Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:32:17

"Чернігівгаз Збут" в суді довів безпідставність штрафів "Нафтогаза" на 80 млн грн.

01.08.2018   08:03Агенцiя

Проблеми із розрахунками за газ в Чернігівському регіоні передусім пов`язані із боргами населення та затримкою платежів держбюджету за пільги та субсидії. Таку заборгованість Нафтогаз спробував використати у свою користь, для нарахувань штрафів та пені, які не передбачені законом.

Київський апеляційний господарський суд виніс постанову, якою залишив в силі рішення Господарського суду Чернігівської області щодо неправомірності стягнення на користь «Нафтогазу» з ТОВ «Чернігівгаз Збут» понад 79,6 млн грн. штрафних санкцій. В жовтні 2017 року НАК «Нафтогаз України» звернувся з позовною заявою до «Чернігівгаз Збуту», в якій просив суд стягнути майже 79,6 млн грн. штрафу за начебто неналежне виконання компанією договору купівлі-продажу природного газу побутовим споживачам.

Позовні вимоги включали в себе пеню за період лютий- листопад 2016 року на суму 63,5 млн грн, решту нарахувань складали 3% річних та інфляційні втрати. В результаті суд частково задовольнив вимоги позивача. Згідно його рішення збутівська компанія зобов`язана відшкодувати «Нафтогазу» лише 0,3% суми, а саме 247 тис. грн.

В компанії пояснюють, що головним чином проблеми з взаєморозрахунками виникли через правову неврегульованість, яка призвела до нарахувань додаткових сум газопостачальнику за несвоєчасне надходження коштів з державного бюджету. Зокрема, систематичні затримки з фінансуванням пільг та субсидій дали НАКу підстави виставити «Чернігівгаз Збуту» штрафні вимоги.

«У цій справі наша компанія фактично виявилася заручником правових колізій. З одного боку, якщо всі документи клієнтів оформлені згідно порядку, ми не могли відмовити в наданні пільги або субсидії, з іншого - не мали права вимагати від людей оплати послуг в частині  оформленої державної допомоги і застосувати пеню за прострочення бюджетного фінансування. В свою чергу, iнші учасники газового ринку формально не мали обмежень застосовувати до постачальника газу зі спецобов’язками примусових заходів та фінансової відповідальності», - повідомив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Крім того, взаєморозрахунки між газопостачальною компанією та НАКом відбувалися згідно Порядку проведення розрахунків за спожитий природний газ, затвердженого постановою КМУ від 30 вересня 2015 р. № 792. Тобто, встановлений державою спецрежим взаєморозрахунків, коли суми автоматично перерозподілялися зі спеціального рахунку на рахунок «Нафтогазу» за визначеними нормативами, по суті усувало «Чернігівгаз Збут» від процесу користування коштами, отриманих від споживачів на свій розсуд. Це також свідчить про відсутність складу правопорушення і позбавляє НАК права застосовувати штрафні заходи до «Чернігівгаз Збуту».

Впродовж січня-червня 2018 року борги побутових споживачів Чернігівської області збільшилися на 97,7 млн грн. або 35,8% і наразі складають 370,4 млн грн. З них 266,7 млн грн. накопичили отримувачі пільг та субсидій. На даний час нарахування по пільгам та субсидіям профінансовані на 70,8%.


ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини