Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 05:25:27

Онкологи Чернігова вчаться робити промінь "розумним"

23.03.2018   10:27Агенцiя

Лінійний прискорювач Elekta Infinity знаходиться на останній фазі комплектації – інсталяції, яка полягає в настановчих роботах, монтажі споруджень, проведенні освітлювальної мережі, збиранні системи кондиціонування повітря, встановленні програми чи операцiйної системи на ЕОМ тощо.

На сьогодні сам лінійний прискорювач вже повністю змонтовано, відбулися навіть спроби отримати перший промінь. Відтепер завдання онкологів Чернігівщини − навчитися зробити промінь «розумним», щоби він точно потрапляв у пухлину так, аби не ушкоджувати здорові тканини.

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, 21 березня до онкодиспансеру прибула бригада інженерів-програмістів з Англії. Фахівці  розпочали роботи над комплексним програмним забезпеченням.

Вже наприкінці цього місяця лікарі онкодиспансеру під чітким контролем англійських колег зроблять перші лікувальні процедури, – ділиться напрацюваннями лікар-онколог.

За допомогою лінійного прискорювача будуть лікувати онкопатології, які локалізуються в одному місті та обмежені одним органом.

Згідно зі статистикою, щорічно на Чернігівщині виявляють близько 4000 випадків захворювань, 2500 із них лікують з використанням  променевої терапії як самостійного методу або ж у поєднані з хірургічним або хіміотерапевтичним лікуванням.

Відбір пацієнтів буде здійснюватися за чітко визначеним алгоритмом – під час консиліуму лікарів, до складу якого входять хірурги, терапевти, променеві терапевти.

Як акцентував увагу Валерій Зуб, променева терапія, що здійснюється за допомогою лінійного прискорювача, буде в будь-якому випадку менш агресивною, більш точною втім не може замінити таргетну чи хіміотерапію. У деяких випадках променева терапія буде повністю заміняти хірургічне втручання − йдеться про рак простати, коли лінійний прискорювач практично заміняє хірургічне втручання. Опромінення на лінійному прискорювачі широко себе зарекомендувало при раку шийки матки, а при раку головного мозку – це взагалі один із основних методів лікування.

На думку фахівця, променева терапія – це зовсім інший рівень лікування в нашій області, відтепер він дозволяє не відправляти наших пацієнтів в інші регіони.


Чернігівський обласний онкологічний диспансер

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини