Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:09:29

Щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції

09.06.2016   08:04Агенцiя

Кишкові інфекції - це група інфекцій, що характеризується різноманітністю клінічних проявів. Спільним для цієї групи інфекцій є локалізація збудника у різних органах травного каналу.

Зараження відбувається через рот, в який збудники потрапляють з водою, харчовими продуктами, та контактно-побутовим шляхом (заносяться немитими руками). Мікроби проходять через травний канал, в окремих його відділах збудники знаходять сприятливі умови і розмножується. На цьому шляху шлунок є в певному розумінні бар'єром, тому що кислотність шлункового соку згубно діє на мікроорганізми.

Незважаючи на це, при деяких умовах патогенні збудники виживають, проходячи через шлунок. Це буває, коли в шлунку ще немає або мало кишкового соку, при вживанні їжі натщесерце, при поганому пережовуванні їжі, коли великий шматок їжі недостатньо змочується шлунковим соком, при зниженні кислотності шлункового соку, при вживанні великої кількості води в жаркий період року, а також у осіб, що мають патологічно знижену кислотність.

Таким чином, збудники з випорожненнями виводяться назовні, потрапляють на об'єкти зовнішнього середовища, потім - до організму іншої людини. Такий шлях передачі називається фекально-оральним і є основним для кишкових інфекцій.

При передачі кишкових інфекцій особливе місце займає недостатньо знезаражена вода.

Найчастіше причиною захворювань на кишкові інфекції можуть бути харчові продукти. Їх забруднення відбувається через "немиті" руки носіїв, що працюють на харчових підприємствах. Також інфекція може передаватися через забруднені руки осіб, що доглядають за хворими людьми.

В забрудненні харчових продуктів велику роль відіграють мухи, вони переносять збудників з випорожнень хворих чи носіїв. Високі сезонні підйоми захворюваності деякими кишковими інфекціями пояснюється участю мух в рознесенні патогенних мікроорганізмів.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути бактерії (дизентерійна паличка, сальмонела, протей, стафілокок та інш.), їх токсини (ботулізм), віруси (ентеровіруси, ротавіруси). Практично всі збудники стійкі до впливу зовнішнього середовища. Вони здатні існувати та розмножуватися у воді, грунті, на предметах повсякденного вжитку (посуд, меблі, ручки дверей, комп'ютерна мишка тощо), а також у харчових продуктах (молоко, м'ясо, риба, овочі).

Від моменту зараження до перших ознак хвороби проходить в середньому від 6 до 48 годин. Найбільш характерні симптоми відомі всім: діарея, нудота, блювота, болі в животі, підвищення температури тіла, загальна слабкість.

За 5 місяців 2016 році в Чернігівській області на гострі кишкові інфекції захворіло 836 осіб, що на 8,9% менше ніж за аналогічний період 2015 року, серед них діти до 17 років, що становить 66% від кількості всіх хворих.

Реєструвалися поодинокі випадки, групових захворювань та спалахів не було.

У зв'язку з наближенням теплої пори року, гостро стає проблема збільшення кількості випадків кишкових інфекцій.

Здебільшого кишкові інфекції - це проблема гігієнічна, тому для того, щоб захистити себе від патогенних збудників та запобігти захворюваності, експертами Всесвітньої організації Охорони Здоров'я були розроблені 10 "золотих" правил:
1. Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти.
Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Молоко вживайте тільки пастеризоване або кип'ятіть. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими - ретельно мийте.
2. Правильно готуйте їжу.
Багато сирих продуктів: м'ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.
3. Їжте приготовану страву негайно.
Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.
4. Правильно зберігати харчові продукти.
Якщо ви хочете зберігати приготовану їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 600С і більше або холодною 100С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.
5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.
6. Виключайте контакт між сирими та приготованими харчовими продуктами.
Такого перехресного зараження можна уникнути, коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, смаженої їжі.
7. Частіше мийте руки.
Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов'язково ізолювати її (пов'язка, пластир) перш ніж почати готувати їжу.
8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожного дня.
9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.
10. Використовуйте тільки чисту воду.
Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води - прокип'ятіть її перед використанням.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.