Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:32:24

Чернігівські лісники рятуються від поборів і корупції звільняючись?

06.03.2017   15:25Агенцiя

«Рішали-радники» від лісагенства обклали лісгоспи та лісництва області щомісячною даниною, а також як і раніше змушують виконувати плани щодо незаконних рубок ділової деревини.

За відмову лісникам загрожують кримінальним переслідуванням. Багато звільняються. Іноді лісники не витримують і зводять рахунки з життям.

На Чернігівщині розгорається черговий скандал, пов'язаний з корупцією в лісовій галузі. Тутешні лісники почали бити на сполох - через нав'язані корупційні схеми за кілька років область може «облисіти». Проблема в тому, що їх в примусовому порядку змушують рубати ліс і продавати наліво. Незаконну виручку здають «смотрящим». А хто відмовляється, в кращому випадку може звільнитися, в гіршому - стане крайнім, на якого спишуть все махінації.

«Ми думали, що після втечі Сивця, побори і чорні схеми відімруть. Можна буде спокійно працювати. Але дива не сталося. В галузі твориться повне беззаконня. Регулярно приїжджають якісь рішали, махають корочками, кричать, що вони радники в Лесагентстве. Змушують більше вирубувати дерев і продавати конкретним фірмам. Більше того, кожен місяць потрібно платити їм від 15 тисяч доларів і більше. А проігнорувати неможна - або звільнять, або підставлять так, що потім довго сидіти доведеться», - розповів на правах анонімності один з лісників Чернігівської області.

Схеми вирубок відпрацьовані роками. У ліс заганяють техніку, яка дуже швидко вирубує величезні квартали. Забирають тільки «ділову» деревину, яка коштує від тисячі гривень за куб. Її вантажать і вивозять в сторону Одеси. Раніше це маскували під санітарні рубки. Тепер працюють напівлегально, оформляючи по документам хороший ліс як дрова, ціною по 200 грн. за куб. А реальні дрова гниють в лісі. Лісники кажуть, що рубають не тільки хвойні. Полювання ведуть і за дорожчим дубом. Був випадок, коли в селі Олександрівка за день зняли величезну площу півсторічних дубів. Тільки приблизно їх вартість не менше 15 тис. доларів. А на території ДП «Ніжінрайагролісніцтво» без лісорубного квитка вирубали 460 дерев на 1,7 млн грн.

«Це так звані «суботники» для начальства. Частина грошей крадуть, частину платять вище, як відкупні. І вдіяти нічого не можна. Якось лісники збунтувалися, відмовилися незаконно рубати в заповіднику. Так з Києва за півтори години на джипі прилетів якийсь Анатолій Онашко. Помахав скоринкою СБУ, сказав, що великий начальник в Лесагентстве, має багато зв'язків. Хто відмовиться виконувати плани - сяде», - поділився Віктор, колишній лісник.

Він же розповів, що старожили галузі потім пояснили, що Анатолія Онашко в Чернігівській області багато хто знає. Люди кажуть, що за часів Януковича він був тут радником від Держземагентства і вирішував питання з продажу землі, в тому числі в заповідниках і природоохоронних зонах. А після революції перебрався в лісову галузь.

«З ним ніхто зв'язуватися не хоче. Кажуть, що він якийсь співробітник служби безпеки і може створити масу проблем. Він тут взагалі як господар: якщо хочеш влаштуватися на хорошу посаду - нести «прохання» потрібно йому», - розповів наш співрозмовник.

Щоб стати директором лісництва, потрібно заплатити до 50 тис. доларів. Саме про таку сумі зараз на рівні чуток говорять, згадуючи місце глави Остерського лісництва. Минулий директор не витримав тиску і на початку лютого наклав на себе руки. Його колеги вважають, що його до цього фатального кроку довели свавіллям, поборами і махінаціями. Його зломили.

Лісники застерігають, що якщо так піде і далі, то через два-три роки рубати буде нічого. Зараз їх робота звелася тільки до масової рубці, про відновлення насаджень навіть не згадують. Їх змушують йти із сокирами в ліс за грошима для начальників і «рішал». Лісники кажуть, що терпіння закінчується, якщо ситуація не зміниться, то ці сокири вони можуть використовувати вже зовсім для інших цілей.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини