Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:19:53

Клієнти "Чернігівгазу" отримають квитанції, в яких врахована якість газу

03.03.2017   13:08Агенцiя

Згідно рішення НКРЕКП, ПАТ «Чернігівгаз» починає перехід до обліку газу в енергетичних одиницях.

Таким чином споживачі отримають достовірну інформацію про якість газу та зможуть співставити ціни на різні енергоносії. Як це буде працювати і яких змін слід очікувати в платіжних документах за газ розповіли журналістам під час прес-конференції керівники «Чернігівгазу».

Наприкінці січня 2017 року Нацрегулятор оприлюднив Постанову № 84, якою ініціював введення вимірів природного газу в енергетичних одиницях. За новими правилами оператор газорозподільних мереж – ПАТ «Чернігівгаз» - зобов`язаний окрім обсягу газу в куб м зазначати в квитанціях і в особистих кабінетах споживачів кількість спожитої енергії в трьох одиницях виміру: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Для цього будуть наведені розміри перевідного коефіцієнту та середньозваженої теплоти згорання за розрахунковий період. На думку госрегулятора, такий обрахунок дасть змогу споживачам враховувати енергетичну цінність спожитого палива та оцінити використання альтернативних джерел тепла – електроенергії, твердого палива, тощо.

На розрахунок обсягу енергії, яка виділяється під час згоряння виміряного лічильником об`єму газу, впливатимуть не лише лабораторні показники його якості, а й місце проживання споживача, пора року, де і як встановлений лічильник газу.

«Розрахунок енергії буде вестися за простою формулою. Спочатку об`єм газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. А застосування середнього показника вищої теплоти згорання, який вимірюється в лабораторних умовах, дозволить вирахувати обсяг енергії, спожитої тим чи іншим домогосподарством. Для цього не потрібно будь-яких додаткових переобладнань газової системи або спеціальних лічильників. Оплачувати послугу з газопостачання споживачі будуть поки що звичним способом - за кубометри, а в разі відсутності лічильника - за нормами споживання», - повідомила фахівець із зв`язків з громадськістю та пресою «Чернігівгазу» Наталія Свириденко.

Україна закуповує газ в Європі, де вже давно його обліковують в енергетичних одиницях. Імпортований газ має постійний склад, але в процесі доставки українським споживачам він змішується з газом власного видобутку, параметри якого відрізняються в залежності від родовища. Через це головний показник якості газу – теплота згорання в залежності від регіону різниться. Відповідно і ціна газу має бути різною.

«В Польщі, Чехії кінцева вартість газу залежить від багатьох факторів – погодних умов, калорійності, висоти над рівнем моря. В Україні ж побутові споживачі сплачують за кубометри, при цьому вищезазначені фактори не враховуються. В умовах підняття ціни газу до європейського рівня це є несправедливим, адже різниця в оплаті стає більш відчутною», - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Так, в Чернігівській області, в районах де є власний видобуток - в Прилуцькому та Варвинському – калорійність газу часом перевищує 8400 ккал/куб.м. Натомість в інших районах калорійність є стабільною - близько 8200 - 8250 ккал/куб.м.

«Проведені публічні лабораторні дослідження проб довели - склад енергоносія, що надходить у домівки чернігівців відповідає усім стандартам», - поінформував головний метролог "Чернігівгазу" Ігор Швець.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини