Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:41:24

Чернігівщина разом з усією Україною вшановує 77-мі роковини трагедії Бабиного Яру

01.10.2018   10:53Агенцiя

77 років тому урочище Бабин Яр перетворилося на братську могилу сотень тисяч людей. Це місце увійшло до світової історії через події 29-30 вересня 1941 року, коли нацистські окупанти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. Урочище стало всесвітньо відомим символом Голокосту.

26 вересня 1941 року окупаційна влада влаштувала нараду, на якій було визначено місце знищення євреїв – Бабин Яр. Цієї території вистачить для десятків тисяч розстріляних, адже вона має довжину два з половиною кілометри при глибині до 50 метрів. На тій нараді призначили розстрільну команду, окреслили район, який оточить поліція.

28 вересня в Києві з’явилися оголошення, в яких наказували всім євреям міста Києва і його околиць з'явитися 29 вересня до управи. Водночас розпустили чутки, ніби євреїв «евакуйовуватимуть» – ймовірно, до Палестини. Того дня десятки тисяч людей почали збиратися біля призначеного місця. Нескінчений людський потік складався з жінок, малюків, підлітків, старих. Тоді нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв.

Перша хвиля розстрілів, розпочата 29 вересня, тривала безперервно півтора місяці – до середини листопада 1941-го.

Нищення євреїв виявилося початком інших масових убивств. Далі в Бабиному Яру упродовж двох років знищили людей різного етнічного походження і віку. Наприкінці літа – на початку осені 1943 року, щоб приховати сліди злочинів, нацисти силами військовополонених провели спалення трупів розстріляних.

Точна кількість жертв залишається невідомою. Люди гинули цілими сім’ями, і після завершення війни було важко встановити всі прізвища загиблих. Вважається, що протягом двох років нацистської окупації у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.