Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:16:15

В 2018 році "Чернігівгаз" виявив понад 1,5 тис порушень в роботі газових лічильників

07.12.2018   11:31Агенцiя

За січень-листопад 2018 року працівниками ПАТ «Чернігівгаз» зафіксовано 2,5 тис фактів незаконного споживання газу. У 60% випадків, а це в 1522 помешканнях, зафіксовано некоректний облік газу, з них 554 вдалися до прихованого втручання в роботу лічильника з метою зниження показань. Такий спосіб «заощадити» блакитне паливо обійдеться порушникам в 843 тис грн. штрафів.

Українське законодавство передбачає застосовування штрафних санкцій до порушників, які незаконно споживають блакитне паливо. Середній розмір відшкодувань за збитки, завдані державі через крадіжку газу в побуті, може коливатися від 20 до 800 тис грн., а штрафи деяким несумлінним промпідприємствам обчислюються мільйонами.

Впродовж 2017 року на Чернігівщині було зафіксовано понад 2,3 тис порушень, пов`язаних з несанкціонованим використанням газу, а за 11 місяців поточного року близько 2,5 тис подібних фактів. Це на 400 або 17% порушень більше, аніж за аналогічний період минулого року. За результатами комісії в цьому році на газових аферистів накладені штрафні санкції на суму понад 2,4 млн грн.

«Частіше за все порушники вдаються до махінацій з лічильниками, свідомо намагаючись зменшити їх показання. В 2018 році було викрито 554 таких випадки. Друге «по популярності» порушення – самовільне відновлення газоспоживання - 122 випадки. Однак найнебезпечнішим є облаштування незаконних врізок в газову мережу. В цьому році зафіксовано 7 фактів», - повідомив директор з безпеки «Чернігівгазу» Сергій Лещенко.

Останнім часом поширилась практика придбання в сумнівних торговельних закладах та інтернет-магазинах лічильників газу зі змінною конструкцією, що дає можливість несумлінним споживачам підкручувати показники. Як правило, такі «хитрощі» доволі легко викриваються фахівцями газової компанії.

Так, у листопаді цього року, у мешканця м. Бахмач було виявлено несанкціоноване втручання в роботу газового лічильника. В ході проведення експертизи лічильника доведено застосування магнітного поля на роботу облікового механізму, що гальмувало облік газу до повної зупинки. При обстеженні приладу зафіксовані певні зміни, не передбачені конструкцією заводу-виробника. За рішенням комісії порушнику були нараховані штрафні санкції на суму понад 58 тис грн.

Не менш резонансний факт крадіжки газу викрито в смт Ладан, де фахівцями «Чернігівгазу» була виявлена врізка в систему газопостачання. Через саморобний отвір в газопроводі, по гумовому шлангу під землею порушник провів газ до кухні. Внаслідок таких протиправних дій сума збитків, завданих компанії, перевищила 55 тис грн.

За фактами виявлених порушень, згідно вимог Кодексу ГРС, споживачам донараховуються необліковані об’єми газу набагато більші, ніж при законному споживанні. Окрім того, господарям слід пам`ятати, що будь яке некваліфіковане втручання в газову мережу несе загрозу вибухів та отруєнь.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини