Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:07:36

Безпека харчової промисловості: як це працює на Чернігівщині. ВІДЕО

28.07.2018   11:05Агенцiя

Купуючи продукт в Європі, споживач може бути впевненим в його якості незалежно від ціни. Забезпечив такий результат прискіпливий контроль виробництва, що унеможливлює появу невідповідного товару.

В Україні на черзі реалізація цієї ж концепції під назвою «Від лану до столу». Однак, для її старту нам варто «підігнати» законодавство.

З недавнього: важливим для захисту прав українських споживачів стало набуття чинності з 4 квітня 2018 року Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Документ суттєво змінює систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

Що нового?

1. Закон надає право на перевірки операторів ринку без попередження. Раніше підприємцю сигналізували за 10 днів.

2. Запроваджено ризик-орієнтовнаний підхід, що полягає у визначенні ступеня ризику на кожному підприємстві. Тобто чим вищий ризик для здоров’я під час виробництва товару, тим частіше на підприємстві відбуваються перевірки.

3. Кожна наступна перевірка (аудит) одного підприємства здійснюється новими ревізорами.

4. Інспектор може оглядати потужності під час безпосередньої роботи та накладати штраф безпосередньо, без рішення суду. Це дає змогу уникнути ймовірних «домовлянь» чи «заминки» питання.

5. Акт перевірки підприємств є уніфікованим і публічним. Кожен може ознайомитись із ним у інтернеті.

6. За знайдене порушення відповідає власник, а не працівник. Раніше практикувалося замилювання ока фіктивним або і справжнім звільненням звичайного працівника, власник при цьому знімав з себе будь-яку відповідальність.

З 20 вересня 2018 року на всіх харчових підприємствах України окрім малих потужностей має запрацювати й система НАССР. Поки ж для торгівлі з ЄС як мінімум потрібна впроваджена й сертифікована система за стандартом FSSC 22000 (поліпшена версія ISO 22000).

Довідково. HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків і контролю критичних точок. Вона є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Варто зазначити, що близько трьох десятків підприємств області уже користуються цією системою.

— Роботи з паперами стало значно більше. На кожному з процесів свій моніторинг та фіксація спостережень. Однак, ця клопітка робота забезпечує спокій. Система дозволяє виявити «слабкі місця» виробництва і відразу їх «підтягнути», а також, у випадку браку - відразу з’ясувати, де пішов збій, — коментує впровадження НАССР головний технолог ТОВ «Нептун»Тетяна Кожедуб.

У будь-якому випадку йди до Держпродспоживслужби

Наразі звичайний споживач не має морочити собі голову, розбираючись куди йому йти: до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Управління контролю у сфері насінництва та розсадництва чи Сектору контролю за регульованими цінами.

Усі ці установи з вересня 2015 року реорганізувалися в одну — Держпродспоживслужбу(Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів).

Про особливості роботи відомства — начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.


Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини