Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:12:29

Засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

23.04.2016   08:34Агенцiя

В Чернігівській міській раді відбулось засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу під головуванням заступника міського голови Ольги Хоніч.

З доповіддю «Про епідситуацію з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в м. Чернігові» виступила лікар-епідеміолог спеціалізованого центру по наданню медичної допомоги ВІЛ/СНІД хворим Чернігівської міської лікарні № 2 Лариса Лугова. Вона зазначила, що епідемічна ситуація по ВІЛ/СНІДу в м. Чернігові є неблагополучною. Станом на початок поточного року м. Чернігів має поширеність 481,8 на 100 тис. населення, захворюваність - 55,7 на 100 тис. населення. По місту на обліку знаходиться 57 дітей, народжені ВІЛ-інфікованими матерями (154,3 на 100 тис. дитячого населення), з них 24 мають підтверджений статус, у 5 дітей - СНІД.

Наше місто займає 24 місце по області за показником поширеності ВІЛ-інфекції.

На обліку в медичних закладах м. Чернігова знаходиться 946 осіб, а по ОЦПіБС - 472 особи, всього жителів м. Чернігова 1418, що становить 40,3% від загальної кількості по області (3522 особи станом на 01.01.2016 р).

За словами Л. Лугової, переважний шлях інфікування по місту – парентеральний (це люди, які інфікувались при вживанні наркотичних речовин ін’єкційним шляхом). Він становить 53,0%. Лікар-епідеміолог також зазначила, що цей шлях інфікування з року в рік зменшується, за рахунок осіб, які інфікувалися статевим шляхом.

Як повідомила лікар, перш за все, найбільше вражаються працездатні вікові категорії населення. Так, по м. Чернігову на долю ВІЛ-інфікованих осіб 15-17 років припадає 0,2% від всіх інфікованих, 18-24 років -3,2%. Люди у віці 25-49 років (789 осіб) складають 83,4% від усіх ВІЛ-інфікованих.

Лариса Лугова також зазначила, що позитивним є той факт, що з роками зменшується кількість нових випадків інфікування серед молоді.

Медичну допомогу в місті ВІЛ-інфікованим особам надають всі заклади без винятку, як того вимагає наказ МОЗ України № 120. Створено і працює з 2000 року спеціалізоване відділення по наданню медичної допомоги ВІЛ/СНІД- хворим. Але у зв'язку з проведенням реформування медичної галузі, відділення скорочено на 5 ліжок. Зараз воно працює, хворі з ускладненнями ВІЛ-інфекції госпіталізуються та проходять курс лікування. На сьогодні по місту 701 особа отримує АРВ-терапію, з них 22 дітей. Це 43% від усіх осіб по області, які її потребують.

В 2015 році на антитіла до ВІЛ обстежено 15294 особи, виявлено 137 осіб (0,9%). З груп ризику обстежено 1865 (12,2%) осіб, по області цей показник сягає 22,3%. Це свідчить про те, що не приділяється належної уваги до обстеження осіб, які відносяться до груп ризику.

Епідемія ВІЛ/СНІД має багаточисельні наслідки, однак найбільш трагічніша з них – демографічна. Смертність від СНІДу по місту складає 6,5 на 100 тис. населення, по області- 6,8. Крім того, зростає, показник рівня первинної інвалідності серед ВІЛ- інфікованих з 1,6 у 2014 році до 1,8 у 2015 році (на 10 тис. працездатного населення).

Крім того, в місті працюють громадські організації, які займаються питанням профілактики ВІЛ/СНІДу: центр ресоціалізації хімічнозалежних „Ведіс”, Чернігівське обласне відділення „Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом”, Центр ресоціалізації для нарко-, алкозалежних «Перемога». Їх представники мають певний досвід та позитивні результати своєї роботи.

Члени координаційної ради дійшли висновку, що треба більше приділяти увагу організації профілактичної роботи з населенням, яка направлена на пропаганду здорового способу життя, роботу в групах ризикованої поведінки, широке використання засобів масової інформації, публікацій в пресі та листівках.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини