Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:36:36

Безробітним презентували гончарство

29.09.2017   12:09

Днями у Ріпкинському районному центрі зайнятості відбувся черговий профінформаційний захід у рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків».

Цього разу безробітним презентували гончарство. Досвідом виготовлення глиняних виробів ділився народний умілець з Олешні Михайло Кобзар. Постійної роботи чоловік не має, час від часу перебивається сезонною, проте гончарне ремесло  для нього стало не лише захопленням, а й матеріальною підтримкою у скрутні часи.

Майстер-клас розпочався розповіддю Михайла Ілліча про історію гончарства в Олешнянській громаді. Зародження сягає глибини століть, адже місцевість здавна славилася покладам якісної глини. Свого часу в Олешні з’явилася перша земська гончарня, в якій розміщувались триповерховий горен, випалювальна сковорода, пристосування для розмелювання глини на жорнах, відбілювання глини, підсушки готових виробів, стояли круги для виготовлення посуду, знаряддя для ліплення різноманітних фігур.

Діяла школа-майстерня, де, крім підлітків і дорослих з Олешні та навколишніх сіл, навчалися і стипендіати з інших міст. Вже пізніше запрацювала артіль. Глиняний посуд олешнянських гончарів був поширений та цінувався не лише на Чернігівщині, а й в інших регіонах України, зокрема на Київщині, Полтавщині, а також у Білорусії.
У 70-80-х роках минулого століття в Олешні діяв цех по виробництву гончарного посуду, виготовлялась сувенірна продукція.

Майстерність гончарів досягла високого рівня, передавалась з покоління в покоління. Так, Іван Бібік з Олешні був багаторазовим учасником та лауреатом всеукраїнських, всесоюзних і міжнародних мистецьких виставок, удостоєний звання Заслуженого майстра народної творчості України. Славетний гончар, учасник бойових дій другої світової війни, Почесний громадянин Чернігівської області й донині презентує свої неперевершені вироби з глини на різноманітних виставках.

Тяжке суспільно-економічне становище свого часу вдарило й по гончарній справі. Так, вже декілька років, як фактично припинило функціонувати підприємство «Побуткераміка». Ще десяток років тому в Олешні налічувалось більше 15 майстрів, які постійно займались виготовленням гончарних виробів, а сьогодні це одиниці.

Хоча обладнання залишилось у багатьох родинах, адже, як правило, передавалось у спадок нащадкам. Серед таких і Михайло Кобзар, який продовжує справу своїх предків та закликає інших долучитися до відродження цього промислу.

На заході безробітним були представлені вироби майстра: глеки, вазони, горщики, тарілки, миски, макитри, горнятка тощо. Сьогодні вони користуються неабияким попитом у населення, туристів, власників закладів харчування, які переконалися у неперевершеному смаку приготовленої у глиняному посуді їжі.

Тих, хто зацікавився даним ремеслом М.Коюзар запросив до себе в гості, надаючи можливість власноруч спробувати зробити свій перший виріб та побачити на власні очі, як з глини народжується шедевр.


Світлана Шеремет

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини