Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:25:58

Про відновлення гендерного балансу — на фаховій дискусії "активних" жінок області

02.03.2017   11:20Агенцiя

1 березня, ділових та професійних жінок Чернігівщини у навчально-методичному центрі профспілок зібрала фахова дискусія «Рівні права і можливості працюючих жінок.

Децентралізація, роль жінок у створенні об’єднаних територіальних громад». До обговорення долучилася заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Як зазначила президент Ліги ділових і професійних жінок України Ірина Дорожкіна, формат зустрічі новий, втім питання було актуальним і раніше. Адже за даними міжнародних звітів в Україні недостатньо реалізується гендерна політика: у рейтингу 2015-го року серед 142 країн світу — лише 67-ме місце.

— Немає окремо чоловічих і жіночих питань. Ми повинні усвідомлювати свої права, відповідальність і рівність можливостей із чоловіками. У світовій практиці є чимало прикладів, коли жінки обіймають керівні посади і мають вплив на вирішення державних і суспільних проблем, — звернулася до учасників дискусії Наталія Романова.

На сьогодні важливим є просвітництво серед жінок стосовно їхніх прав. Особливо гостро це питання стоїть у сільській місцевості та малих містах: жінки бояться розповідати про свої проблеми.

Варто зауважити, що серед створених 16 об’єднаних територіальних громад лише одну (Парафіївську) очолює жінка. Зменшення жінок на керівних посадах в ОТГ, у депутатському складі місцевих рад свідчить про їхню другорядну роль в житті населеного пункту.

— Захист інтересів працюючих жінок є неможливим без достатнього рівня їх інформованості про свої права. Поширення інформації стосовно цих прав є найважливішим інструментом для забезпечення гендерної рівності, — наголосила директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Ніна Лемеш і додала, що за ініціативи громадської організації «Спілка жінок України» напередодні Міжнародного жіночого дня в області проводитиметься акція «Жінки, знайте свої права!».

Учасники заходу також говорили про становище жінок на ринку праці, рівень їхньої заробітної плати. До речі, у 2016 році середня зарплата жінок в області на чверть нижча, ніж у чоловіків (3508 та 4647 гривень відповідно). За статистикою 52% зареєстрованих безробітних минулого року — жінки (понад 21 тисяча осіб).

Як повідомила заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА Світлана Полторацька, жінки не такі сміливі і у відкритті власної підприємницької діяльності. Соціологічні опитування показали, що започаткувати власний бізнес готові 45% чоловіків і лише 30% — жінок.

В яких же галузях працюють «активні» жінки нашої області? Більша половина — у сільському господарстві, у промисловості — 2%, надання юридичних послуг — 2%. «Жіночими» видами діяльності залишаються торгівля, освіта, охорона здоров’я та надання соціальної допомоги, діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг.

Крім того, учасники заходу зауважили на необхідності впровадження гендерного бюджетування, що має сприяти відновленню гендерного балансу в Україні.

 
Довідково:
Проект «Гендерне бюджетування в Україні» фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida). Запланований термін — 5 років (листопад 2013 – грудень 2018). Мета Проекту — підвищити економічну ефективність і прозорість видатків бюджету з урахуванням потреб жінок і чоловіків з різних соціальних груп. Кінцевою метою є забезпечення підготовки першого гендерно-орієнтованого бюджету в Україні на 2019 рік. Дослідження, проведені у 13 регіонах показали, що потреби чоловіків і жінок у послугах, що фінансуються з бюджету, є різними. Планується, що у 2017 році гендерно-орієнтоване бюджетування в Україні впроваджуватимуть вже у 18 областях та місті Києві.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини