Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:50:38

Наталія Романова: польський досвід допоможе нам уникнути багатьох помилок

30.06.2017   08:36Агенцiя

У рамках реалізації міжнародного проекту «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів» відбувся черговий етап тренінгів.

Цього разу проводились вони у Польщі і стосувалися питань стратегічного управління розвитком і механізмів реалізації регіональної політики. Участь у тренінгах взяла й заступник голови — керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

— Головною метою нашого візиту було вивчення польського досвіду якісної розробки стратегії розвитку регіону, залучення інвесторів та співпраці з європейськими фондами, — зазначила заступник голови ОДА. — Польща йде цим шляхом вже близько п’ятнадцяти років і набула на ньому як позитивних, так і негативних практик.

Учасники тренінгів відвідали Польське агентство з інвестицій та торгівлі, де одержали інформацію про економічну ситуацію у Польщі в цілому та окремих її регіонах зокрема, у Міністерстві розвитку Республіки Польща зустрілися з міністром Єжи Квєціньскі, у місті Лодзь ознайомились з роботою Агенції з підтримки підприємництва.

Як розповіла Наталія Романова, Агенція у Лодзі розташована на базі колишньої фабрики, а дванадцять її співробітників працюють над створенням умов, максимально сприятливих для розвитку бізнесу в регіоні. Примітно, що в Агенції не лише супроводжують бізнесові проекти та залучають капіталовкладення на місці, а й виїжджають у пошуках інвесторів до інших країн. Саме під час таких виїздів було залучено близько 40% усіх інвестицій в регіоні.

— У цьому контексті цікава й історія самого міста Лодзь, — поділилася враженнями Наталія Романова. — Колись воно було центром текстильного виробництва, яке з часом занепало. Згодом місцеві жителі почали засновувати невеликі приватні підприємства. Деякі з них, у тому числі й за рахунок залучення інвестиційних коштів, переросли у доволі потужне виробництво. Тож сьогодні Лодзь має всі шанси відновити свою славу текстильної столиці Польщі. Тут навіть претендують на проведення такої престижної виставки як «Експо – 2020».

Чи не найголовнішою запорукою такого успішного розвитку регіону заступник голови ОДА назвала якісно напрацьовану стратегію. Основними індикаторами створення проектів розвитку при цьому є їх доцільність, ефективність, фінансова оперативність (наявність необхідних коштів), затребуваність у суспільстві та тривалість.

Саме довгострокова перспектива є тим фактором, на який не завжди звертають належну увагу. Так, наприклад, у кількох польських містах на периферії було споруджено аеропорти. Проте з введенням в дію швидкісної залізниці пасажиропотік перемістився до столичного летовища, залишивши провінцію у збитках. Тож такі капіталовкладення виявилися не досить вдалими. І це попри те, що в Польщі діє надзвичайно жорстка система моніторингу витрачання інвестиційних коштів. Тому розробники та інвестори мають урахувати польський досвід та ретельно прораховувати не лише швидкість окупності проекту, а і його віддалену перспективу.

Ще один аспект, на якому, на думку Наталії Романової варто зосередитись, — створення людського капіталу. У Польщі, а віднедавна все частіше і в Україні, гостро постає проблема нестачі кваліфікованих робочих кадрів. Тож їх підготовці, підвищенню професійного рівня має бути присвячено більше проектів розвитку.

— Чернігівщина вже робить реальні кроки до того, щоб стати дійсно конкурентоздатною в економічному сенсі, більш привабливою для інвесторів, — наголосила заступник голови ОДА.— Обласні держадміністрація та рада у травні поточного року заснували Агенцію регіонального розвитку. І ми маємо надію, що польський досвід дозволить нам уникнути багатьох помилок, пришвидшити процес, підвищити його результативність.

До слова, один з наступних етапів даного проекту передбачає тренінги саме для менеджерів агенцій регіонального розвитку.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини