Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:14:31

Національна поліція ліквідувала діяльність злочинної групи, яка організувала масштабні шахрайські фінансові біржі

14.12.2018   13:35Агенцiя

На території шести регіонів країни було проведено спецоперацію із затримання учасників організованої злочинної групи шахраїв.

Наразі встановлено, що в результаті їх діяльності громадяни втратили більш як 20 мільйонів гривень. Остаточна сума збитків встановлюється. 7 учасників цієї злочинної групи арештовано та оголошено про підозру. Серед них і організатор – 34-річний киянин.

Працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України, викрили діяльність організованої злочинної групи. Її учасники створили та підтримували діяльність у мережі Інтернет веб-ресурсу, націленого на заволодіння коштів учасників фінансових операцій. Попередньо встановлено, що зловмисники встигли заволоділи коштами потерпілих на загальну суму більш як 20 мільйонів гривень.

Працівники кіберполіції встановили, що злочинна група складалася з 9 учасників на чолі з 34-річним киянином. Їх діяльність маскувалася за більш як п’яти офіційно зареєстрованими підприємствами.

Зловмисники використовували методи агітаційного характеру для залучення громадян до інвестування коштів у торгівлю на фінансових ринках. Вони пропонували потенційним клієнтам купувати цінні папери для отримання прибутку. Використовуючи бренди «HQbrocers» та «trade12», шахраї задіювали різні веб-ресурси для імітації добросовісної ділової репутації. Після чого так звані «брокери» повинні були створити у потерпілого помилкову уяву про процес здійснення торгів на світових біржах. Для цього вони використовували вже встановлене на комп’ютер потерпілого спеціальне програмне забезпечення для проведення торгів, яке фактично надавало можливість здійснювати віддалений контроль за його комп’ютером.

Такі компанії створювали уяву у потерпілих про співпрацю з іноземними компаніями, які торгують цінними паперами, які є учасниками фондового ринку та мають відповідні дозволи та ліцензії на здійснення зазначеної діяльності у світі.

Такими діями вони спонукали потерпілого вносити свої кошти на рахунок шахрайського торгівельно-сервісного підприємства, переслідуючи при цьому мету – заволодіння його коштами під приводом укладання угод  з купівлі-продажу цінних паперів.

Учасники групи організували діяльність офісів для «операторів», «технічних працівників» та «брокерів». Такі офіси розміщувалися у містах: Київ (3), Харків, Дніпро, Запоріжжя та Маріуполь та у Дніпропетровській області. До проведення заходів із затримання учасників злочинної групи, а також проведення обшуків були задіяні працівники Департаменту кіберполіції, Головного слідчого управління Нацполіції,  Генеральної прокуратури України, поліції у Харківській, Запорізькій, Чернігівській та Донецькій області, а також спецпризначенців КОРД.

Загалом було проведено 26 обшуків на території міста Києва, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Донецької областей за місцем розташування офісів та за місцем проживання співучасників злочинного угрупування.

За їх результатами вилучено близько 200 телефонів (як мобільних так і IP-телефонії), комп’ютерну техніку та додаткові носії інформації. Крім того, виявлено документи, які підтверджують злочинну діяльність шахраїв – товарні чеки, довідки, експрес-накладні, акти прийому-передачі, записи щодо даних клієнтів. Також, вилучено гроші та наркотики. Наразі все вилучене направлено на проведення усіх необхідних експертиз.

Триває досудове розслідування розпочате за ст. 190 (шахрайство) КК України. Сім учасників цієї злочинної групи, на чолі з організатором, затримано. Судом їм обрано запобіжний захід – організатора та трьох його співучасників взято під варту, ще трьох – взято під домашній арешт.

Якщо ви стали жертвою цих шахраїв просимо повідомити про це до поліції використовуючи форму зворотного зв’язку або за телефоном «102».


Департамент кіберполіції Національної поліції України

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини