Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 13 листопада, 21:19:59

Безпека харчової промисловості: як це працює на Чернігівщині. ВІДЕО

28.07.2018   11:05Агенцiя

Купуючи продукт в Європі, споживач може бути впевненим в його якості незалежно від ціни. Забезпечив такий результат прискіпливий контроль виробництва, що унеможливлює появу невідповідного товару.

В Україні на черзі реалізація цієї ж концепції під назвою «Від лану до столу». Однак, для її старту нам варто «підігнати» законодавство.

З недавнього: важливим для захисту прав українських споживачів стало набуття чинності з 4 квітня 2018 року Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Документ суттєво змінює систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

Що нового?

1. Закон надає право на перевірки операторів ринку без попередження. Раніше підприємцю сигналізували за 10 днів.

2. Запроваджено ризик-орієнтовнаний підхід, що полягає у визначенні ступеня ризику на кожному підприємстві. Тобто чим вищий ризик для здоров’я під час виробництва товару, тим частіше на підприємстві відбуваються перевірки.

3. Кожна наступна перевірка (аудит) одного підприємства здійснюється новими ревізорами.

4. Інспектор може оглядати потужності під час безпосередньої роботи та накладати штраф безпосередньо, без рішення суду. Це дає змогу уникнути ймовірних «домовлянь» чи «заминки» питання.

5. Акт перевірки підприємств є уніфікованим і публічним. Кожен може ознайомитись із ним у інтернеті.

6. За знайдене порушення відповідає власник, а не працівник. Раніше практикувалося замилювання ока фіктивним або і справжнім звільненням звичайного працівника, власник при цьому знімав з себе будь-яку відповідальність.

З 20 вересня 2018 року на всіх харчових підприємствах України окрім малих потужностей має запрацювати й система НАССР. Поки ж для торгівлі з ЄС як мінімум потрібна впроваджена й сертифікована система за стандартом FSSC 22000 (поліпшена версія ISO 22000).

Довідково. HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків і контролю критичних точок. Вона є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Варто зазначити, що близько трьох десятків підприємств області уже користуються цією системою.

— Роботи з паперами стало значно більше. На кожному з процесів свій моніторинг та фіксація спостережень. Однак, ця клопітка робота забезпечує спокій. Система дозволяє виявити «слабкі місця» виробництва і відразу їх «підтягнути», а також, у випадку браку - відразу з’ясувати, де пішов збій, — коментує впровадження НАССР головний технолог ТОВ «Нептун»Тетяна Кожедуб.

У будь-якому випадку йди до Держпродспоживслужби

Наразі звичайний споживач не має морочити собі голову, розбираючись куди йому йти: до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Управління контролю у сфері насінництва та розсадництва чи Сектору контролю за регульованими цінами.

Усі ці установи з вересня 2015 року реорганізувалися в одну — Держпродспоживслужбу(Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів).

Про особливості роботи відомства — начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.


Останні новини Чернігівщини

Засуджено мешканця м.Чернігова за підробку документів з метою отримання відстрочки від мобілізації 16:12

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 35-річного місцевого жителя у підробці довідки з метою отримання відстрочки від мобілізації (ч.ч.1, 4 ст.358 КК України).

Поліція розслідує обставини смертельної ДТП у Ніжині

Поліція розслідує обставини смертельної ДТП у Ніжині 16:08

Поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинула жінка.

«Як на Майстер-шефі»: кухарки чернігівських дитсадків пройшли навчання із підвищення кваліфікації

«Як на Майстер-шефі»: кухарки чернігівських дитсадків пройшли навчання із підвищення кваліфікації 16:06

П’ятдесят кухарок із 29 дитячих садків пройшли курси підвищення кваліфікації на базі Кулінарного хабу, створеного в Чернігівському центрі професійно-технічної освіти в партнерстві зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE.

48 світлофорів Чернігова вже обладнані резервними джерелами живлення 16:03

Для стабільної роботи системи освітлення та безпеки дорожнього руху в Чернігові КП «Міськсвітло» продовжує виконувати комплекс робіт із ремонту та модернізації міських електромереж та світлофорів.

На Ріпкинщині місцевий браконьєр завдав збитків рибному господарству майже на 50 тис.грн 12:02

10 листопада 2025 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення спільного рибоохоронного рейду разом з працівниками сектору водної поліції ВРПП ЧРУП ГУНП у Чернігівській області на водоймах Чернігівського району викрито грубе порушення Правил рибальства.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини