Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:53:26

Соціальні підприємства зародились у Чернігівському "гаражі ідей"

19.06.2018   18:59Агенцiя

Що таке соціальне підприємництво? Чим воно відрізняється від звичайного бізнесу і від благодійності? Які соціальні підприємства вже незабаром можуть змінити життя чернігівчан? Відповіді на ці запитання знайшли учасники «Гаража ідей» для соціального підприємництва, який відбувся в Чернігові 15 червня.


Що таке «гараж ідей»

«Ideagaragesзараз відбуваються у 12 містах України. І нас щоразу запитують, до чого тут «гараж», - розповідає інформаційний менеджер проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» Леся Ярошенко. – Для бізнес-середовища це вже звичний метод командної роботи, мозковий штурм, який має на меті викристалізувати ідею. У США, на батьківщині іdeagarages, гараж – це не просто «хатинка» для зберігання і ремонту авто. Це територія свободи і творчості.

Корпорації Googleі Disney, рок-гурт Nirvana, комп’ютери Apple, гігант онлайн-торгівлі Amazon, іграшки Mattel – усі вони починалися в гаражах. Ми віримо, що ідеї соціальних підприємств, народжені в неформальній атмосфері наших «гаражів» незабаром стануть потужними агентами соціальної економіки».

Учасником заходу міг стати кожен охочий, хто вчасно заповнив анкету. У ній слід було пояснити, яка саме соціальна проблема тебе хвилює (наприклад, дозвілля дітей, працевлаштування людей з інвалідністю, переробка сміття, розвиток критичного мислення – будь-що), і що ти готовий зробити для її вирішення.
 
Понад сорок найбільш мотивованих чернігівчан потрапили на «гараж ідей». Вони познайомилися з тенденціями і зразками соціального бізнесу у світі та в Україні, поспілкувалися з керівником успішної пекарні ‘GoodBreadfromGoodPeople’, у якій працюють люди з інтелектуальними особливостями.

Надихнувшись, учасники «гаража ідей» під керівництвом бізнес-тренера об’єдналися в команди і моделювали власні соціальні підприємства. Автори найбільш переконливих ідей отримали запрошення на хакатони.

Хто переміг у Чернігові

«Чернігівчанивразили жагою до нових знань, - ділиться враженнями Тетяна Левківська, керівниця проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу». На «гаражі» зібралося багато молоді, яка ще мало знає про соціальне підприємництво, але їм це цікаво і важливо зрозуміти як це працює. Були підприємці, яким хочеться принести соціальну складову в свій бізнес. Тижнем раніше ми проводили такий захід у Києві, там більшість людей прийшла з готовими соціальними підприємствами, щоб масштабувати їх або вивести на новий рівень. У Чернігові ж молодь готова починати з нуля, планувати, формувати команди.

Запам’ятались ідеї громадського саду і креативного простору «Ремзавод».

«Ми хочемо створити творчий кластер, в якому об'єднаються  майстерні, коворкінг-простір, концертна зала, арт-кафе, освітні та дитячі студії, креативні агентства – як комерційні, так і соціальні, - діляться планами учасниці «гаража ідей» Тетяна Плескач і Тетяна Баклажова. – Навіщо? Щоб наші гості ставали культурно багатшими, освіченішими. У нас уже є простір – будівля клубу на території колишнього «Ремзаводу», домовленості з майбутніми орендарями і згуртована команда. Тепер учимося вести бізнес і шукаємо стартовий капітал. Заробляти будемо на орендній платі, кав’ярні, концертах, показах, виставах, змаганнях.
 
«Соціальне підприємництво – дещо нове явище для Чернігівщини, - зазначила Наталія Дрозд, регіональних координатор проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» в Чернігівській області. Створення і подальший розвиток соціальних підприємств будуть сприяти вирішенню частини проблем суспільства».
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини