Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:28:57

Привіт Сумам з Чернігова: місто над Десною передало Всеукраїнську Естафету Єднання

04.12.2018   11:32Агенцiя

1 грудня у Фастові Київської області стартувала естафета добрих справ та успішних проектів, які реалізуються в кожному регіоні нашої країни, — Всеукраїнська Естафета Єднання. Закінчиться вона вже наступного року 22 січня у Києві на Софійській площі за участі представників з усіх областей та Криму.

Вчора Естафету, присвячену 100-річчю Соборності України, приймали у Чернігові. Тематичні заходи відбулися в Обласному молодіжному центрі: «круглий стіл» на тему «ОТГ як основа нового територіального устрою» та презентація проектів «Добра справа». Говорили про переваги та досягнення децентралізації, розвиток інклюзії в області, в тому числі соціальну адаптацію дітей з інвалідністю. До роботи долучилася заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

В ході круглого столу «ОТГ, як основа нового територіального устрою» обговорили ролі та завдання об'єднаних територіальних громад, їх співпрацю з грантовими організаціями та іншими міжнародними установами. Організаторами круглого столу виступили Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», та Чернігівська обласна державна адміністрація.

«Нашим громадам вже є чим пишатися. В цьому переконалася, почувши виступи представників громад стосовно проектів, що реалізуються в ОТГ. Приємно, що громади з легкістю відгукнулися на запрошення і розповіли про свою співпрацю з програмами "U-LEAD з Європою", "Кусаноне", Despro, Корпусом Миру США та багатьма іншими, поділилися своїми ініціативами та першими перемогами», - зазначила Людмила Чабак, радник з децентралізації Чернігігвського ЦРМС. На її думку в ході обговорення кожен значно глибше зрозумів єдність громад та успіхи у їх розвитку.

Варто зазначити, що у Фастові були закладені капсули із землею у фундамент монументу Соборності України. Є там і чернігівська земля, яку привезла делегація з області у складі представників ГО «Кримська громада». Своїми враженнями від поїздки поділилася координатор згаданої організації Світлана Кузіна. Вона зазначила, що не було б відчуття повного єднання всієї України без землі з окупованого півострова, яку привіз Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

— Акція покликана не тільки об’єднати всю Україну, а й окреслити перспективні напрями розвитку кожного регіону. Зокрема, бачення майбутнього найменшими представниками суспільства. Адже саме діти заповнюють всеукраїнську книгу «Соборна Україна очима дітей», кожна сторінка якої — презентація окремої області у форматі минуле–сьогодення–майбутнє, — зазначила Наталія Романова.

Уже завтра книга прибуде до Сумської області.

Трохи історії.

Сто років тому, 1 грудня 1918-го, у Фастові було укладено «Передвступний договір» про злуку між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою в єдину державу. І, таким чином, закладено офіційний початок Соборності України.

3 січня 1919 року договір було ратифіковано в Станіславі (нині — Івано-Франківськ), а 22 січня 1919 року на  Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини