Безпека харчової промисловості: як це працює на Чернігівщині. ВІДЕО
Купуючи продукт в Європі, споживач може бути впевненим в його якості незалежно від ціни. Забезпечив такий результат прискіпливий контроль виробництва, що унеможливлює появу невідповідного товару.

В Україні на черзі реалізація цієї ж концепції під назвою «Від лану до столу». Однак, для її старту нам варто «підігнати» законодавство.
З недавнього: важливим для захисту прав українських споживачів стало набуття чинності з 4 квітня 2018 року Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Документ суттєво змінює систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні.
Що нового?
1. Закон надає право на перевірки операторів ринку без попередження. Раніше підприємцю сигналізували за 10 днів.
2. Запроваджено ризик-орієнтовнаний підхід, що полягає у визначенні ступеня ризику на кожному підприємстві. Тобто чим вищий ризик для здоров’я під час виробництва товару, тим частіше на підприємстві відбуваються перевірки.
3. Кожна наступна перевірка (аудит) одного підприємства здійснюється новими ревізорами.
4. Інспектор може оглядати потужності під час безпосередньої роботи та накладати штраф безпосередньо, без рішення суду. Це дає змогу уникнути ймовірних «домовлянь» чи «заминки» питання.
5. Акт перевірки підприємств є уніфікованим і публічним. Кожен може ознайомитись із ним у інтернеті.
6. За знайдене порушення відповідає власник, а не працівник. Раніше практикувалося замилювання ока фіктивним або і справжнім звільненням звичайного працівника, власник при цьому знімав з себе будь-яку відповідальність.
З 20 вересня 2018 року на всіх харчових підприємствах України окрім малих потужностей має запрацювати й система НАССР. Поки ж для торгівлі з ЄС як мінімум потрібна впроваджена й сертифікована система за стандартом FSSC 22000 (поліпшена версія ISO 22000).
Довідково. HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків і контролю критичних точок. Вона є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.
Варто зазначити, що близько трьох десятків підприємств області уже користуються цією системою.
— Роботи з паперами стало значно більше. На кожному з процесів свій моніторинг та фіксація спостережень. Однак, ця клопітка робота забезпечує спокій. Система дозволяє виявити «слабкі місця» виробництва і відразу їх «підтягнути», а також, у випадку браку - відразу з’ясувати, де пішов збій, — коментує впровадження НАССР головний технолог ТОВ «Нептун»Тетяна Кожедуб.
У будь-якому випадку йди до Держпродспоживслужби
Наразі звичайний споживач не має морочити собі голову, розбираючись куди йому йти: до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Управління контролю у сфері насінництва та розсадництва чи Сектору контролю за регульованими цінами.
Усі ці установи з вересня 2015 року реорганізувалися в одну — Держпродспоживслужбу(Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів).
Про особливості роботи відомства — начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.
Останні новини Чернігівщини
Забезпечення мобільним зв’язком та інтернетом: на Чернігівщині працювала команда Мінцифри та Мінрегіону 12:44
Стан покриття мобільним зв’язком, оптичним інтернетом в Чернігівській області, особливо в період тривалих відключень електроенергії, обговорювали 15 жовтня на зустрічі в ОВА.
СБУ викрила ще 4 організаторів «ухилянтських схем» на півночі України 12:02
Служба безпеки України заблокувала нові схеми ухилення від мобілізації та затримала 4-х організаторів оборудок.
Чернігівщина прийняла учасників навчального туру від EdUP 11:07
Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту днями став майданчиком для ще одного етапу освітньої Каруселі від проєкту EdUP.
Вберегли людей від смертельної небезпеки: вибухотехніки поліції Чернігівщини знешкодили бойові частини ворожих ударних безпілотників 10:45
Співробітники управління вибухотехнічної служби поліції Чернігівщини вкотре успішно відпрацювали виклики за фактами виявлення нерозірваних бойових частин ворожих ударних безпілотників, збитих Силами оборони України у Чернігівській області.
«єВідновлення» на Чернігівщині: комісії громад дистанційно обстежили близько 70 зруйнованих осель на територіях активних бойових дії 10:23
Днями на брифінгу у медіацентрі ОВА йшла мова про поточні результати програми «єВідновлення» на Чернігівщині.