Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:23:45

Державні лісгоспи працюють ефективно

02.08.2016   22:40Агенцiя

Голова обласної ради Ігор Вдовенко разом з першим заступником голови облдержадміністрації Леонідом Сахневичем взяли участь у роботі колегії обласного управління лісового та мисливського господарства.

На засіданні, яке провів керівник управління Андрій Пивовар, підбито підсумками господарсько-фінансової діяльності підприємств лісової галузі Чернігівщини. Більшість з них є бюджетоутворюючими і відіграють важливу соціальну та економічну роль в регіоні. Лісгоспи не лише задовольняють потреби народного господарства в деревині, але й здійснюють заготівлю насіннєвого матеріалу, стоять на сторожі збереження і охорони рідкісних, зникаючих видів флори і фауни.

І хоч лісове господарство сьогодні потребує якісних змін, обласна рада виступає за недопущення ліквідації державних лісгоспів при реформуванні лісової галузі, зазначив голова обласної ради Ігор Вдовенко. За його словами, реформування є неминучим, але фахівці лісової галузі повинні діяти в межах чинного законодавства та спрямовувати свою повсякденну діяльність на примноження зеленого багатства Сіверського краю.

Тема раціонального використання надр та природних ресурсів Чернігівщини нині постала дуже гостро і знаходиться в полі зору депутатського корпусу обласної ради.

Зокрема, останні рішення обласного представницького органу направлені на врегулювання питань захисту, охорони, збереження та визначення правового статусу лісосмуг. На липневому пленарному засіданні депутати висловилися за введення тимчасового мораторію на рубку в межах природно-заповідного фонду місцевого значення області.

Серед іншого на засіданні колегії зазначалося, що за перше півріччя поточного року лісгоспами заготовлено 530 тисяч метрів кубічних деревини, що більше за відповідний період минулого року на 16 відсотків. У результаті виконання усіх запланованих лісогосподарських заходів, підприємства спрацювали ефективно і за результатами господарсько-фінансової діяльності отримали більше 20 мільйонів гривень прибутку. Крім того, сплачено понад 148 мільйонів гривень до державного, місцевого бюджетів та єдиного соціального внеску до пенсійного фонду. На даний час на підприємствах обласного держлісгоспу працює більше трьох тисяч працівників. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у цілому по управлінню складає 7785 гривні.

Підприємствами обласного управління лісового та мисливського господарства виконано комплекс профілактичних заходів для охорони лісів від пожеж. У порівнянні з минулим роком кількість та площа лісових пожеж значно зменшилася. Також проводиться прибирання стихійних сміттєзвалищ та ліквідація захаращеності на окремих ділянках лісу. Незважаючи на запобіжні заходи погіршується ситуація з незаконними рубками. У підвідомчих підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства зареєстровано 32 випадки самовільних рубок лісу. Збитки від цього негативного явища складають більше шестисот тисяч гривень.

Крім того, на колегії було розглянуто стан та перспективи лісонасінневої справи, для розвитку якої закладено близько ста розсадників загальною площею понад 40 га. В Борзнянському, Добрянському та Семенівському підприємствах створені лісові плантації фундука, в Ніжинському – модрини, а у Корюківському та Холминському – сосни звичайної.

За підсумками господарсько-фінансової діяльності обласного держлісгоспу роботу більшості його підприємств визнано ефективною, а Добрянське лісове господарство вже вкорте стало кращим в лісовій галузі області. Директору цього державного підприємства Івану Горохівському було вручено пам'ятну відзнаку.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини