Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:15:05

"Укртрансгаз" незаконно приписує "Чернігівгазу" багатомільйонні борги за послуги балансування

29.06.2018   10:48Агенцiя

ПрАТ «Укртрансгаз» робить спробу стягнути через суд з ПАТ «Чернігівгаз» сумнівний борг за послугу балансування на суму понад 118 млн грн., з яких майже 25 млн грн. складають штрафні санкції. Нещодавно відбувся суд першої інстанції, який виніс рішення на користь «Чернігівгазу», відмовивши позивачу в позові у повному обсязі.

Оператор ГТС подав позов до суду на ПАТ «Чернігівгаз» за начебто існуючу заборгованість облгазу за послугу балансування, що виникла впродовж 2016-2017 рр. По суті «Укртрансгаз» штучно збільшив заборгованість газорозподільної компанії за природний газ для виробничо-технологічних потреб - за негативний місячний небаланс позивач замість компенсуючого коефіцієнта 1, неправомірно застосував коефіцієнт 1,2.

«На нашу думку, такі дії Оператора ГТС не відповідають чинному законодавству і можуть розглядатися як порушення Закону України «Про ринок природного газу». «Укртрансгаз» довільно трактує нормативну базу на свою користь, адже фактичний обсяг небалансів по ПАТ «Чернігівгаз» за спірний період складав менше ніж 5% від обсягу природного газу, відібраного з газотранспортної системи, і тому застосування збільшеного коефіцієнту є незаконним», - зазначив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

В компанії кажуть, що реалізувати на практиці вимогу Оператора ГТС включати наперед виробничо-технологічні втрати в заявлені ліміти на газовий місяць є неможливим. Розмір ВТВ вираховується по факту закриття балансу природного газу за спеціальною методикою, як різниця між кількістю кубометрів використаних всіма споживачами регіону і загальним обсягом, відібраним з точки виходу на ГРС.

«Специфіка переміщення газу мережами передбачає деякий відсоток втрат при його доставці споживачам. Це пов`язано з тим, що будь яка газорозподільна мережа є умовно герметичною. Газ втрачається на стиках, зварних швах, арматурі, лічильниках, тощо. Взагалі ці обсяги не можна віднести до реально спожитих, тим більш передбачити скільки втратиться газу в тому чи іншому періоді», - поінформував керівник.

Зі свого боку, ПАТ «Чернігівгаз» неодноразово звертався до Оператора ГТС і НКРЕКП з проханням роз`яснити ситуацію, що виникла. На сьогодні компанія отримала два листи - роз`яснення, які свідчать про незаконність дій «Укртрансгазу».

Ще однією нагальною проблемою ПАТ «Чернігівгаз» є недостатність тарифних коштів для покриття виробничо-технологічних втрат. В діючому тарифі компанії на ці цілі передбачено 173 млн грн. Однак в 2017 році вартість закупівлі газу на ВТВ становила 223,2 млн грн. Внаслідок цього облгаз отримав чималі збитки.

14 червня 2018 року НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ «Чернігівгаз» двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

 
ПАТ «Чернігівгаз»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини