Харчовикам Чернігівщини розповіли про нові стандарти і вимоги в організації виробництва
Законодавчі зміни та сучасні стандарти виробництва у харчовій галузі – тема семінару, який 27 липня відбувся в Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

У заході взяли участь представники обласних служб з контролю за якістю продукції та керівники харчопереробних підприємств області.
Про основні аспекти впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР на виробництві учасникам семінару розповів представник державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Анатолій Шарамко.
Довідково:
HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Серед її переваг – оптимізація процесів, встановлення відповідальності за небезпечність харчових продуктів, раціональне використання обладнання та матеріальних ресурсів, підвищення довіри споживачів і конкурентоспроможності продукції тощо.
Як повідомив доповідач, з вересня минулого року набули чинності загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами, визначені Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Вони передбачають наявність програм-передумов системи НАССР у всіх операторів ринку харчових продуктів.
На Чернігівщині такі системи запроваджені на 27 підприємствах, серед яких – ПАТ «Чернігівський молокозавод», ЗАТ «ЧЛГЗ «Чернігівська горілка», ПАТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла», ТОВ «Ніжинський консервний завод», ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат», ПАТ «Сан ІН БЕВ», ТОВ «Нептун», ПрАТ «Новгород-Сіверський сирзавод» та інші.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в області поінформували присутніх щодо основних норм Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», а також проведення оцінки ризиків підприємств.
Крім того, під час заходу заступник директора Департаменту АПР ОДА подякував представникам харчової промисловості Чернігівщини за те, що їх підприємства гідно представили область на міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2017» та вручив дипломи Учасника виставки і відзнаки облдержадміністрації.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині поліцейські оголосили підозри членам організованої злочинної групи, які організували роботу нарколабораторії промислових масштабів 11:16
Слідчі поліції Чернігівщини встановили факти злагодженої протиправної діяльності зловмисників у складі організованої злочинної групи.
Виконання бюджету у 2025 році: звіт за підсумками І кварталу 09:55
26 червня 2025 року на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради начальниця фінансового управління Олена Лисенко представила звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за І квартал поточного року.
«Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»: Чернігівщина з 2 медалями 09:32
Минулого тижня завершилися спортивні змагання «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» сезону 2024/2025 років.
У Чернігові поліцейські оперативно затримали грабіжника 08:49
Співробітники кримінальної поліції Чернігівського райуправління поліції «за гарячим слідом» встановили 24-річного чоловіка, причетного до відкритого заволодіння мобільним телефоном з ломбарду в Чернігові.