чи інше майно. Дехто відмовляв в оренді. Ми розуміли, дивлячись вперед, що це може призвести до роз’єднання підприємства. Це вже проходили, коли на етапі приватизації окремі аптеки були роз’єднані, що привело до банкрутства.»

Ведуча: «Ви взяли в оренду майно обласної ради. Скільки це об’єктів? В якому стані це майно? Яка їх загальна площа?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Якщо сказати за об’єктами, то це 88 об’єктів нерухомості, загальна площа близько 25 тис.кв.м. Об’єкти зовсім різні, вони знаходяться по всій території Чернігівської області. Найстаріший об’єкт, збудований 1891 року, є об’єкти початку ХХ ст.»

Ведуча: «В якому стані це майно? Ви можете в відсотках назвати, чи придатне воно до ведення діяльності, чи ні?»


Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Більшість майна придатне до використання. Але, скажімо так, десь близько половини підприємство використовує для виконання своїх статутних зобов’язань.»

Ведуча: «До речі, був телефонний дзвінок, і пані запитувала: Чи збережеться напрям діяльності підприємства, чи залишаться соціальні програми, які проводилися в «Ліках України»?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Соціальна спрямованість у підприємства, вона не в статуті підприємства і, навіть, не в договорі. Вона десь в душі людей, які там працюють, і всі соціальні програми ми зберегли. На сьогоднішній день ми переуклали всі договори, які необхідні для цього, і вже виконуємо в цих програмах постачання ліків. Тому в цьому плані для населення області нічого не зміниться.»

Ведуча: «І останнє запитання до вас. Пан Андрій Бунін сказав, що комунальне підприємство «Ліки України», поправте мене якщо не так, стало підрозділом.»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Ні, воно ніби розчинилось там, а от коли закінчиться договір оренди, то після цього, воно виділяється знову, і йому знову надається це майно. Тобто є два підприємства, вибачте на слові, ця пустушка, яка перейшла шляхом злиття-реорганізації в майновий комплекс ТОВ «Ліки України».»

Ведуча: «Рухаємося далі, і я нагадаю, що ви дивитесь спец ефір «Тема дня». І сього ми говоримо про ситуацію з комунальним підприємством «Ліки України». Далі ми поговоримо про те, що з рішенням про передачу комунального майна в оренду, не погоджується частина депутатів обласної ради. Як стало відомо UA:Чернігів, п’ять депутатів подали позов до Окружного Адміністративного суду з вимогою скасувати два рішення обласної ради від 28 березня 2018 року. Ті рішення стосувалися передачі комунального майна в оренду і уповноважень управління комунального майна Чернігівської обласної ради. Серед тих депутатів, що звернулися до суду, і пані Ольга Чередник. Вона сьогодні у нас в студії. Пані Олю, прошу, прокоментуйте, з чим саме не погоджується ваша фракція?»

Ольга Чередник, депутат облради (фракція «Наш край»): «Я, як один із співпозивачів, але, по суті, представляю всю фракцію в суді і хочу сказати: 28 березня було прийнято два рішення. Перше - це те, в якому вносилися зміни в положення про управління комунального майна, і друге - це вносилися зміни в положення про порядок передачі в оренду комунального майна.  Що стосується трактування повноважень - виступати Управлінням комунального майна орендодавцем, я хочу сказати, що в положенні 2018 року, говорилося про те, що начебто це було закріплено в положенні 2011року, визначено, цитую: «п.3.6 «Положення про управління комунального майна» в установленому порядку виступає орендодавцем цілісних майнових комплексів комунальних підприємств обласної ради, в установленому порядку». Тобто установлений порядок - це ст.43 закону «Про місцеве самоврядування». Це є виключно компетенція обласної ради, депутатів. І вона, відповідно, не може бути делегована іншим органам. Тобто, я, як позивач, і вся фракція, вважаємо, що було порушено порядок передачі цілісних майнових комплексів «Ліки України» в оренду. Крім того, що стосується припинення діяльності комунального підприємства «Ліки України», в реєстрі фізичних осіб з 14 лютого 2019року перебуває в стані припинення, відповідно до наказу начальника Управління комунального майна. Але хочу ще раз зазначити, цитую:  «п.3.18 «Положення про управління комунального майна» має право вносити пропозицію, що до створення, реорганізації, в даному випадку мається на увазі приєднання комунального підприємства до товариства з обмеженою відповідальністю з такою ж назвою, ліквідація комунальних підприємств, закладів обласної ради. А п.5.5 положення зазначає, що за дорученням обласної ради здійснюються заходи з реєстрації та припинення комунальних підприємств обласної ради.»

 Питання телефоном Любов Бойко чернігівка: «За рахунок чого буде збільшена платня по орендній платі? Де «Ліки України» візьмуть на це гроші? Якщо треба було 300 тисяч перераховувати. А зараз 2 мільйони кожного місця, то це треба ціни підвищувати. А хто купуватиме ці ліки? Чи буде це підприємство спроможне конкурувати? А як будуть людей з такими цінами обслуговувати?»


Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Ціни змінюватися не будуть. Якщо ми можемо заробити протягом року 4 мільйони, то заплатити за оренду 2,5 мільйони ми цілком зможемо. Кошти, які ми маємо перерахувати за товар, вони і є в товарі. Тобто шляхом реалізації цього товару буде надана така можливість. Зараз в результаті діяльності підприємства зароблено 4 мільйони 424 тисячі гривень.»

 Ведуча: «Пані Олю, ваша фракція не погоджується з тим, згідно якого документу і чим керувався пан Андрій Бунін?»

Ольга Чередник, депутат Чернігівської обласної ради (фракція політичної «Наш край»): «Так. Під час передачі майнового комплексу в оренду та щодо припинення юридичної особи КП «Ліки України». дане рішення мало б бути підготовлене та винесене на розгляд депутатів на пленарному засіданні.»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна  Чернігівської обласної ради: «Мій попередник в 2013 році передав в оренду цілісний майновий комплекс базу відпочинку «Салтикова дівиця». Отримувачем цієї оренди було підприємство «Сирний дім». То, мабуть, забули про цей договір? Це рішення було прийняте тодішнім начальником. На сесії депутати проголосували за зменшення розміру орендної плати підприємству «Сирний дім».»

Ольга Чередник, депутат Чернігівської обласної ради (фракція політичної «Наш край»): «Не вводьте в оману. Зараз стоїть питання щодо законності передачі комунального майна, а тоді приймали рішення про зменшення орендної плати. Щойно ігор Назаренко говорив, що КП «Ліки України» отримало за минулий рік 4 мільйони чистого прибутку. Ви, пане Андрій, говорили, що до обласного бюджету сума оренди буде складати 2 мільйона. Тоді в чому полягає неефективність КП «Ліки України»?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської обласної ради: «Ви депутат, знаєте, як розподіляється чистий прибуток підприємства?»

Дмитро Блауш, депутат Чернігівської обласної ради (фракція політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка): «Якщо ми говоримо про статистику прибутку від цього підприємства, то для мене є ефективний менеджмент. Якщо Назаренко і Бунін не будуть ефективними людьми, не будуть давати гроші до обласного бюджету, то чим депутати будуть розпоряджатися? Тому 2,5 мільйони гривень – це ФАПи в селах, це ремонт обласної лікарні. Для мене головне – це збереження підприємства «Ліки України», що його не розірвуть. Чому ця тема актуальна сьогодні? Бо влада звикла використовувати бюджетні кошти на виборах. Фракція партії Олега Ляшка підтримає будь-яке рішення керівника комунального підприємства, який буде додавати кошти в бюджет.»

 Андрій Віротченко, депутат Чернігівської обласної ради (фракція політичної партії «Укроп»): «Чому прикута така увага до «Ліків України»? Це політичне питання. Наприклад, відклик голосів – немає такого механізму. Як ми можемо відкликати голоси свої, якщо голосували рік тому? З юридичної точки зору немає такої процедури. Я дивлюся на цю ситуацію як підприємець. Вважаю, що комунальна власність – це радянський пережиток. Якщо ми дивимося на розвиток розвинених країн Європи. Я вважаю, що дане підприємство буде ефективніше працювати лише при приватній власності.»

Сергій Пащенко, депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»): «Я тут не згоден зі своїм колегою Дмитром. На мою думку і на думку нашої фракції в облраді, безумовно, тут грає велику роль політика, політика провладних фракцій в облраді – це фракції в більшості «Наш край»,  фракція «Аграрної партії». Я не погоджуюся з пані Ольгою при всій повазі, тому що саме представник фракції «Наш край» є заступником, першим заступником голови облради – Валентин Васильович Мельничук, який є куратором Управління комунального майна. І те, що відбувалося, відбувалось не за один день. І пан Валентин Васильович безперечно знав, готував всі ці документи, а зараз фракція «Наш край» заявляє, що вони не знали, і за спиною відбулась передача в оренду.»

Ведуча: «Ви сказали куратор. «Куратор» - це що означає?»


Сергій Пащенко, депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»): «Куратор по функцій ним обов’язкам відповідає саме за Управління комунального майна. Ми готові, ми неодноразово чули заяви політичної партії «Наш край», заяви політичної «Аграрної партії».  Давайте збирати позачергову сесію. Чому ви про це тільки говорите? Що вам заважає зібрати підписи і поговорити – сісти на сесії, сісти на президії, як ми це робимо завжди. Всі питання внутрішні нашої області ми вирішуємо шляхом обговорення. І ми не згодні з позицією окремих депутатів, ми готові обговорювати це питання на фракції, це питання на сесії. Але, на мою думку, якийсь піар перед  виборами, мабуть, президента України. І деякі політичні сили таким шляхом хочуть проявити себе, і показати свою позицію.»

Ведуча: «Пані Олю, чи збиралися Ви, чи ініціювали Ви проведення позачергової сесії  для того, щоб розглянути питання?»

Ольга Чередник, депутат обласної ради (фракція «Наш край»): «Це питання ми розглядали. Це питання озвучив Дідур Арсен Володимирович минулого четверга в передачі «Звіти депутатів», це питання ми розглядали. Ще ми не ініціювали питання скликання позачергової сесії. Але я хочу зазначити, що, в принципі, питання сесії стоїть, згідно з законодавством, позачергова сесія облради повинна проводитись не менше, ніж 1 раз на квартал. Тобто по факту, це може бути не обов’язково позачергова сесія, це може бути чергова сесія.»

Ведуча: «Пані Олю, я задала питання, чи збираєтеся Ви скликати позачергову сесію і що Ви для цього зробили?»

Ольга Чередник, депутат обласної ради (фракція «Наш край»): «Збираємося.»

Ведуча: «Скільки депутатів планують приєднатися?»


Ольга Чередник, депутат обласної ради (фракція «Наш край»): «На сьогоднішній день у нас триває збір підписів для того, щоб вистачило кількості голосів для прийняття рішення, певних, які будуть виноситись на позачергову сесію.»

Сергій Пащенко, депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»): «Це дві третини голосів і тих політичних сил, які свою позицію в другому руслі зараз підкреслюють. В них є достатня кількість депутатів, щоб зібрати підписи, і голова обласної ради вимушений протягом 14 днів підписати розпорядження про збирання позачергової сесії.»

Ведуча: «Шановні панове депутати, ви представляєте у нас 4 депутатські фракції, самі є депутатами обласної ради. Чи готові ви підписатися під зверненням проведення позачергової сесії?»

Сергій Пащенко, депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»): «Ми готові бути присутніми на цій сесії. А чи готові ми підписати це звернення – ми, виключно, вирішуємо на засіданні своєї фракції.»

Андрій Віротченко, депутат обласної ради (фракція політичної партії «УКРОП»): «На сесії ми маємо прийняти вже готове рішення. Це питання має бути обговорено на комісіях. Якщо є стурбованість громадськості, то мають бути представники і соціальної сфери і профсоюзів. Тобто, це має бути обговорення. Потім прийняти якесь рішення і виносити його на сесію. Що ми зараз винесемо?»

Дмитро Блауш, депутат обласної ради (фракція Радикальної партії Олега Ляшка): «Не можу говорити свою думку. Так само, це має вирішувати вся фракція, а не я особисто.»

Ведуча: «У мене ще є запитання. В сюжеті нашому звучало, що до товариства «Ліки України» приватного, і пан Сергій Журман представник політичної партії «УКРОП» сказав, що причетні, можливо, депутати облради, він висловив таке припущення. Чи відомо вам, хто саме з депутатів облради причетний до створення підприємства ТОВ «Ліки України»?»

Ольга Чередник, депутат обласної ради (фракція «Наш край»): «Чесно кажучи, з приводу депутатів обласної ради я не можу відповісти на це питання. Тобто достовірної інформації на сьогоднішній день у мене про це не має.»

Дмитро Блауш, депутат обласної ради (фракція Радикальної партії Олега Ляшка): «Це треба питати у пана Журмана. Я про це вперше чую. Не бачив таких. Не бачив.»

Андрій Віротченко, депутат облради (фракція політичної партії «УКРОП»): «Він хоч і депутат нашої фракції, але, може, він щось і знає, але я не знаю про це нічого.»

Сергій Пащенко, депутат облради (фракція «Батьківщина»): «Я також вважаю, що потрібно запитати в колеги Журмана, звідки в нього така інформація. Нажаль, нам не відомо.»

Ведуча: «Пане Андрію, у мене залишилося до Вас таке запитання: скажіть, будь ласка, на підставі якого нормативного документу, яким саме нормативним положенням Ви керувалися, коли приймали рішення про передачу майнового комплексу на той момент комунального підприємства «Ліки України»? Ви ж  не самі так вирішили одночасно. Є документ  - що це, поясніть, будь ласка?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Є два положення, два нормативних документа, які затверджені облрадою. Вони затверджені на виконання ст.5 Закону «Про оренду державного та комунального майна». Перший документ – це «Положення про управління комунального майна», яке згадувала шановна Ольга Миколаївна. І вона правильно казала,що управління комунального майна є орендодавцем цілісних майнових комплексів в установленому порядку. Тому що інший документ, прийнятий, знову ж таки, обласною радою на виконання цього ж закону, називається «Порядок передачі майна», де чорним по білому також написано, що орендодавцем цілісних майнових комплексів підприємств є Управління комунального майна. Тому вона абсолютна права, коли говорила, що тільки в порядку ст.43. Посилання на ст.43 Закону «Про місцеве самоврядування» - там вони говорять: будь-яке майно (там не мова про цілісні майнові комплекси) – правильно говорю?»

Ольга Чередник депутат облради (фракція «Наш край»): «Ні, там цілісні майнові комплекси.»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Вона у мене з собою однозначно. В ст.43 п.19 написано взагалі «майна», передання його в оренду. Там написано, що порядок передачі майна в оренду в сесійному порядку. Тому що саме сесією було прийнято доручено Управлінню комунального майна проводити такі операції і саме сесією був встановлений порядок.»

Ведуча: «За положенням роботи Управління комунального майна облради, чи  повинні були Ви, перш ніж підписати договір, виносити це рішення на сесію облради?»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Так само, як передача одного квадратного метра в туалеті облради (вибачте за порівняння), я не маю права, я повинен питати, так само і ці цілісні майнові комплекси. Їх прирівнюють, тому що це пара об’єктів нерухомості. Це в цьому випадку попало, що там разом з сараями 60 об’єктів. Тому що є комплекс один, 50-150кв.м, який наділили комунальному підприємству. От і все.»

Ведуча: «Ще є один факт, про який ми не можемо сказати. Прошу вивести на екран. Регіональна прокуратура відреагувала на факт передачі в оренду цілісного майнового комплексу підприємства «Ліки України». Зараз процитую звернення прес-служби прокуратури. Там з’ясовано, що укладення правочинів, тобто договорів оренди здійснено усупереч вимогам законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна», що, своєю чергою, створило загрозу припинення діяльності одного з найприбутковіших підприємств облради – КП «Ліки України». І далі – «прокурором подано позов до Господарського суду Чернігівської області про визнання наказів Управління комунального майна Чернігівської облради, а також укладених на їх підставі договорів оренди та купівлі-продажу оборотних матеріальних засобів недійсними.». Пане Андрію, прокоментуйте, будь ласка.»

Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Про позови я знаю. Політичну складову я не буду коментувати, оскільки більше юрист, економіст. В даному випадку я вважаю, що прокуратура не мала права по-перше, подавати цей позов по своїм повноваженням, оскільки обласна рада в даному випадку здатна сама захистити себе, свої інтереси. І друге, нами категорично було дотримані всі вимоги стосовно цього. Не завжди прокуратура права.»

Ведуча: «Прокуратура збирається оскаржувати підписання договорів оренди, купівлі-продажу оборотних матеріальних засобів і хоче визнати їх недійсними.»


Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Позиція дуже тверда і дуже така однозначна. Прокуратура належно не вивчила всі матеріали цієї справи. Прокуратура порушує прокурорську, взагалі, етику відповідно того, що вона представляє зараз інтереси не обласної ради, а окремих просто депутатів. Не облради.»

Ведуча: «Звідки Ви це взяли?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Бо я маю копію позовної заяви від прокуратури. В цій позовній заяві вони пишуть, що виступають (не долучаються), виступають в інтересах держави в особі облради. Але облрада до них не зверталася. Крім того, відповідач №2 тут стоїть ТОВ «Ліки України». Жодного порушення законодавства «Ліками України» тут не описано, але ми «відповідач». Тому я наголошую, що прокуратура не вивчила належним чином матеріали, порушила прокурорську етику. І в суді ми будемо доводити свою правоту.»

Ведуча: «За яких умов угода може бути визнана недійсною, шановні депутати, можливо ви?»

Дмитро Блауш, депутат облради (фракція Радикальної партії Олега Ляшка): «Та я не думаю взагалі, що вона може бути недійсною. Для мене вона є цілком очевидною. У кого в руках влада, у того правоохоронні органи. Тому я взагалі  маю історію співвідносин з прокуратурою і  не хочу про них нагадувати і говорити, вони мені аукаються по сьогоднішній день. Але це все влада важелями правоохоронної системи намагається, знову ж таки кажу, зробити так, як хочеться їм. Але от що хочу додати, дорослі люди голосували за надання повноважень здачі в оренду, при чому цілісний майновий комплекс обласної ради, він нікуди не дівається. Він передається в оренду на три роки. Ми отримуємо 2,5млн.грн. на рік і плюс 27млн.грн. ми отримуємо – це оборотні кошти.»

Ведуча: «Протягом якого періоду, до речі, їх отримає обласний бюджет?»


Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «12 місяців, тобто до 12 місяців, може бути і раніше.»

Ольга Чередник, депутат облради (фракція «Наш край»): «Не пізніше 12 лютого 2020року. Тобто фактично у 20 році.»

Ведуча: «Чи готові «Ліки України» перерахувати таку суму до обласного бюджету і коли Ви це плануєте зробити?»


Андрій Бунін, начальник Управління комунального майна Чернігівської облради: «Ну це ж рік з моменту укладення договору.»

 Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Ліки України» готові виконати ці зобов’язання. На сьогоднішній день вже перераховано 2млн. з тих 8млн., які ми зобов’язані перерахувати в перший місяць. Тому 2млн. вже до бюджету перераховано.»

Ведуча: «Але ще 6 вам потрібно перерахувати. Чи є у Вас ці кошти до кінця місяця?»


Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Так. Ми перерахуємо ці кошти.»

Дмитро Блауш, депутат облради (фракція Радикальної партії Олега Ляшка): «Отут я хочу закінчити. Ми отримаємо колосальні кошти, які ми можемо використати на соціальну сферу. І останнє. Тут сидять дорослі люди, які голосували за надання повноважень Буніну, але через рік схаменулися, що це чогось погано. І я хочу вивчити документ про те, що Ви зараз показали 2013року і подивитись склад депутатів минулої облради, які за це голосували, і до яких політичних партій вони зараз належать. Тому що наша політична сила нова в облраді і нема у нас жодного старого депутата.»

Ведуча: «Пані Ольго, скажіть, будь ласка, коли відбудеться перше засідання суду?»

Ольга Чередник, депутат облради (фракція «Наш край»): «5 березня. Я хочу сказати з  приводу голосування. В пункті ніде не написано, що безпосередньо повноваження Управління комунального майна розпоряджатися об’єктами комунальної власності. Ніде такого не написано. І коли приймалось рішення, про це ніхто не говорив. Там чітко написано: в установленому порядку виступати орендодавцем, там не написано, що в установленому порядку передавати цілісні майнові комплекси в оренду, тощо. Це повноваження вільно трактується.»

Сергій Пащенко, депутат облради (фракція «Батьківщина»): «Всі питання, які розглядаються на сесії, хочу підкреслити, всі питання розглядаються на профільних комісіях і потім всі питання розглядаються на президії. І ретельно вивчаються. І в повноваженнях депутата вивчати рішення пояснювальної записки. І зараз говорити про те, що ми голосували, не знаючи за що – ну це абсурдно.»

Ведуча: «Пане Ігорю, останнє запитання до Вас. Якщо суд визнає і задовольнить позов депутатів облради, чи збираєтеся Ви оскаржувати це рішення?»

Ігор Назаренко, директор ТОВ «Ліки України»: «Звісно, звісно оскаржувати будемо, але, думаю, що суд визнає нашу правоту.»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини