Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:15:16

Два протоколи, три попередження і цілодобова боротьба з вогнем

08.04.2016   07:41

Чорно-сірі від попелу землі і їдкий дим у повітрі, постійна тривога і рука на телефоні для виклику "101" − такими є будні багатьох жителів Чернігівського району, що потерпають від горіння стерні, а нерідко й будинків.

Причина тому − байдужість і необережність громадян, про що часто застерігають рятувальники. Дивно, бо навіть дитина, яку випадково вдарило струмом, навряд чи спробує це знову. А нам завжди бракує обережності… Чи здорового глузду.

Втім, із року в рік ситуація повторюється, і цієї весни вже зафіксовано 59 випадків підпалів сухої трави, частина з яких призвела до пожеж у будівлях житлового та промислового призначення. Аби перевірити пожежну ситуацію у районі, працівники ДСНС разом із представниками Чернігівського лісгоспу, екологічної інспекції, Національної поліції та редакцією газети «Наш край» провели рейд по селам району.

Тільки-но виїздиш, помічаєш вигорілі заміські обійстя й поля, а на горизонті − дим, що тягнеться вгору. Отже, роботи вистачить. І хоча немає бригади й спецавтомобіля, рятувальникам не звикати: щоденні виклики змушують бути «за усіх».

- Двісті гектарів горіння сухої рослинності на кілька пожежників... Так і працюємо, − коментує ситуацію провідний інспектор Чернігівського районного відділу управління ДСНС в області Дмитро Бєломитцев.

Вже у першому населеному пункті довелося докласти зусиль, щоб сповільнити вогонь − зайнялося Іванівське сміттєзвалище. Винуватця як завжди немає, а поряд лісосмуга й лінії електропередач. Добре, знайшлися небайдужі, й за керівництвом сільського голови Олени Швидкої з пожежею боролися водою, яку доставляли трактором.

У сусідній Количівці справи перейшли до рук інших членів екіпажу, що мають справу не безпосередньо з вогнем, а з його причинами та наслідками. Як повідомив інспектор поліції Валерій Дейнеко, за недозволене та некероване спалювання відходів громадян чекає адміністративне стягнення у розмірі від 170 до 340 гривень. Такий штраф довелося сплатити й місцевому жителю Павлу, який наводив лад у господарстві до Великодня. «Не думаю, що від такого невеликого багаття може статися лихо», − каже чоловік. − «Я ж коло нього, слідкую». Натомість, заходів щодо безпеки і справді не вжито й від звичайної іскри може статися наступне загорання. У схожій ситуації опинився й СПД Клюйко: за спробу спалити сухі гілки й шини заплатили за складеним протоколом. Ніби й жорстко, здається, але краще вчасно загасити і ще раз подумати, ніж потім спонсорувати сусідський ремонт чи перетворити гаманець на «медичну страховку».

− Щороку через необережність у поводженні з вогнем, особливо під час спалювання сміття і сухої рослинності люди залишаються без даху над головою чи в реанімації, − каже Дмитро Бєломитцев. − І скільки їм не кажи, ні про себе, ні про інших не дбають.

Дорогою до чергових «гарячих точок» авто не раз зупинялося, щоб загасити узбіччя. Навряд чи воно б спалахнуло само, а як відомо, умисний підпал − це вже кримінальний злочин, що карається строком до п’яти років за ґратами. От тільки часто винуватців знайти неможливо. Так і цього разу: справжня війна з вогнем почалася під селом Анисів, поблизу лісу, коли полум’ям були охоплені кущі й дерева. Швидко зреагувала сільський голова Тетяна Куча, за її словами, ще годину тому все було гаразд. Здається, у анисівців також порядку без диму не буває: то тут, то там спалахне. Проте, особливу увагу приділили вісімдесятитрирічному діду, який намагався захистити від вогню торфовища, що так часто турбують селян. Сам ледве на ногах тримався від диму і працював не по роках.

− Парадокс, але люди у гонитві за благом самі себе вбивають, а знищуючи відходи таким способом − тим паче: через викиди газу у повітря потрапляють і речовини, що спричиняють алергію та рак, − міркує інспектор з охорони природнього середовища Сергій Сєрик.

Сусіди говорять, що підпал − справа рук діда, а за версією самого пенсіонера, очерет горів ще від минулого дня і зовсім не через нього.

Їдучи з Анисова, машина знову зупинялася. Та загасити загоряння повністю не вдалося й на підмогу викликали рятувальників з Чернігова. Упродовж дня інспектори не випускали з рук телефонів: то під Седневом підпалили й доводилося організовувати людей, то у Новому узбіччя палає, то згоріла майже половина садового товариства «Енергія» поблизу Мажугівки... У Будах полум’я дійшло до городів і ледь не зачепило житлових будинків. Найбільше здивувало те, що селяни вийшли на городи спостерігати, а зовсім не допомогти. Рятувати свої й чужі домівки кинулися дві жінки.

− Торф'яників немає, тож кому це поле потрібно, − бідкається. − Тут щороку таке. Хати близько, ще й покинутих багато. Батько мій колись ледь не загинув їх рятуючи.

Місцевостям із торфовими покладами й справді надають більше уваги, бо ті можуть тліти роками й випалювати до 1,5 метрів родючих ґрунтів, знищуючи всі мікроорганізми. Інше багатство Чернігівщини − ліси, також часто потерпають від неконтрольованого полум’я, та, як завіряє інженер охорони і захисту лісу Валентин Ковальчук, від початку пожежонебезпечного сезону підпалів не було, та до можливих випадків працівники лісгоспу готові.

Результатом ревізії було складення двох протоколів за фактом адміністративного правопорушення і трьох попереджень, а також п’яти випадків гасіння пожеж вогнеборцями. І це лише один день з життя рятувальників...

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.