Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:40:51

Як живуть переселенці у Чернігівській області: цифри та факти

12.10.2015   17:04Агенцiя

Особи, які переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, – так держава називає переселенців з Криму та Донбасу.

Громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» у рамках проекту «Висвітлення в ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення» дізнавалась: чи створюють органи влади умови для нормального проживання сімей переселенців.

Для цього у відповідні служби було спрямовано 7 запитів на публічну інформацію. Нижче — опрацьована та узагальнена інформація.

Загальні дані

Загальна кількість внутрішньо переміщених осіб — понад 12 тисяч. Їх офіційний облік здійснюють управління соціального захисту. Всього станом на 1 липня 2015 року обліковується 9176 осіб.

Найбільше осіб даної категорії у Чернігові (2990), Ніжині (489), Прилуках (443), Козелецькому (509), Бахмацькому (389) та Бобровицькому (379) районах. Найменше — у Варвинському (121), Талалаївському (124), Новгород-Сіверському (128) Сосницькому (139), Семенівському (139), Ніжинському (135) та Ріпкинському (131) районах.

В області станом на 1 липня 2015 року отримують пенсію через установи Пенсійного фонду України 4721 особа (53 — з АР Крим, 4668 — з Донецької та Луганської областей).

У 6 місцях компактного проживання розселено до 100 чоловік (переважно у гуртожитках у Бобровиці, Куликівці та Ніжині.

Як допомагаємо

Переселенці, які звертаються до органів влади, можуть отримати кваліфіковані роз’яснення щодо призначення соціальних допомог, отримання пенсій, працевлаштування, надання статусу безробітного або ж відновлення втрачених документів.

Щомісячно сім’ям внутрішньо переміщених осіб виплачується адресна допомога для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату послуг ЖКГ. Приклади: у січні 3445 сімей сукупно отримали 2716,6 тисячі гривень; у червні 2762 сім’ї отримали 4267,5 тисячі гривень. Загалом у І півріччі 2015 року виплачено 24,3 мільйона гривень такої допомоги.

Станом на 1 липня 2015 року в центрах зайнятості Чернігівської області перебувало на обліку 587 внутрішньо переміщених осіб. Найбільше таких громадян перебуває на обліку у Чернігівському міському ЦЗ (260), Прилуцькому (56) та Ніжинському (28) міськрайонних ЦЗ. Більша частина — жінки (63%). Середній вік — 37 років, з вищою освітою — 25%, професійно-технічною — 27%, загальною середньою — 25%. Сума виплаченої допомоги по безробіттю на одну особу у середньому становить 4000 грн.

Через центри зайнятості працевлаштовано 203 особи. Основні професії, за якими працевлаштовані громадяни, — вихователь, лікар, монтер колії, підсобний робітник, продавець.

Щодо практичної допомоги переселенцям, то тут переважали послуги з тимчасового розміщення, забезпечення продуктами харчування, одягом, взуттям, іншими видами гуманітарної допомоги, психологічна допомога, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань, спільні заходи центрів зайнятості з волонтерськими та громадськими організаціями.

Водночас обласної чи місцевих програм підтримки внутрішньо переміщених осіб немає.



Для дітей та молоді

Зарахування учнів з сімей переселенців до дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів області відбувалось за спрощеною процедурою.

Станом на 16 липня 2015 року в області проживало 1049 дітей з родин внутрішньо переміщених осіб (948 дітей переселенців з Донецької та Луганської областей, 101 — з АР Крим).

У дошкільні навчальних закладів влаштовано 252 дітей, до загальноосвітніх навчальних закладів — 754 дитини, до інтернатних закладів — 21 дитина. Крім того, у сім’ях виховується 21 дитина віком до 3 років, які не потребують влаштування у дошкільні навчальні заклади.

У 2014 – 2015 навчальному році у професійно-технічних навчальних закладах області навчалось 14 учнів із числа дітей із родин внутрішньо переміщених осіб.

Вступили (перевелись) до вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації області 85 студентів із таких родин (до університетів і інститутів — 54, до коледжів і технікумів — 31). Найбільше ж студентів навчалось у Чернігівському національному технологічному університеті (27), Ніжинському державному університеті імені М. Гоголя (15), Прилуцькому агротехнічному коледжі (6).

Охорона здоров’я

Станом на 1 липня 2015 року до закладів охорони здоров’я за медичною допомогою звернулось 2992 особи, з яких 1092 — діти. 731 особа пролікована в умовах стаціонару. У родинах внутрішньо переміщених осіб народилось 66 дітей.

Для забезпечення медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб запроваджено спрощений механізм огляду в обласному центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) та складання, у разі необхідності, індивідуальної програми реабілітації.

Окремих спеціальних програм з медичної підтримки внутрішньо переміщених осіб в області не приймалось.

Матеріал підготовлено ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» у рамках проекту «Висвітлення у ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення» за матеріалами офіційних відповідей органів влади у Чернігівській області. Проект реалізується за фінансової підтримки NED.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини