Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:52:47

Лідія Падалка: "Щоб утримати професійних робітників, треба платити їм гідну зарплату"

23.03.2018   08:07Агенцiя

22 березня в Чернігівській облдержадміністрації під головування голови Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців Володимира Козира відбулося спільне засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

Участь у заході взяли представники органів влади, профспілок, роботодавців.

Серед питань порядку денного – ситуація на ринку праці Чернігівщини та нові підходи в роботі служби зайнятості щодо надання соціальних послуг населенню.

За словами директора обласного центру зайнятості Лідії Падалки, ситуація на регіональному ринку праці характеризується зменшенням кількості та погіршенням якості трудових ресурсів. Головними проблемами залишаються дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили, старіння працюючого населення, поширення тіньової зайнятості, трудова міграція, низький рівень заробітних плат на вакансіях для кваліфікованих працівників.

За неповні 3 місяці 2018 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало понад 16 тисяч громадян, що на 20% менше, ніж за відповідний період минулого року. Кожний п’ятий з них був працевлаштований або охоплений заходами активної підтримки безробітних. Проте майже 40% клієнтів служби зайнятості – це недостатньо конкурентньоспроможні на ринку праці категорії населення, зокрема громадяни передпенсійного віку, жінки з малолітніми дітьми, молодь, яка шукає перше робоче місце, люди з інвалідністю, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, яким надзвичайно складно знайти роботу. «Для їх працевлаштування потрібні нові сучасні засоби, які передбачають індивідуальний та адресний підхід до обслуговування кожного клієнта», - наголосила директор ОЦЗ. Вона презентувала новації в роботі служби зайнятості, які наразі активно використовуються, а саме: профілювання та кейс-менеджмент.

За словами Лідії Падалки, впровадження профілювання безробітних дозволяє вже на початкових етапах виявити громадян схильних до тривалого безробіття та запланувати послуги, що прискорять їх працевлаштування. У січні-лютому 2018 року профілюванням на Чернігівщині були охоплені майже 1,8 тис. осіб – половина з тих, хто зареєструвався в центрах зайнятості області за цей період.

Ще одна новація – соціальний супровід за підходом кейс-менеджменту. Такий підхід застосовується в роботі з безробітними, які належать до вразливих категорій населення, та не можуть самостійно вирішити проблеми, що ускладнюють їх оперативне працевлаштування. Це – сімейні конфлікти, погіршення стану здоров’я людини, потреба щоденного догляду за дітьми, членами родини літнього віку або особами з інвалідністю, неможливість влаштувати дитину до дитячого садочка тощо.
«З впровадженням кейс-менеджменту безробітний не залишається наодинці зі своїми проблемами, а може розраховувати на підтримку фахівця центру зайнятості, який для усунення обставин, що перешкоджають працевлаштуванню, залучає інші партнерські організації та установи», - сказала директор ОЦЗ.

Також вона відзначила, що основним завданням служби зайнятості було і залишається оперативне працевлаштування шукачів роботи та забезпечення роботодавців потрібними кадрами. Завдяки зміні регламенту роботи центрів зайнятості та удосконаленню взаємодії з роботодавцями торік службою зайнятості області працевлаштовано 49% зареєстрованих осіб до набуття ними статусу безробітного.

Проте низька заробітна плата, яка офіційно пропонується роботодавцями області, не сприяє зацікавленості безробітних у працевлаштуванні, відтак ускладнюючи процес укомплектування вакансій. До речі, зарплата на Чернігівщині є однією з найнижчих в Україні. Вона на 21% менша за середню зарплату в державі та майже вдвічі, ніж у Києві.

Серед вакансій, зареєстрованих у службі зайнятості, 40% - пропонували  мінімальну заробітну плату і лише 7% - встановлювали винагороду за працю, вищу за середньообласний рівень (6100 грн).

«Особливо турбує, коли на вакансіях кваліфікованих працівників, на яких існує підвищений попит, пропонується оплата праці на мінімальному рівні, - сказала Лідія Падалка. - Сьогодні роботодавці мають розуміти: щоб утримати професійних робітників на підприємствах області, треба платити їм гідну зарплату. Інакше люди й надалі шукатимуть кращих заробітків у Києві або за кордоном».

Насамкінець директор ОЦЗ зауважила: загальна мета застосування службою зайнятості нових підходів у роботі та удосконалення традиційних послуг – у бажанні відповідати вимогам часу та залишатися надійним соціальним партнером для своїх клієнтів. Але розв’язання проблем, які існують на ринку праці, залежить не тільки від служби зайнятості, а потребує взаємодії усіх підприємств, установ та організацій, спрямованої на створення умов для продуктивної зайнятості населення області.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини