Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:11:26

Жіночий форум до 25-річчя Спілки жінок Чернігівщини

28.09.2018   11:20Агенцiя

26 вересня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему: «Проведення Чернігівського обласного жіночого форуму та відзначення 25-річчя діяльності ГО «Спілка жінок Чернігівщини».

– Приємно в компанії прекрасних жінок анонсувати проведення чергового жіночого форуму, який підведе певні підсумки діяльності ГО «Спілка жінок Чернігівщини», котра вже діє 25 років і має значні напрацювання в гендерній політиці, адже Чернігівщина є однією з областей, де жінки представлені з великим відсотком у депутатському корпусі та владних структурах (навіть в.о. голови ОДА та її заступники є жінками), що підкреслює важливу роль жінки в житті громади, бо жінки завжди несуть мир, – розпочала захід директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації Ніна Лемеш, – від свого Департаменту та ОДА хочу подякувати громадській організації та особисто Ірині Василівні Дорожкіній за конструктивну співпрацю, будемо сподіватися, що на жіночому форумі збереться багато ініціативних жінок, в результаті чого будуть напрацьовані перспективні результати, направлені на поліпшення гендерної політики.

«Протягом 25 років нашої роботи ми дійсно дуже багато співпрацювали з різними структурами та організаціями, що, мабуть, і спричинило наш успіх, але зараз пригадується початок нашої історії, коли головним нашим завданням було піднімати питання про становище жінок, а вже потім почали впроваджувати європейські цінності і піднімати гендерні питання, раділи після прийняття закону про рівні права жінок і чоловіків, вводилися в практику радники з гендерних питань у владних структурах, – розповіла голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Ірина Василівна Дорожкіна, – ми проводимо багато популярних заходів – конкурс «Жінка року», ярмарок «Що може жінка», регіональні акції «Жінки, знайте свої права!», міжнародні акції «16 днів протидії гендерному насильству», різні форуми, круглі столи, конференції, семінари тощо, співпрацюємо з «Лігою ділових і професійних жінок», «Асоціацією підприємниць», об’єднаннями жінок-ветеранів, жінок-вчених, жінок-майстринь – все це з метою підняття іміджу жінки в суспільстві».

– Жінки приходять до нас, бо відчувають тут підтримку, знаходять нові знайомства, вчаться одна в одної, що допомагає в сучасному житті, до речі, на Чернігівщині проживає 54% жінок (на 1000 жінок припадає 833 чоловіка), середня тривалість життя яких вища за вік чоловіків, а жінок пенсійного віку взагалі вдвічі більше за літніх чоловіків, тому нашою метою є створення програм по «збереженню чоловіків» та впровадженні «щасливих сімей», – додала Ірина Василівна, – також ми працюємо з громадами, наприклад, в Кіптях, Семенівці, Куликівці, Варві, Ніжині, Сновську, Мені вже створено місцеві жіночі організації, а на анонсованому жіночому форумі буде представлено багато цікавих жінок, виступи і нагородження, що має дати новий імпульс в роботі нашої ГО.

«25 років – це великий відрізок часу, що заслуговує на увагу та дає можливість поглянути на дієвий фактор ГО «Спілка жінок Чернігівщини», до ювілею якої 4 жовтня заплановано жіночий форум, де визначено кілька дискусійних платформ, одна з яких – це «Жіночі громадські організації, солідарність, лідерство, менторство, просування жіночих ініціатив», – зазначила кандидат педагогічних наук, доцент Національного університету “Чернігівський колегіум” ім. Т .Г. Шевченка, радник з гендерних питань голови ОДА Лариса Юда, – зрозуміло, що на форумі буде почуто про 25 звитяг ГО «Спілка жінок Чернігівщини», побачимо 25 яскравих особистостей, але найголовніше, що ця організація є об’єднуючим ядром для жінок області, яку завжди підтримували, і спільними зусиллями ми будемо покращувати життя».

– Хочу зупинитися на питанні дискусії «Жінки, мир та безпека», адже сьогодні питання гендеру є актуальним, і в ЗМІ ми бачимо проблеми жінок та чоловіків, тому й намагаються жінки балотуватися в депутати, йти до органів влади, бо чим більше жінок приймає законотворчі рішення, тим більше соціальних проектів та гарантій, тим краще людина почувається в суспільстві, але наразі у Верховній Раді жінок лише 12,5%, – додала пані Лариса, – долучаючись до реалізації міжнародних документів про визнання різних форм дискримінації, ми фактично визнаємо дискримінацію і в нашому суспільстві, бо наразі маємо проблеми насильства в сім’ях (чого не помічають інші організації), через що страждають і діти, що підтверджує сумна статистика, а тому завданням нашої ГО є зробити світ кращим, крім того, ми намагаємося допомагати реалізуватися жінкам у новостворених ОТГ.

«Отже, запрошуємо усіх відвідати жіночий форум, що відбудеться 4 жовтня в Навчально-методичному центрі за адресою – вул. Шевченка, 105-А, також хочу наголосити на тому, наскільки важливу тему піднімає Спілка жінок Чернігівщини стосовно жінок-підприємниць, адже згідно проведеного аналізу, сьогодні на керівних посадах по Україні перебуває 40% жінок, а Чернігівщина лідирує серед активних жінок – роботодавців і керівниць, проте рівень заробітної плати у жінок менший, – зауважила заступник голови ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Олена Пекуровська, – світ навколо нас швидко змінюється, при цьому важливим стає взаємодія між громадськими організаціями, бізнесом і державою, що проявляється і в спільному проведенні різних заходів, де наголошуємо на актуальних проблемах і напрацьовуємо вектори подальших дій».

 

Довідково:

04.10.2018 року о 10:00 проводиться Чернігівський обласний  жіночий Форум і святкування 25-ї річниці ГО  «Спілка жінок Чернігівщини».
У співпраці з Департаментом сім’ї, молоді і спорту Чернігівської облдержадміністрації, з органами державної влади та місцевого самоврядування, з жінками-депутатками обласного, міського, районного рівнів ГО «Спілка жінок Чернігівщини» працює над виконанням Державної програми «Жінки, мир, безпека» (Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2020 року), над впровадженням в життя Обласної програми реалізації Концепції Державної соціальної програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року», та Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству».
Департамент сім’ї, молоді і спорту Чернігівської ОДА разом з органами місцевого самоврядування та ГО «Спілка жінок Чернігівщини» проводять цілеспрямовану і послідовну роботу по створенню умов для просування та утвердження гендерної рівності, по захисту прав жінок.

В останні роки проведено рад дієвих заходів, а саме:
– одинадцять обласних науково-практичних конференцій «Жінки Чернігівщини: історія і сучасність»;
–    обласні жіночі  Форуми;
    круглі столи, прес-конференції;
    Чернігівський обласний щорічний ярмарок «Що може жінка» (16 ярмарків);
    Чернігівський міський конкурс «Жінка року» (20 років);
    Чернігівський обласний конкурс «Жінка року» (10 років);
    Регіональна інформаційно-просвітницька акція «Жінки,  знайте свої права!» (10 років);
    щорічна всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» (з 2000 року);
    тренінги і навчальні програми з гендерної освіти(понад 700).

Міські і районні  організації  ГО «Спілка жінок Чернігівщини» реалізують проект: «Активна жінка – успішна громада».  Представники Президії ГО «Спілка жінок Чернігівщини» провели зустрічі з активними жінками у восьми об’єднаних територіальних громадах і працюють над створенням жіночих об’єднань в ОТГ.

Спільні зусилля спрямовані на:
    створення умов для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;
    на утвердження гендерної рівності;
    на недопущення дискримінації за ознакою статі;
    на подолання гендерного насильства;
    на забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно-корисних рішень;
    на пропаганду серед населення культури гендерної рівності;
    на поширення просвітницької діяльності у цій сфері;
    на розбудову гармонійного, гендерно-збалансованого суспільства.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини